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1. Question: I was wondering when the reporting that will be happening to Congress will 

be made available to everyone. 
a. Answer: CMS will report aggregated, obviously de-identified data on our website 

before the end of December of each year, and we will also be sending our data 
to MedPAC (Medicare Payment Advisory Commission) as well. 

2. Question: I’m on year 3 and on cost and I think it's item 4, I don't have it in front of me. 
Number 12 for the total cost, it is asking for all total operating costs included, and in the 
previous sections where the payroll was broken down via EMTs (Emergency Medical 
Technicians) and paramedics, EMRs (Emergency Medical Response), and so forth—
should that do, does Medicare, or does the reporting, does the payroll need to be 
reported in the total cost or just operating costs? Because it was a little ambiguous. I 
don't know where that one was kind of going. I didn't want to basically double calculate. 

a. Answer: It's a very good instinct to stay far away from double counting. I think 
the sections before heading into Section 12, so from Section 7 which covers 
labor all the way through 11, which is a miscellaneous other costs section. Those 
sections and the questions in those sections ask you about very specific expenses 
tied to different things, like, as you mentioned in Section 7, to different types of 
labor. So, you need to report that all fully there. In Section 12, it’s just a single 
question and it's not meant to be in any way additive to what you reported up to 
that point. It is just the total across all of your expenses for the 12-month data 
collection period. So, for some organizations, if you're only providing ground 
ambulance services and are not also, say, a fire department or hospital or other 
Medicare provider of services, if you're just pure pay ground ambulance, one 
way to think about it is that the sum of all the information on expenses you 
report in Sections 7 through Section 11 should about equal the total amount you 
report in Section 12. And that Section 12 Question 1 amount is your total 
organizational expenses not just for labor but across all of those other categories 
you're reporting on in Section 7 through Section 11. 

i. Comment from participant: That's fine. The reason that I asked, and like I 
said, I had just followed up with because I'm kind of dovetailing this with 
my corporate return and I have my whole income statement and wage 
expense is one of them, which I have pulled out, so I understand what 
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you're saying. Seven through 11 should basically parallel what 12 would 
be. 

1. Answer from CMS: One quick note for others who might be in a 
different situation. If you are part of an organization that does 
things other than provide ground ambulance services, like a 
hospital or fire department, in that case, your answer to Section 
12, Question 1, which asks about total expenses, might be quite a 
bit beyond larger the sum of expenses over Sections 7 to 11. 
That's because in 7 to 11, you're focusing just on ground 
ambulance expenses, and that's Section 12, Question 1, sort of 
the only places in GADCS where it says even including things other 
than ground ambulance, what are your total expenses? That 
applies more to some organizations than to others. In some cases, 
it will be a very close match. In other cases, it’ll be a bigger 
number. 

3. Question: I'm reporting this year from our 2023 section of NPI (National Provider 
Identifier). We’re part of a county government, and our NPI relates to our health 
department, we share one. Guidance on how I split those out, and does it go back to 
what was just stated about having to report everything from our county clerk's office 
and then narrowing that down to EMS? 

a. Answer: Did I hear you correctly that as part of the public health department, 
there may be other services you're performing, billing for, other than ground 
ambulance services? I think there might be 2 parts to the question, but I want to 
make sure I understand. 

i. Question: Yeah. Ourselves and our health department share the same 
NPI and have for multiple decades. Those are the only 2 organizations 
that are listed under that NPI, although the primary name on it is Butler 
County Clerk. 

1. Answer: I'll split that up into two parts and let me answer them in 
turn. The first one is when you're thinking about how to report 
the expenses throughout Section 7 through 11, you're going to 
have to focus on a share of the expenses from that public health 
department or that budget for that public health department 
that's specific to your ground ambulance operation. So, there's a 
question in Section 2 that asks if your ground ambulance 
operation also provides other kinds of health care. And so, your 
organization would almost certainly check that off, and that is a 
tip to the system that will modify some of the instructions and 
questions you see later on, prompting you to be sure to report 
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expenses and revenue only from that ground ambulance portion 
of your broader public health department. The second part of this 
question, which is also addressed in the FAQ and is probably 
worth the look, for Section 12, Question 1: When you're reporting 
the entire overall total expenses for your organization for 
municipal government-based organizations, you don't need to 
report the entire county or city or other municipality budget. If 
you do have an amount that is specific to ground ambulance or 
maybe your broader public health department, you could put that 
in, and that's acceptable. Some very big government-based 
reporters out there like FDNY (Fire Department New York) it 
doesn't make sense to put in the entire New York City 
expenditure for New York City in that Section 12, Question 1 field. 
So, there is an FAQ providing a little more information on that 
scenario for Section 12, Question 1. Then otherwise, through 
whatever means are most easily applied on your end, you'll need 
to split out any expenses that are related to other activities within 
the public health department from your ground ambulance 
activities and expenses that you report to GADCS.  

4. Question: Once the aggregated de-identified data is put forth, will it be separated for 
private EMS, fire-based EMS, and such so we can compare apples to apples and oranges 
to oranges? 

a. Answer: The data will be aggregated, and it's important to circle back to the 
original design of the sampling plan for GADCS. In fact, CMS very purposefully 
sampled organizations in such a way that there was good representation across 
many different organizational characteristics in each of the 4 years of the GADCS. 
So, to answer your question, I think revisiting those distinctions in terms of 
ownership, service area, population density, urbanicity, volume, and provider 
versus supplier status—those 4 divisions—I expect that to be important in how 
results are aggregated and shared publicly. 

 
 

 




