
 
 
DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES 
Centers for Medicare & Medicaid Services 
San Francisco Regional Office 
90 Seventh Street, Suite 5-300 (5W)  
San Francisco, CA  94103-6706 
 
Division of Medicaid & Children’s Health Operations  
 
       October 20, 2017      
 
Mari Cantwell 
Chief Deputy Director, Health Care Programs 
California Department of Health Care Services 
P.O. Box 997413, MS 0000 
Sacramento, CA  95899-7413 
  
Dear Ms. Cantwell: 
 
This letter is to grant your request for flexibilities for provider enrollment under the section 1135 waiver 
authority.  
 
California Medicaid Provider Enrollment Disaster Relief 

California Medicaid currently has the authority to rely upon screening that is performed by other SMAs 
and/or Medicare. California is not required to create a temporary provisional enrollment for providers who 
are enrolled with another SMA or Medicare. 

With respect to providers not already enrolled with another SMA or Medicare, CMS will waive the 
following screening requirements so the state/territory may provisionally, temporarily, enroll the 
providers: 

1. Payment of the application fee - 42 C.F.R 455.460 
2. Criminal background checks associated with FCBC- 42 C.F.R Section 455.434 
3. Site visits - 42 C.F.R Section 455.432 
4. In-state/territory licensure requirements - 42 C.F.R Section 455.412 

 
For those providers located out of state/territory and from which California Medicaid participants seek 
care, enrollment is not necessary if the following criteria are met1: 
 

1. The item or service is furnished by an institutional provider, individual practitioner, or pharmacy 
at an out-of-state/territory practice location– i.e., located outside the geographical boundaries of 
the reimbursing state/territory’s Medicaid plan, 

2. The NPI of the furnishing provider is represented on the claim, 
3. The furnishing provider is enrolled and in an “approved” status in Medicare or in another 

state/territory’s Medicaid plan, 
 

_____________________________ 

1 Medicaid Provider Enrollment Compendium: https://www.medicaid.gov/affordable-care-act/downloads/program- 
integrity/mpec-6232017.pdf 

http://www.medicaid.gov/affordable-care-act/downloads/program-


 
4. The claim represents services furnished, and; 
5. The claim represents either: 

a. A single instance of care furnished over a 180 day period, or 
b. Multiple instances of care furnished to a single participant, over a 180 day period 

 
If the Medicaid participant is enrolled with the Medicaid program from the disaster designated state, the 
final two criterion will be waived. Therefore, there is no limit to the instances of care furnished or to 
how many participants in a 180 day period. 
 
In the instance that a certified provider is enrolled in Medicare or with a state/territory’s Medicaid 
program other than California, California may perform an expedited enrollment, as described above, of 
an out-of-state/territory facility in order to accommodate participants who were displaced by the 
disaster. 
 
CMS is granting waiver authority to allow California to enroll providers who are not currently 
enrolled by meeting the following minimum requirements: 

1. Must collect minimum data requirements in order to file claims and process, including, but 
not limited to NPI 

2. Must collect SSN/EIN/TIN in order to perform the following screening requirements: 
a. OIG exclusion list 
b. State/territory licensure – provider must be licensed, and legally authorized, in any 

state/territory to practice or deliver the services for which they intend to file claims 
3. California may grant a provisional temporary enrollment that meets the following 

requirements: 
a. Must cease approving temporary provisional enrollments no later than the date that 

the disaster designation is lifted 
b. Must cease payment to providers who are temporarily enrolled within six months from 

the date that the disaster designation is lifted, unless a provider has submitted an 
application that meets all requirements for Medicaid participation and that application 
was subsequently reviewed and approved by California 

c. California must allow a retroactive effective date for provisional temporary 
enrollments that is no earlier than October 10, 2017. 

In addition, California may temporarily cease revalidation of providers who are located in California or 
are otherwise directly impacted by the disaster. 

If you have any questions or concerns with what is outlined in this letter, please contact Steven 
Chickering at (415) 744-3682 or steven.chickering@cms.hhs.gov and/or Henrietta Sam-Louie at (415) 
744-3742 or Henrietta.sam-louie@cms.hhs.gov. 

 
Sincerely, 

 
      /s/ 
 
      Henrietta Sam-Louie 
      Associate Regional Administrator 
      Division of Medicaid & Children’s Health Operations 
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