
[We redact certain identifying information and certain potentially privileged, 

confidential, or proprietary information associated with the individual or entity, unless 

otherwise approved by the requestor.] 

 

[name and address redacted] 

 

 Re: Advisory Opinion No. CMS-AO-2011-01 
 

Dear [name redacted]: 

 

We are writing in response to your request for an advisory opinion regarding the 

proposed physician recruitment arrangement (the Proposed Arrangement) among [name 

redacted] (the Hospital or the Requestor), [name redacted] (the Practice), and an as yet 

unidentified physician (the Physician).  Specifically, you seek a determination as to 

whether the Proposed Arrangement meets the requirements of the physician recruitment 

exception set forth in section 1877(e)(5) of the Social Security Act (the “Act”) and 42 

C.F.R. section 411.357(e) if a non-competition provision is included within the Proposed 

Arrangement. 

 

You certified that all of the information provided in your request, including all 

supplementary materials and documentation, is true and correct and constitutes a 

complete description of the relevant facts and agreements among the parties.  In issuing 

this opinion, we relied solely on the facts and information presented to us.  We have not 

undertaken an independent investigation of this information.  If material facts have not 

been disclosed or have been misrepresented, this advisory opinion is without force and 

effect. 

 

Based on the specific facts certified in your request for an advisory opinion and 

supplemental submissions, we conclude that the non-competition provision in the 

Proposed Arrangement meets the criteria set forth at 42 C.F.R. section 411.357(e)(4)(vi).  

Accordingly, based on your certifications, we conclude that the Proposed Arrangement 

meets the physician recruitment exception of the Act.  We express no opinion regarding 

whether the Proposed Arrangement complies with any other provision of section 1877 of 

the Act as it applies to the Hospital or the Practice. 

 

This opinion may not be relied on by any persons or entities other than the Requestor and 

is further qualified as set forth in section IV below and in 42 C.F.R. sections 411.370 

through 411.389. 

 

I. FACTUAL BACKGROUND 

 

The Hospital and the Practice plan to execute the Proposed Arrangement, which will be 

entered into in order to induce the Physician, a pediatric orthopedic surgeon, to relocate 

to the Hospital’s geographic service area.  The Requestor certified that there is a 

documented need for a pediatric orthopedic surgeon and the only orthopedic surgeon who 

practiced in the geographic service area retired and the parties are unaware of other 
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pediatric orthopedic surgeons who are planning to relocate to the geographic service area.  

The Proposed Arrangement provides the Physician with an income guarantee loan and a 

moving expense loan, each with repayment and forgiveness provisions, designed to 

induce the Physician to relocate to the Hospital’s geographic service area in order to meet 

the community need for pediatric orthopedic surgery services. 

 

The Requestor certified that the Practice regularly imposes non-competition provisions 

on employed physicians.  According to the Requestor, the Practice would not be willing 

to recruit a physician without a non-competition provision and the Practice determined 

that a 25-mile practice restriction is reasonable and appropriate in order to protect its 

investment in new physicians and to appropriately incentivize a recruited physician to 

stay employed with the Practice. 

 

The non-competition provision restricts the Physician from establishing, operating, or 

providing professional medical services at any medical office, clinic, or other health care 

facility at any location within a 25-mile radius of the Hospital for a period of one year 

following the earlier of the termination or expiration of the Proposed Arrangement.  The 

Requestor certifies that the non-competition agreement would restrict the Physician from 

practicing at five hospitals located within a 25-mile radius from the Hospital.  The 

Physician would not be restricted from practicing at one hospital that is within the 

Hospital’s geographic service area, but is outside of the 25-mile radius from the Hospital.  

In addition, there are at least three other hospitals located approximately 35 to 60 miles 

from the Hospital that take roughly one hour of travel time to arrive via automobile.  The 

Requestor certified that the parties have met all state law requirements for a non-

competition provision to be legally enforceable.
1
 

 

The Requestor asked whether an impermissible practice restriction would be placed upon 

the Physician that would prohibit the Proposed Arrangement from meeting the physician 

recruitment exception set forth at section 1877(e)(5) of the Act and 42 C.F.R.  

§411.357(e) if a non-competition provision is included within the Proposed Arrangement.  

Thus, the only issue addressed in this opinion is whether the physician recruitment 

exception may still be satisfied if the non-competition provision is included within the 

Proposed Arrangement. 

 

II. LEGAL ANALYSIS 

 

A. Law 

 

Under section 1877 of the Act (42 U.S.C. section 1395nn), a physician may not refer a 

Medicare patient for certain designated health services (DHS) to an entity with which the 

physician (or an immediate family member of the physician) has a financial relationship, 

unless an exception applies.  Section 1877 of the Act also prohibits the entity from 

presenting or causing to be presented claims to Medicare (or billing another individual, 

                                                 
1
  CMS has not analyzed or determined whether the non-competition provision meets State or local law 

requirements. 



