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On August 10, 2009, CMS sent an HPMS memorandum announcing the issuance of the revised 
Medicare Marketing Guidelines as Chapters 3 and 2 of the Medicare Managed Care Manual and the 
Prescription Drug Benefit Manual, respectively.  Since the release of the revised Medicare Marketing 
Guidelines, we have received a high volume of requests for clarification of several sections of the 
Guidelines. In this memorandum, we provide critical clarifications necessary for organizations and 
sponsors to prepare for the beginning of the contract year 2010 marketing season on October 1, 2009.  
Organizations and sponsors should view this guidance as an addendum to the current Medicare 
Marketing Guidelines.  Please note, however, that we are already beginning our next revision of the 
Guidelines; that revision will contain the clarifications provided in this memorandum as well as 
additional clarifications and revisions for future implementation. 
 
In addition, we issued the final 2010 ANOC/EOC templates for all plan types on July 31, 2009.  We 
have since identified an error in the standardized language regarding appeals in section 4.1 of the 
PDP and MA-PD EOC templates.  In this memorandum, we also provide corrected standardized 
language that these plan types must use in their 2010 EOCs.   
 
Marketing Guidelines Clarifications 
 
Section 20 - Definitions (Direct Mail), Section 90.6.1 - Materials Qualified for the File & Use 
Submission, and Section 90.19 - Specific Guidance on the Submission of General Advertising 
Materials 
 
We have received a number of questions about whether direct mail and general advertising 
pieces are eligible for File & Use submission when they contain benefit and plan premium 
information.  In order to clarify these questions, we are revising the definition of “direct mail” at 
section 20 of the Guidelines to read as follows: 
 



“Direct mail pieces are primarily intended to attract or appeal to a potential enrollee and allow 
him/her to request additional information to make an educated decision about his/her health care 
options.  Direct mail should possess one or more of the following characteristics: (1) pertains to rules 
or benefits of existing coverage or any other type of coverage offered, (2) contains more than three 
pages of content, and/or (3) has a salutation to a specific individual.” 
 
In addition, we wish to clarify sections 90.6.1 and 90.19 such that direct mail and general advertising 
materials may be submitted as File & Use provided the materials are not explanatory marketing 
materials that mention benefit and plan premium information, as detailed in section 50.5.3, and meet 
one or more of the three characteristics of direct mail as defined in section 20. Direct mail and 
general advertising materials that are explanatory marketing materials that mention benefit and 
plan premium information, as described in section 50.5.3, will not be eligible for File & Use 
regardless of whether they meet one or more of the three characteristics of direct mail as defined 
in section 20. 
 
Section 30.7 – Requirements for Plan Sponsors with Non-English Speaking Populations or 
Populations with Special Needs 
 
Section 30.7 currently states that plan sponsors “should make marketing materials available in 
any language that is the primary language of more than ten percent of a plan sponsor’s PBP 
service area.”  We have received a number of questions regarding whether the provision of non-
English materials is actually required when more than ten percent of the service area speaks that 
non-English language.  We clarify that this is a requirement; sponsors must make marketing 
materials available in any language that is the primary language of more than ten percent of a 
plan sponsor’s PBP service area.   
 
Section 30.14 – Plan Ratings Information from www.medicare.gov and Section 30.9.1 –  
Required Materials in Enrollments Package (Pre-Enrollment) 
 
Section 30.14 of the Guidelines requires plans to provide information about their plan or plans’ 
ratings information to current and prospective enrollees by referring them to www.medicare.gov, 
by including the information in their pre-enrollment packet, and by making it available upon 
request.  Section 30.9.1 of the Guidelines further reinforces this requirement by indicating that 
plan sponsor “enrollment kits” must include information about their plan ratings information.  
When we released the Guidelines, we alerted plans that we would provide more guidance about 
this requirement in subsequent guidance.   
 
Plan sponsors must download their 2010 plan performance rating template from the Health Plan 
Management System (HPMS) Part D Performance Metrics Module using the following 
navigation path: HPMS Homepage > Quality and Performance > Part D Performance Metrics 
and Reports > Plan Ratings Template.  Following selection of a contract number, plan sponsors 
will select the “Create PDF” link to generate their customized contract-specific template in PDF 
format, which may not be altered.  Plan performance summary ratings for contract year 2010 will 
not be available until October 8, 2009. MA-PD plans will need to download separately plan 
performance ratings for MA and Part D, respectively. Therefore, beneficiaries requesting plan 
performance ratings for MA-PD plans will receive two documents. 
 
Because plan ratings information is typically not finalized until after October 1st, the first day 
marketing for the following contract year is permitted, we clarify that the inclusion of the plan 
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ratings document in the enrollment kit is highly encouraged but optional for CY 2010.  However, 
plan sponsors should ensure that they provide this information to current or prospective enrollees 
upon request using the HPMS generated plan ratings document for their contract.  Please note 
that the HPMS generated plan ratings document may not be altered. 
 
Section 40.16 - Standardization of Plan Name Type 
 
Section 40.16 states that model documents do not require inclusion of the plan name throughout 
the entire document, but that plans must include the plan type on the front page of the model 
document or at the beginning of the model document.  We have received a number of questions 
about whether this same guidance applies to non-model documents.  We clarify that neither 
model nor non-model documents must include the plan type throughout the document.  Plan 
sponsors must ensure that they include the plan type on the front page or at the beginning of the 
model or non-model document to comply with our plan name type requirements. 
 
