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Medicaid managed care organizations (MCOs) provide coverage of Medicaid benefits to 

Medicaid beneficiaries on a risk basis, and have been in existence since before the enactment of 

the Affordable Care Act.  Many individuals who were once enrolled in a Medicaid managed care 

plan may no longer be eligible for Medicaid as determined by a State.  Many issuers that contract 

with the State as MCOs are now involved in offering Qualified Health Plans (QHPs) on the 

Federally-facilitated Marketplace or in State-based Marketplaces offering coverage to 

individuals who were previously uninsured. 

 

Q.   May an issuer with a Medicaid MCO contract reach out to former Medicaid MCO 

enrollees who have been disenrolled by the state due to loss of Medicaid eligibility, to assist 

them in enrolling in health coverage offered by the issuer through the Marketplace (or, if 

they are Medicaid eligible again, through the issuer’s MCO contract)?   

 

A.  Yes. An issuer with a Medicaid MCO contract can reach out to former Medicaid MCO 

enrollees to assist them in enrolling in health coverage, provided it does not violate applicable 

marketing rules prohibiting discrimination, e.g., doesn’t attempt to enroll only healthy 

individuals. An issuer with a Medicaid MCO contract also would not be in violation of the 

marketing restrictions of the HIPAA Privacy Rule in sending communications to its former 

enrollees about their options for health care coverage through Medicaid or other government 

programs and government sponsored programs, and/or their options for coverage it offers, 

including through the Marketplace.  Under the Privacy Rule, communications about government 

programs and government-sponsored programs and about a plan’s own health plan products are 

not considered “marketing.”   

 

This analysis also applies to health insurance issuers with respect to their former enrollees (i.e.,  

providing information regarding government programs, government-sponsored programs, and 

the issuer’s own health plan products available through the Marketplace) in addition to Medicaid 

managed care organizations. 

 

This activity by a Medicaid MCO contractor would not violate Medicaid marketing rules at 42 

CFR 438.104 because the activity is not marketing to enrolled Medicaid beneficiaries.  However, 

a Medicaid MCO may not reach out to current Medicaid beneficiaries.  

 


