
 

Revisions and Re-issuance of Audiology Policies – JA6447 

Note: JA6447, was revised to reflect the revised Change Request (CR) 6447 that was issued on September 3, 
2010. The effective and implementation dates, the CR release date, transmittal numbers, and Web addresses for 
accessing the CR6447 transmittals were changed. In addition, the Remittance Advice Remark Code referenced on 
page 2 has been corrected to be consistent with the revised CR. All other information is the same. 

 

Related CR Release Date: September 3, 2010 Revised Date Job Aid Revised:  September 20, 2010 

Effective Date: September 30, 2010 Implementation Date: September 30, 2010 
 
 

Key Words MM6447, CR6447, R132BP, CR5717, CR6061, R2044CP, Audiology 

Contractors 
Affected 

 Carriers 
 Fiscal Intermediaries (FIs) 
 Part A/B Medicare Administrative Contractors (A/B MACs) 

 

Provider Types 
Affected 

Provider types affected are physicians, non-physician practitioners, audiologists, and 
speech-language pathologists, submitting claims to Medicare Carriers, FIs, and A/B MACs 
for services provided to hearing impaired Medicare beneficiaries. 

 

 

 Change Request (CR) 6447 responds to provider requests for clarification of some of 
the language in CR5717 and CR6061.  

 Special attention is given to clarifying policy concerning services incident to physician 
services that are paid under the Medicare Physician Fee Schedule (MPFS).   

  

Provider Needs to 
Know… 

 For claims with dates of service on or after October 1, 2008, audiologists are required to 
be enrolled in the Medicare program and use their National Provider Identifier (NPI) on 
all claims for services they render in office settings. 

 For audiologists who are enrolled and bill independently for services they render, the 
audiologist’s NPI is required on all claims they submit.  

 For example, in offices and private practice settings, an enrolled audiologist will use 
his or her own NPI in the rendering loop to bill under the MPFS for the services the 
audiologist furnished.  
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 If an enrolled audiologist furnishing services to hospital outpatients reassigns 
his/her benefits to the hospital, the hospital may bill the Medicare contractor for the 
professional services of the audiologist under the MPFS using the NPI of the 
audiologist.  

 If an audiologist is employed by a hospital but is not enrolled in Medicare, the only 
payment for a hospital outpatient audiology service that can be made is the 
payment to the hospital for its facility services under the hospital Outpatient 
Prospective Payment System or other applicable hospital payment system.  

 No payment can be made under the MPFS for professional services of an 
audiologist who is not enrolled.  

 Audiology services may be furnished and billed by audiologists and when these 
services are furnished by an audiologist, no physician supervision is required. 

 When a physician or supplier furnishes a service that is covered by Medicare, then it is 
subject to the mandatory claim submission provisions of Section 1848(g)(4) of the 
Social Security Act. Therefore, if an audiologist charges or attempts to charge a 
beneficiary any remuneration for a service that is covered by Medicare, then the 
audiologist must submit a claim to Medicare. 

 Medicare pays for diagnostic audiological tests under the MPFS when they meet the 
requirements of audiology services as shown in Chapter 15, Section 80.3 of the 
Medicare Benefit Policy Manual, as attached to CR6447. 

 For claims with dates of service on or after October 1, 2008, the NPI of the enrolled 
audiologist is required on claims in the appropriate rendering and billing fields. 

 Medicare will not pay for services performed by audiologists and billed under the NPI of 
a physician. In denying such claims, Medicare will use: 

 Claim Adjustment Reason Code (CARC) 170 (Payment is denied when 
performed/billed by this type of provider. Note: Refer to the 835 Healthcare Policy 
Identification Segment (loop 2110 Service Payment Information REF), if present.); 
and 

 Remittance Advice Remark Code (RARC) N290 (Missing/incomplete/invalid 
rendering provider primary identifier.) 

 Medicare will not pay for an audiological test under the MPFS if the test was performed 
by a technician under the direct supervision of a physician if the test requires 
professional skills. In denying such claims, Medicare will use: 

 CARC 170 (Payment is denied when performed/billed by this type of provider. 
Note: Refer to the 835 Healthcare Policy Identification Segment (loop 2110 Service 
Payment Information REF), if present.).  