Section 40.16 also provides that plan logos that include a plan name must include the plan type 
in the logo.  We understand that plan sponsors have existing stock of letterhead including plan 
logos that include a plan name but not the plan type and have been asked to clarify whether they 
would be permitted to use existing stock for some period of time.  We clarify that we are 
providing some operational flexibility to plan sponsors in this situation.  Prior to January 1, 2010, 
we will permit plan sponsors to use existing stock provided they mention the plan type on the 
front page or the beginning of the document that includes the logo.  After January 1, 2010, any 
logo a plan sponsor uses that includes the plan name must include the plan type in the logo. 
 
In addition, CMS will allow organizations and plan sponsors to either spell out the plan name type or 
abbreviate on materials that are not generated from the Health Plan Management System (HPMS).   
For example, use of “either “Acme Medicare HMO” or “Acme Health Maintenance Organization.”  
We remind plan sponsors that HPMS auto-generated plan name types cannot be altered or changed.   
 
Section 50 – Disclaimers 
 
A number of plan sponsors have expressed concerns about the new disclaimers required in 
section 50 of the Guidelines, particularly given previous Regional Office approvals of marketing 
materials that did not include those disclaimers.  We clarify that plan sponsors that have already 
received approval for marketing materials that do not include the new disclaimers established in 
the final Medicare Marketing Guidelines will not be required to resubmit their materials to their 
CMS Regional Office for approval. However, plan sponsors must add the appropriate disclaimer 
to the already approved marketing material to be compliant with the disclaimer requirements in 
section 50.  Plan sponsors submitting marketing materials for review and approval after the 
release of the Guidelines must include the appropriate disclaimers in their submitted materials.  
Plan sponsors found not to include the appropriate disclaimers in their marketing materials may 
be subject to compliance action.   
 
Section 50.6 - Plan Mailing Statements on Envelopes/Mailing Itself 
 
We have received a number of questions about both the requirements in section 50.6 and their 
implementation timing.  As provided in section 50.6, all mailings to beneficiaries must include a 
statement on the envelope or mailing itself to identify the type of plan mailing.  We clarify that 
the second statement in section 50.6 regarding plan information should read “Important plan 
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information” instead of “Important plan information about your enrollment.”  We further clarify 
that all mailings must include one of the three mailing statements – a mailing must either be 
categorized as an advertising, plan information, or health and wellness mailing.  If a mailing is 
not an advertisement or a health and wellness mailing, sponsors should categorize it as a plan 
information mailing.  Plan sponsors may not create additional statement categories.   
 
Plan sponsors have asked whether they may use their existing stock of envelopes for some 
transitional period while they implement this requirement.  We clarify that we will provide some 
operational flexibility to plan sponsors in this situation.  Prior to January 1, 2010, we will permit 
plan sponsors to use their existing stock of envelopes provided they make a good faith effort to 
comply with our requirements by using alternate methods of conveying this statement (e.g., by 
the use of stickers or stamps).  After January 1, 2010, all plan envelopes or mailings must include 
one of the three statements provided in section 50.6 and this guidance.  
 
Section 70.6 - Outbound Education and Verification Calls to All New Enrollees  
 
CMS has received a number of questions about the requirements in section 70.6 of the 
Guidelines, particularly as concerns our intended implementation timeframes. CMS is currently 
evaluating these questions and will issue further guidance in the near future.  
 
Section 70.9 - Marketing/Sales Events 
 
As provided in section 70.9, plan sponsors must upload an event no later than the 30th of the month 
preceding the event.  Amendments to marketing/sales events (e.g., cancellations, updates and edits) 
must be updated in HPMS at least 48 hours prior to the scheduled event.  We have heard from a 
number of plan sponsors that this cut-off date limits their flexibility to schedule marketing events.  
We clarify that plan sponsors are permitted to add new marketing/sales events after the 30th of the 
month as long as the marketing/sales events are entered into HPMS prior to the occurrence of the 
actual event.   
 
 
EOC Clarification 
 
We have identified an error in the standardized language describing certain appeals requirements 
in section 4.1 of the PDP and MA-PD EOC templates.  This language currently reads as follows: 

“If [the plan] says no to all or part of your Level 1 Appeal, your case will automatically 
go on to a Level 2 Appeal.  The Level 2 Appeal is conducted by an independent 
organization that is not connected to our plan.  If you are not satisfied with the decision at 
the Level 2 Appeal, you may be able to continue through several more levels of appeal.”  
However, as provided in sections (70.9.1 and 70.9.2 of Chapter 18 of the Prescription 
Drug Benefit Manual), it is not correct that a Level 1 appeal is automatically forwarded to 
the IRE; rather, the beneficiary must submit the request within 60 days of the plan’s 
decision and can do so using a CMS model request for reconsiderations.  Appeals are 
automatically forwarded only if the plan did not provide a response within the timeframes 
set forth by CMS.   

Sponsors of MA-PD plans and PDPs should replace the language cited above with the following 
corrected, standardized language:  
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“If we say no to all or part of your Level 1 Appeal, you can go on to a Level 2 Appeal. 
The Level 2 Appeal is conducted by an independent organization that is not connected to 
our plan. If you are not satisfied with the decision at the Level 2 Appeal, you may be able 
to continue through several more levels of appeal.” 

 
We hope this memorandum provides useful guidance to plan sponsors as they prepare to market their 
2010 Medicare health plan products.  Plans sponsors should contact their local CMS Regional Office 
Account Manager or Marketing Reviewer with additional questions. 
 
 
 

 


