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1. Question: I work with the hospice associations in Oregon and Washington State. I had 

a provider ask me if they should include the names of any of their staff who have 
management responsibilities, such as supervisors and the way the language reads, I'm 
reading it as the hospice administrator and the hospice medical director, but not 
necessarily other folks with supervisory responsibility. Am I correct about that? Or 
please set me straight. 

a. Answer: The baseline is our managing employee definition, which you can 
look at there. I'll say it again. 42 CFR 424.502, and you just scroll down to the 
managing employee definition amongst our kind of a slew of definitions there. 
It's fundamentally about an individual who manages the day-to-day operations 
of the facility, has control over the operations of the facility, and so we were 
just, this revision just clarifies that by definition, we consider hospice medical 
directors and administrators to fall into that bucket, but there are many other 
titles and individuals that could fall in that bucket, and it really depends on 
their behavior and what their day-to-day role is to the hospice. So, if you have 
a supervisor, he's called a supervisor or a manager or whatever title he or she 
has, but that individual, as you read the definition, is involved with the day-to-
day operation and control of the provider, they would be a management 
employee, and they would need to be reported alongside the medical director 
and administrator. 

2. Question: Our members in California have questions about designee. Do they need to 
be reported like an administrator designee or a physician designee that is covering 
when those two disciplines are not available? 

a. Answer: The conditions of participation basically define the physician 
designee to the medical director as somebody that's appointed when the 
medical director is unavailable. So, the medical director is ultimately the one 
responsible person as the assigned medical director. The designee would only 
be in place if the medical director were on vacation or unavailable for 
whatever period of time, but again, one medical director, and that's all we 
really recognize in the COPs (conditions of participation). 

i. Question: The second part of my question is, is there an expected time 
frame should one of those positions become vacant for whatever 
reason? What is the time frame that the department is expecting 
providers then to get that replacement application to CMS? 
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1. Answer: We don't get that specific in the conditions of 
participation. So, if there was a medical director that left their 
position and there was a vacancy, it would be expected that if 
the hospice was surveyed, that they would be able to show who 
was covering what they've done to fill that position, however 
they're advertising or researching for a new person, and sort of 
where they are in that process. So, I think it would have to be 
reasonable, but how long it takes to find somebody, but we 
don't give a specific time frame, so we certainly would never 
want to see a hospice not have a medical director, and then just 
basically go with an acting and/or designee and not ever 
replace the person. So, whatever is an acceptable time frame 
would be like what normal standard business practices are, but 
we don't get specific in the conditions. 

3. Question: My question is in regards to the medical director. Do you name that 
medical director only if they're an employee of the organization, or if they were a 
contracted person, they should be named as well? 

a. Answer: Contracted as well. We talk about in that regulation that for any role 
at any provider or supplier, whether or not the individual is a contractor or a 
W2 employee, that doesn’t determine it’s really about the day-to-day 
controlling, and then for the hospice medical director administrator that 
follows that one of those roles doesn’t have to be W2 employee. 

4. Question: What report is it that we need to go to make sure that we’ve got our 
medical director and administrator documented? 

a. Answer: So that will be from the provider enrollment angle. That will be done 
through a paper application, which would be Form 855A, and if you are 
making a change to the medical director or if you haven’t reported that 
medical director to date, then that would be a change of information 
application, adding that medical director and then there are different fields on 
that form, name, other identifiers that would’ve to put in or this can be done 
online via PECOS because our online enrollment system, which has a lot of 
efficiencies, or doing it via the paper route and then from your PECOS access, 
your online PECOS access, the interface that you can see, you are able to see 
who you've reported as owners, who you have reported as managing 
employees. So, you'd be able to take a look at that and see have we reported 
our medical director as a managing employee, or have we reported our 
administrator as a managing employee and then be able to take action from 
there.  
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5. Question: I drew a blank on the HCI (Hospice Care Index) stuff. Some of that 
information will not be updated until this week. Is that correct?  

a. Answer: What you see on Care Compare there is for hospice, the current 
updates for Care Compare have not changed. Specifically for hospice, we're 
looking at one of the pages that represents public reporting and the key dates. 
Those dates are reflective of the 2023 year versus the 2024 year. I don't know 
if that's helping, but there's no difference in what you would see on Care 
Compare with the refresh. 

i. Question: For example, when I look at the HCI indicators, like my 
numerator denominators, the dates changed, but the percentages and 
all of that stayed exactly the same. That's what you're saying hasn't 
changed. It'll update later on. Correct? 

