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NOTE: In the event of any inconsistency, the policies in this Q & A document supersede those 

in the March 26, 2024, Medicare Learning Network update regarding the hospice certifying 

requirement at https://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-

MLN/MLNProducts/html/medicare-payment-systems.html#Hospice.   

 

Q:  What is the hospice certifying requirement? 

(NOTE: THE IMPLEMENTATION DATE OF THIS REQUIREMENT HAS BEEN DELAYED FROM MAY 
1, 2024, TO JUNE 3, 2024.)  

A:   Starting June 3, 2024, under Section 6405 of the Affordable Care Act, the following 
physicians must be enrolled in or opted-out of Medicare for the service to be paid:  

1. Hospice medical director or the physician member of the hospice interdisciplinary group 
who certifies the patient’s terminal condition (hereafter occasionally referenced as “hospice 
physician”). 

2. Patient-designated attending physician (if they have one) who certifies their terminal 
condition.  The attending physician must meet the definition of “physician” specified in 42 
CFR § 410.20(b). 

Under 42 CFR § 418.22(c), these two categories of physicians must initially certify the patient’s 
terminal condition. For subsequent coverage periods, only the hospice physician must certify 
the patient’s terminal condition. 

 

Q:  Does this new requirement change who can certify for hospice services? 

A:  Except for the new enrollment or opt-out requirement, nothing is changing under 42 CFR § 
418.22 regarding who may certify the patient’s terminal illness. 
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Q:  If the physician is enrolling in Medicare to satisfy the new requirement, which enrollment 

form should be submitted?   

A:  Unless the physician is planning to also bill Medicare for Part B services (in which case the 

Form CMS-855I should be submitted), he/she should submit the Form CMS-855O.  In other 

words, if the physician is enrolling solely to certify hospice services under § 418.22(c) and will 

not bill Medicare for services furnished, the Form CMS-855O should be submitted. 

 

Q: To further clarify the prior Q/A, is a physician (Physician X) employed by or under 
contracted with a hospice and not performing any services outside of the hospice ineligible 
for enrollment via the Form CMS-855I or the Form CMS-855O? 

A:  

• Form CMS-855I - If Physician X will not bill Medicare Part B for services and only Part A 
hospice services are involved, he/she cannot enroll via the Form CMS-855I. 
 

• Form CMS-855O – Since Form CMS-855O enrollment is for physicians who wish to 
order/certify services (including providing the § 418.22(c) certifications) but do not intend to 
bill Medicare for services, Physician X can enroll via the Form CMS-855O. 

 

Q:  What, if anything, do currently enrolled or opted-out physicians need to do regarding this 
requirement? 

A:  If the physician is currently enrolled or opted-out, the physician does not need to do 
anything.  The physician already meets the enrollment/opt-out requirement.  In addition, it is 
unnecessary for the physician to have designated “hospice” as their specialty on their 
enrollment application.  If the physician is enrolled or opted-out, they meet the new 
enrollment/opt-out requirement regardless of the specialty listed on their application. 

 

Q:  How can one check to see: (1) whether a physician is enrolled or opted-out; and (2) when 
a physician is due to revalidate his/her enrollment?  Also, concerning the latter, the Medicare 
Revalidation List webpage at https://data.cms.gov/tools/medicare-revalidation-list includes 
the following note: “No revalidation due dates will be issued for individual practitioners 
starting with the January 2024 due dates until further notice.”  Does CMS have an expected 
timeframe for when revalidation due dates will be issued for physicians?   

https://data.cms.gov/tools/medicare-revalidation-list


A:  Hospices can verify a physician’s enrollment or opt-out status using the CMS ordering and 
referring data file (ORDF), which lists all Medicare-enrolled and opted-out physicians. The ORDF 
has a separate column for hospice enrolled/opted-out physicians. 

The Revalidation List will be updated (and the physician himself/herself will be notified by the 
MAC) when it is time for the physician to revalidate his/her enrollment.  CMS does not have an 
expected timeframe for issuing revalidation due dates for physicians.  

 

Q:  A physician is enrolled and intends to certify for hospice services.  However, the “Y” box in 
the Hospice column next to the physician’s name in the ORDF is not checked.  Does this mean 
the physician cannot certify for hospice services?   

A:  If an individual is listed on the ORDF, it means that he/she meets the requirement to enroll 
or opt-out as a prerequisite for ordering or certifying the services/items outlined in 42 CFR 
424.507.  These are hospice services, home health services, DMEPOS items, clinical laboratory 
services, and imaging services.  Meeting the requirement to enroll/opt-out under 42 CFR § 
424.507 is different, however, than the individual qualifying as a provider/supplier type under 
Medicare regulations that can order or certify the service/item.  For example, suppose an 
individual provider – Practitioner Smith -- is enrolled in Medicare to order/certify.  He/she may 
meet the regulatory requirements to order DMEPOS items for patients but not to certify for 
hospice services per § 418.22(c).  Whether an enrolled/opted-out individual listed in the ORDF 
is of a provider type that can order/certify for the services/items in § 424.507 will be denoted 
by a “Y” or “N” in the ORDF column for that service.  Using our above example, the ORDF 
DMEPOS column next to Smith’s name will indicate “Y” while the Hospice column will indicate 
“N.”   