 Medicare will not pay for audiological tests furnished by technicians unless the service 
is furnished under the direct supervision of a physician. In denying such claims, 
Medicare will use: 

 CARC 185 (The rendering provider is not eligible to perform the service billed. 
Note: Refer to the 835 Healthcare Policy Identification Segment (loop 2110 Service 
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Payment Information REF), if present.); and 
 RARC M136 (Missing/incomplete/invalid indication that the service was supervised 

or evaluated by a physician.). 
 Medicare will pay for the technical component (TC) of diagnostic tests that are not on 

the list of audiology services when those tests are furnished by audiologists under the 
designated level of physician supervision for the service and the audiologist is qualified 
to perform the service.  

 Medicare will pay physicians and NPPs for treatment services furnished by audiologists 
incident to physicians’ services when the services are not on the list of audiology 
services at http://www.cms.gov/PhysicianFeeSched/50_Audiology.asp and are not 
“always” therapy services and the audiologist is qualified to perform the service. 

 All audiological diagnostic tests must be documented with sufficient information so that 
Medicare contractors may determine that the services do qualify as an audiological 
diagnostic test. 

 The interpretation and report will be written in the medical record by the audiologist, 
physician, or NPP who personally furnished any audiology service, or by the physician 
who supervised the service. Technicians will not interpret audiology services, but may 
record objective test results of those services they may furnish under direct physician 
supervision. Payment for the interpretation and report of the services is included in 
payment for all audiology services, and specifically in the professional component (PC), 
if the audiology service has a PC/TC split. 

 When Medicare contractors review medical records of audiological diagnostic tests for 
payment under the MPFS, they will review the technician’s qualifications to determine 
whether, under the unique circumstances of that test, a technician is qualified to furnish 
the test under the direct supervision of a physician. 

 The PC of a PC/TC split code may be billed by the audiologist, physician, or NPP who 
personally furnishes the service. (This is also true in the facility setting.) A physician or 
NPP may bill for the PC when the physician or NPP furnish the PC and an 
(unsupervised) audiologist furnishes and bills for the TC. The PC may not be billed if a 
technician furnishes the service. A physician or NPP may not bill for a PC service 
furnished by an audiologist.  

 The TC of a PC/TC split code may be billed by the audiologist, physician, or NPP who 
personally furnishes the service. Physicians may bill the TC for services furnished by 
technicians when the technician furnishes the service under the direct supervision of 
that physician. Audiologists and NPPs may not bill for the TC of the service when a 
technician furnishes the service, even if the technician is supervised by the NPP or 
audiologist.  

 The “global” service is billed when both the PC and TC of a service are personally 
furnished by the same audiologist, physician, or NPP. The global service may also be 
billed by a physician, but not an audiologist or NPP, when a technician furnishes the TC 
of the service under direct physician supervision and that physician furnishes the PC, 
including the interpretation and report.  

 Tests that have no appropriate Current Procedural Terminology (CPT)  code may be 

http://www.cms.gov/PhysicianFeeSched/50_Audiology.asp
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reported under CPT code 92700 (Unlisted otorhinolaryngological service or procedure). 

 Audiology services may not be billed when the place of service is a comprehensive 
outpatient rehabilitation facility or a rehabilitation agency. 

 The opt-out law does not define “physician” or “practitioner” to include audiologists; 
therefore, they may not opt-out of Medicare and provide services under private 
contracts. 

  

Background 

 As mentioned in the revised sections of the manuals and per Section 1861 (ll) (3) of the 
Social Security Act, “audiology services” are defined as such hearing and balance 
assessment services furnished by a qualified audiologist as the audiologist is legally 
authorized to perform under state law (or the state regulatory mechanism provided by 
state law), as would otherwise by covered if furnished by a physician.  

 These hearing and balance assessment services are termed “audiology services,” 
regardless of whether they are furnished by an audiologist, physician, nonphysician 
practitioner (NPP), or hospital.  

 Because audiology services are diagnostic tests, when furnished in an office or hospital 
outpatient department, they must be furnished by or under the appropriate level of 
supervision of a physician as established in 42 Code of Federal Regulations (CFR) 
410.32(b)(1) and 410.28(e). If not personally furnished by a physician, audiologist, or 
NPP, audiology services must be performed under direct physician supervision. As 
specified in 42 CFR 410.32(b)(2)(ii) or (v), respectively, these services are excepted 
from physician supervision when they are personally furnished by a qualified audiologist 
or performed by a nurse practitioner or clinical nurse specialist authorized to perform the 
tests under applicable state laws.  