1. Answer: Right. It'll update with the refresh, but in reference to 
what you see on the webpage, it's really just a reference so that 
providers can see what date range the data that's being reported 
is based off of. 

a. Comment from participant: I know the previous report 
that I pulled three months ago had a different date 
range, but the numbers are exactly the same from that 
date range to this date range. So, I’m just curious to 
know why that would happen or if it was just maybe a 
glitch in our reporting and that's something maybe I 
need to submit the ticket for. 

i. Comment from CMS: In all honesty, if you're 
noticing that shift, then I would just because we 
want to make sure that it's correct, and 
sometimes the refreshes, the date that you may 
have looked at that particular item, that refresh 
may not have flipped over or been refreshed on 
the page. So, if there's a discrepancy that you 
see, I usually, on the side of using some caution 
to just make sure that we are all in alignment 
and we are not seeing something that you 
shouldn't be and we're not reporting something 
that isn't the case. 

6. Question: I just want to validate that the changes in administrators need to be reported 
every time we have a turnover in administration on the PECOS. That needs to come 
back on. 
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a. Answer: From a COP perspective, we don't talk about the 855 or PECOS. 
7. Question: My question is regarding Home Health CAHPS. We have been 

experiencing adverse effects on our scores due to patients not responding to the 
CAHP survey, which is beyond our control. So how do we make sure, or what are the 
suggestions to improve this response rate, especially if it's beyond our control but it's 
affecting our scores negatively? 

a. Answer: I think the best thing to do first is send an email to 
HHCAHPS@rti.org because we have some language that we are giving to the 
home health agencies to put in a package, like when they give out their 
introductory package to their care to patients, that they could put this on a 
flyer or just to inform them about the Home Health CAHPS survey. So that's 
one thing you could do. Beyond that, you're really not supposed to talk too 
much about the survey, except you could say that if you get a survey that says 
it's from the federal government or whatever, there is a number there that they 
could call to make sure that it is an official survey if people are afraid to 
answer it. When you say adverse scores, has this been recently, or has it 
always been that way, or did you see a trend where it started to go down? 

i. Comment from participant: It's always been a low score, and I 
understand that we cannot disclose a lot of information about the 
survey, it defeats that purpose, but at the same time, the patients, like 
you mentioned, are hesitant on filling out information thinking it's 
fraud or a scam, and so they are not filling out this survey and so our 
scores are constantly low, making it seem like we're not a good 
agency, but it's just something beyond our control. 

1. Comment from CMS: RTI will go over their HHCAHPS data 
in detail. 

8. Question: This is a question about the information that was presented for the Home 
Health Care CAHPS survey. I just wanted to confirm that the documents entitled 
HHA Responsibilities and FAQs is available for everyone on the homepage, not just 
behind the registration in the HHA section.  

a. Answer: That's right. It's on what they call “the public side” of the website. 
That's correct. 

9. Question: With the CAHPS survey, you had mentioned that there's a pamphlet or a 
form that you guys have developed that agencies can put in their admission packet or 
folder to give to the patient regarding the CAHPS survey. Is that something available, 
like we can go on and get that on the website or, I know you said for her to email you. 

a. Answer: I would say contact RTI, and they'll send you the information. 

mailto:hhcahps@rti.org?subject=Inquiry:%20Home%20Health%20Hospice%20&%20DME%20ODF%2002222024
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10. Question: This question is about the Hospice Quality Reporting Program. When 
Preview Reports were released last week, we heard from several hospices that the 
Preview Reports were incomplete and that they had claims-based data, but CAHPS 
survey data Preview Reports were not available. Can you clarify whether there'll be 
additional time added to the preview period or any updates on that, please? 

a. Answer: The Hospice CAHPS Provider Preview Reports for the May 2024 
refresh (Hospice CAHPS Survey data from Q3 2021 – Q2 2023) are delayed 
by 2 weeks and will be available on or around 2/28/2024. The 30-day preview 
period for CAHPS data will begin the same day reports become available. 

11. Question: We also received our HIS and our HCI measures as a Provider Preview 
Report, but we did not get our CAHPS information either, like we usually do. 

a. Answer: The CAHPS Hospice Preview Reports were posted in the Hospices’ 
folders, February 28, 2024. 

12. Question: My question is also related to the CAHPS Hospice Reports not being 
available. 

a. Answer: The CAHPS hospice scores, the Preview Reports are delayed until 
next week. The 28th was written down, but the 28th is Wednesday. So, I don't 
know if that means they're first posting them on Wednesday or they're going 
to post them on Monday, which is the 26th. Whatever it is, they're delayed, 
but they should have had something in the folder where the Preview Reports 
are to indicate that they're coming, but they're delayed.  
 