Page 3 – [name redacted] 

 

 

entity, or third party payor) for Medicare DHS that are furnished as a result of a 

prohibited referral.
2
   

 

Both section 1877 of the Act and our regulations set forth an exception for certain 

remuneration paid by a hospital to induce a physician to relocate his or her medical 

practice to the geographic area served by the hospital in order to become a member of the 

hospital’s medical staff.
3
  Social Security Act, section 1877(e)(5); 42 C.F.R. section 

411.357(e).   

 

In order to comply with the exception for certain recruitment arrangements, an 

arrangement must satisfy a number of criteria set forth in our regulation, including the 

following: 

 

(i) The arrangement is set out in writing and signed by both parties;  

(ii) The arrangement is not conditioned on the physician’s referral of patients 

to the hospital;  

(iii) The  hospital does not determine (directly or indirectly) the amount of 

remuneration to the physician based on the volume or value of any actual 

or anticipated referrals by the physician or other business generated 

between the parties; and  

(iv) The physician is allowed to establish staff privileges at any other 

hospital(s) and to refer business to any other entities (except as referrals 

may be restricted under an employment or service contract that complies 

with section 411.354(d)(4) [42 C.F.R. section 411.354(d)(4)]). 

 

42 C.F.R. section 411.357(e)(1). 

 

In the case of remuneration provided by a hospital to a physician either indirectly through 

payments made to another physician practice, or directly to a physician who joins a 

physician practice, the following conditions also must be met: 

 

(i) The written agreement in paragraph (e)(1) [42 C.F.R. section 

411.357(e)(1)] is also signed by the physician practice. 

                                                 
2
  In 1993, the physician self-referral prohibition was made applicable to the Medicaid program.  42 U.S.C.        

section 1396b(s). 
3
  Our regulations provide that a physician is considered to have relocated his or her medical practice if the 

medical practice was located outside the geographic area served by the hospital and -- (A) The physician 

moves his or her medical practice at least 25 miles and into the geographical area served by the hospital; or 

(B) The physician moves his medical practice into the geographical area served by the hospital, and the 

physician’s new medical practice derives at least 75 percent of its revenues from professional services 

furnished (including hospital patients) not seen or treated by the physician at his or her prior medical 

practice site during the preceding 3 years, measured on an annual basis (fiscal or calendar years).  For the 

initial “start up” year of the recruited physician’s practice, the 75 percent test in the preceding sentence will 

be satisfied if there is a reasonable expectation that the recruited physician’s medical practice for the year 

will derive at least 75 percent of its revenues from professional services furnished to patients at his or her 

prior medical practice site during the preceding 3 years.  42 C.F.R. section 411.357(e)(2)(iv). 
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(ii) Except for actual costs incurred by the physician practice in recruiting the 

new physician, the remuneration is passed directly through to or remains 

with the recruited physician. 

(iii) In the case of an income guarantee of any type made by the hospital to a 

recruited physician who joins a physician practice, the costs allocated by 

the physician practice to the recruited physician do not exceed the actual 

additional incremental costs attributable to the recruited physician.  With 

respect to a physician recruited to join a physician practice located in a 

rural area or HPSA, if the physician is recruited to replace a physician 

who, within the previous 12-month period, retired, relocated outside of the 

geographical area served by the hospital, or died, the costs allocated by the 

physician practice to the recruited physician do not exceed either – 

(A) The actual additional incremental costs attributable to the recruited 

physician; or 

(B) The lower of a per capita allocation or 20 percent of the practice’s 

aggregate costs. 

(iv) Records of the actual costs and the passed-through amounts are 

maintained for a period of at least 5 years and made available to the 

Secretary upon request. 

(v) The remuneration from the hospital under the arrangement is not 

determined in a manner that takes into account (directly or indirectly) the 

volume or value of any actual or anticipated referrals by the recruited 

physician or the physician practice (or any physician affiliated with the 

physician practice) receiving the direct payments from the hospital. 

(vi) The physician practice may not impose on the recruited physician practice 

restrictions that unreasonably restrict physician’s ability to practice 

medicine in the geographic area served by the hospital. 

(vii) The arrangement does not violate the anti-kickback statute (section 1128B 

(b) of the Act) or any Federal or State law or regulation governing billing 

or claims submission. 

