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Set out below is an additional Frequently Asked Question (FAQ) regarding implementation of 
the Affordable Care Act. This FAQ has been prepared by the Departments of Labor, Health and 
Human Services (HHS), and the Treasury (collectively, the Departments).  Like previously 
issued FAQs (available at http://www.dol.gov/ebsa/healthreform/), this FAQ answers a question 
from stakeholders to help people understand the law and benefit from it, as intended. 
 
Disclosure with respect to Preventive Services 
 
Q:  My closely held for-profit corporation’s health plan will cease providing coverage for 
some or all contraceptive services mid-plan year.  Does this reduction in coverage trigger 
any notice requirements to plan participants and beneficiaries? 
 
Yes.  For plans subject to the Employee Retirement Income Security Act (ERISA), ERISA 
requires disclosure of information relevant to coverage of preventive services, including 
contraceptive coverage.  Specifically, the Department of Labor's longstanding regulations at 29 
CFR 2520.102-3(j)(3) provide that, the summary plan description (SPD) shall include a 
description of the extent to which preventive services (which includes contraceptive services) are 
covered under the plan.  Accordingly, if an ERISA plan excludes all or a subset of contraceptive 
services from coverage under its group health plan, the plan’s SPD must describe the extent of 
the limitation or exclusion of coverage.  For plans that reduce or eliminate coverage of 
contraceptive services after having provided such coverage, expedited disclosure requirements 
for material reductions in covered services or benefits apply.  See ERISA section 104(b)(1) and 
29 CFR 2520.104b-3(d)(1), which generally require disclosure not later than 60 days after the 
date of adoption of a modification or change to the plan that is a material reduction in covered 
services or benefits.  Other disclosure requirements may apply, for example, under State 
insurance law applicable to health insurance issuers. 
 