Note: References to technicians in CR6447 and this Job Aid apply also to other 
qualified clinical staff. The qualifications for technicians vary locally and may also 
depend on the type of test, the patient, and the level of participation of the physician 
who is directly supervising the test. Therefore, an individual must meet qualifications 
appropriate to the service furnished as determined by the Medicare contractor to 
whom the claim is billed. If it is necessary to determine whether the individual who 
furnished the labor for appropriate audiology services is qualified, contractors may 
request verification of any relevant education and training that has been completed 
by the technician, which will be available in the records of the clinic or facility. 

 Audiology services, like all other services, should be reported under the most specific 
Healthcare Common Procedure Coding System code that describes the service that 
was furnished and in accordance with all CPT guidance and Medicare national and local 
contractor instructions. 

Qualifications 

 The individuals who furnish audiology services in all settings must be qualified to furnish 
those services. The qualifications of the individual performing the services must be 
consistent with the number, type and complexity of the tests, the abilities of the 
individual, and the patient’s ability to interact to produce valid and reliable results. The 
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physician who supervises and bills for the service is responsible for assuring the 
qualifications of the technician, if applicable, are appropriate to the test. 

 When a professional personally furnishes an audiology service, that individual must 
interact with the patient to provide professional skills and be directly involved in 
decision-making and clinical judgment during the test.  

 The skills required when professionals furnish audiology services for payment under the 
MPFS are masters or doctoral level skills that involve clinical judgment or assessment 
and specialized knowledge and ability including, but not limited to, knowledge of 
anatomy and physiology, neurology, psychology, physics, psychometrics, and 
interpersonal communication. The interactions of these knowledge bases are required 
to attain the clinical expertise for audiology tests. Also required are skills to administer 
valid and reliable tests safely, especially when they involve stimulating the auditory 
nerve and testing complex brain functions.  

 Diagnostic audiology services also require skills and judgment to administer and modify 
tests, to make informed interpretations about the causes and implications of the test 
results in the context of the history and presenting complaints, and to provide both 
objective results and professional knowledge to the patient and to the ordering 
physician.  

 Examples include, but are not limited to:  

 Comparison or consideration of the anatomical or physiological implications of test 
results or patient responsiveness to stimuli during the test;  

 Development and modification of the test battery and test protocols;  

 Clinical judgment, assessment, evaluation, and decision-making;  

 Interpretation and reporting observations, in addition to the objective data, that may 
influence interpretation of the test outcomes;  

 Tests related to implantation of auditory prosthetic devices, central auditory 
processing, contralateral masking; and/or  

 Tests to identify central auditory processing disorders, tinnitus, or nonorganic 
hearing loss. 

  

Operational 

Impact 

 
N/A 

  

Reference 
Materials 

 
The related MLN Matters® article can be found at  
http://www.cms.gov/MLNMattersArticles/downloads/MM6447.pdf on the CMS website.  
 
The official instruction (CR6447) issued regarding this change may be found at 
http://www.cms.gov/Transmittals/downloads/R2044CP.pdf (modifies the Medicare 

http://www.cms.gov/MLNMattersArticles/downloads/MM6447.pdf
http://www.cms.gov/Transmittals/downloads/R2044CP.pdf
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Claims Processing Manual) and 
http://www.cms.gov/Transmittals/downloads/R132BP.pdf (modifies the Medicare 
Benefit Policy Manual) on the CMS website. Key parts of the clarified policy are in the 
revised Chapter 12, Section 30.3 of the Medicare Claims Processing Manual and in Chapter 
15, Section 80.3 of the Medicare Benefit Policy Manual, which are attached to CR6447. 

Providers may go to http://www.cms.gov/PhysicianFeeSched/50_Audiology.asp for a 
listing of all CPT codes for audiology services. For information concerning codes that are 
not on the list, and which codes may be billed when furnished by technicians, contractors 
will provide guidance.  

The MPFS at http://www.cms.gov/PFSlookup/ allows providers to search pricing 
amounts, various payment policy indicators, and other MPFS data. 
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