 

42 C.F.R. section 411.357(e)(4). 

 

The Requestor seeks an opinion regarding whether their non-competition provision 

satisfies 42 C.F.R. section 411.357(e)(4)(vi).  The Requestor certified that all other 

elements of the physician recruitment exception set forth in section 1877(e)(5) of the Act 

and 42 C.F.R. section 411.357(e) have been met. 

 

B.   Analysis 

 

As stated above, the physician recruitment exception requires that the physician practice 

not impose additional practice restrictions on the recruited physician other than the 

conditions related to quality of care.  42 C.F.R. section 411.357(e)(4)(vi).  In the 

preamble to our Phase II rulemaking, we concluded that a non-competition provision may 

not be placed on a recruited physician.  69 Fed. Reg. 16094, 16096-97 (Mar. 26, 2004).  

In response to comments on that rulemaking, we revised our policy and concluded in 
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Phase III rulemaking that non-competition provisions should not be categorically 

prohibited from recruitment arrangements.  We stated: 

 

Upon review of the comments, however, we are persuaded that 

categorically prohibiting physician practices from imposing non-compete 

provisions may have the unintended effect of making it more difficult for 

hospitals to recruit physicians.  We are concerned that physician practices 

and individual physicians may be unable or reluctant to hire additional 

physician, regardless of the receipt of financial assistance from hospitals, 

unless they are able to impose a limited, reasonable non-compete clause.  

Therefore, we are amending section 411.357(e)(4)(vi) [42 C.F.R.                        

section 411.357(e)(4)(vi)] to state that physicians and physician practices, 

may not impose on the recruited physician any practice restrictions that 

unreasonably restrict the recruited physician’s ability to practice medicine 

in the geographic area served by the hospital.  Although we are not per se 

conditioning payment for DHS on compliance with State and local laws 

regarding non-compete agreements, we believe that any practice 

restrictions or conditions that do not comply with applicable State and 

local law run a significant risk of being considered unreasonable. 

 

72 FR 51054 (Sept. 5, 2007). 

 

In the present case, we evaluated several factors to determine whether the non-

competition provision imposes practice restrictions that unreasonably restrict the 

Physician’s ability to practice medicine in the geographic area served by the Hospital.  

First, the time period restriction of one year was reasonable.  Second, the distance 

requirement of 25 miles was reasonable based on the geographic area served by the 

Hospital.  Third, even with the time period and distance restrictions, the Physician would 

still be permitted to practice at certain hospitals both within and outside of the Hospital's 

geographic service area within the one year time period.  Finally, we also considered the 

Requestor's certification that the non-competition provision complies with applicable 

State and local laws.  Based on the totality of these evaluated factors, we conclude that 

this non-competition provision does not unreasonably restrict the Physician's ability to 

practice medicine. 

 

III. CONCLUSION 

 

Based on the specific facts certified in your request for an advisory opinion and 

supplemental submissions, we conclude that the non-competition provision in the 

Proposed Arrangement does not impose practice restrictions that unreasonably restrict a 

recruited physician’s ability to practice medicine in your geographic area. 

 

IV. LIMITATIONS 

 

The limitations applicable to this opinion include the following: 
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 This advisory opinion is issued only to the Requestor of this opinion.  This 

advisory opinion has no application to, and cannot be relied upon by, any 

other individual or entity. 

 

 This advisory opinion may not be introduced into evidence in any matter 

involving an entity or individual that is not a requestor of this opinion. 

 

 This advisory opinion is applicable only to the statutory and regulatory 

provisions specifically noted above.  No opinion is expressed or implied 

herein with respect to the application of any other Federal, State, or local 

statute, rule, regulation, ordinance, or other law that may be applicable to 

the Practice or the Requestor, including without limitation, the Federal 

anti-kickback statute, section 1128B(b) of the Act (42 U.S.C.                     

section 1320a-7b(b)). 

 

 This advisory opinion will not bind or obligate any agency other than the 

U.S. Department of Health and Human Services.  The Centers for 

Medicare & Medicaid Services reserve the right to reconsider the 

questions and issues raised in this advisory opinion and, where the public 

interest requires, rescind or revoke this opinion. 

 

 This advisory opinion is limited in scope to the specific arrangement 

described in this letter and has no applicability to other arrangements, even 

those which appear similar in nature or scope. 

 

 No opinion is expressed herein regarding the liability of any party under 

the False Claims Act or other legal authorities for any improper billing, 

claims submission, cost reporting, or related conduct. 

 

This opinion is also subject to any additional limitations set forth at 42 C.F.R. section 

411.370 through section 411.389. 

 

Sincerely, 

 

 

 

     Jonathan D. Blum 

     Deputy Administrator & Director 

     Center for Medicare 

 

 

cc:  [name redacted] 