To reiterate, it is critical to distinguish the enrollment/opt-out requirement under § 424.507 
from the ability of a certain provider type to order or certify a particular service or item.  Simply 
because a non-physician practitioner type is enrolled or opted-out does not in and of itself 
mean that said type can order/certify a service/item under Medicare regulations.  Again, this is 
why a certain non-physician practitioner may be listed in the ORDF but has an “N” listed in the 
Hospice column, because the person is not legally authorized under Medicare to make the § 
418.22(c) certification.   

 

Q:  Must the certifying or recertifying physician remain enrolled for the patient’s entire 
certification and benefit period? 

A:  The hospice physician and attending physician only need to be enrolled or opted-out at the 
time they make the certification or recertification. The physician does not need to remain 
enrolled or opted-out during the patient’s entire certification and benefit period.  Moreover, if 
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the physician becomes unenrolled and non-opted-out, the hospice does not need to get a new 
certification to replace the one the previously enrolled or opted-out physician signed. 

In a similar vein, the edits will only apply to claims with dates of service on or after June 3, 2024.  
If the service began prior to June 3 but continues through and after June 3, the edits will not 
apply until a claim is submitted with dates of services on or after June 3.  

 

Q:  For the enrollment/opt-out requirement, how should the claim form be completed and 
how will it be verified? 

A:  Starting June 3, 2024, CMS is only verifying the enrollment/opt-out status of the physician 
listed in the claim’s “Attending Physician” field.  Accordingly, hospices should enter the 
certifying physician in the “Attending Physician” field.  So long as the hospice enters a physician 
in the “Attending Physician” field and that physician is in the PECOS record that is valid for edit 
dates, the claim will not edit. 

Beginning October 7, 2024, CMS will begin verifying the enrollment/opt-out status of physicians 
listed in the “Other Physician” field.  Once that occurs: 

• CMS will check both the “Attending Physician” field and the “Other Physician” field. 

• Both physicians, if different, will be subjected to the ordering and certifying denial edits for 
the initial certification period.  

• For subsequent certifications, CMS will only check the “Other Physician” field for the 
certifying physician. 

• Hospices should enter the attending physician in the “Attending Physician” field and the 
certifying physician in the “Other Physician” field. If the patient does not have an attending 
physician, the hospice should report the hospice certifying/recertifying physician in the 
“Attending Physician” field.  

Note that in the event of any confusion or questions around which instructions to follow, please 
follow the guidance regarding completion of the claim form in this Q/A. This Q/A provides a 
high-level overview of how to complete the claim form and how it will be verified. 

 

Q:  In light of the previous Q/A, can CMS further clarify and confirm the following: 

Instance #1: The edit that implements on October 7 is effective for any claims submitted on or 
after October 7 with dates of service June 3, 2024, or later.  Is this correct? 
 
A:  Yes.  This is correct. 
 



Instance #2: For claims submitted from June 3 through October 6, the use of occurrence code 
27 (while voluntary) is necessary for the edits to check physician enrollment status on the dates 
of certification and recertification only; otherwise, the edit will utilize the “From” date of the 
claim.  Beginning October 7, the edit will only trigger when occurrence code 27 is present on 
the claim.  
 
A:  Yes.  This is correct. 
 

Q:   Are physician assistants (PAs) and nurse practitioners (NPs) subject to this new 
enrollment/opt-out requirement concerning hospice services?   

A:  PAs and NPs cannot certify or recertify a patient for hospice as referenced in § 418.22(c).  We 
stated this in CMS-1787-F, which is the regulation that finalized our new provision (88 FR 
51164).   Accordingly, they need not be enrolled for purposes of meeting the enrollment/opt-
out requirements of § 424.507(b) regarding hospice certifications under § 418.22(c). 

 

In addition: 

• For claims submitted from June 3 through October 6, if an NP or PA is listed in the Attending 
Physician field, the claim will deny regardless of whether occurrence code 27 is 
used.  Beginning October 7, the edit will bypass the NP or PA.  
 

• Hospices are not required to report the NP or PA that a patient has designated as their 
attending physician on hospice recertification claims from June 3 – October 6.  For such 
claims, the certifying physician would be reported in the Attending Physician field and the 
NP or PA in the Other/Referring Physician field (if the hospice chooses to populate it).  If not, 
leave the Other/Referring Physician field blank. 

 

• For recertification claims submitted on or after October 7 with dates of service June 3, 2024, 
or later, if the patient’s designated attending is a NP or PA, enter the NP or PA in the 
Attending Physician and the certifying physician in the Other/Referring Physician field. The 
edit will bypass the NP or PA and check the Other/Referring Physician field for the certifying 
physician. This is the only billing change beginning October 7. 

 

 

Q:  Do VA physicians need to do anything other than apply using the Form CMS-855O to 
certify hospice services?   
 
A: If the VA physician (1) is not currently enrolled in/opted-out of Medicare, (2) wishes to 
furnish the Medicare certifications described in § 418.22(c), and (3) will not bill Medicare for 
services furnished, he/she need only submit the Form CMS-855O. 


