Frequently Asked Questions on Hospital OPPS Billing for Replacement Devices

Q. How should hospital outpatient departments bill when they receive full credit for
an implantable device being replaced with a device of similar cost?

A. When a hospital: 1) replaces a device listed on the table of devices subject to warranty
or recall adjustment (found on the CMS website at
http://www.cms.hhs.gov/HospitalOutpatientPPS/); and 2) receives the device without
cost from a manufacturer, the hospital must append modifier —FB to the procedure code
(not the device code) that reports the service provided to replace the device. The hospital
must report a token charge for the device (less than $1.01) in the covered charges field.

This includes circumstances in which the cost of the replacement device is less than the
cost of the device being replaced, such that the hospital incurs no net cost for the device
being inserted. For example, if a device that originally cost $20,000 fails and is replaced
by a device that costs $16,000 and for which the manufacturer gives a credit of $16,000,
there is no cost to the hospital for the device being inserted and the hospital would report
the —FB modifier.

Q. How should hospital outpatient departments bill when they receive full credit for
an implantable device being replaced by a more costly device (i.e., a device
upgrade)?

A. When a hospital: 1) replaces a device listed on the table of devices subject to warranty
or recall adjustment (found on the CMS website at:
http://www.cms.hhs.gov/HospitalOutpatientPPS/); 2) receives a credit in the amount that
the device being replaced would otherwise cost, and 3) implants a more costly device so
that the hospital incurs a net cost for the device being inserted, the hospital must append
modifier -FB to the procedure code (not on the device code) that reports the service
provided to replace the device. The hospital must charge the difference between its usual
charge for the device being implanted and its usual charge for the device for which it
received credit. This charge should be billed in the covered charges field.

For example, if a hospital is replacing a single chamber pacemaker with a dual chamber
device, and the hospital usually charges $8,000 for a single chamber pacemaker that costs
$4,000 and charges $10,000 for a dual chamber device and gets a full credit of $4,000 for
the single chamber device, they should charge $2,000 for the dual chamber device (the
difference between $10,000 and $8,000).

Hospitals should not report modifier -FB when the hospital receives a credit for a failed
device that appears on the table of devices subject to warranty or recall adjustment and
the amount of the credit is less than the amount that the device would otherwise cost the
hospital. For example, a device fails in the 6t» month of a 1 year warranty and under the
terms of the warranty, the hospital receives a credit of 50 percent of the cost of a
replacement device. The hospital should not report modifier —FB on the procedure code
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in which the device is implanted (see following question for guidance on partial credit
scenarios).

Q. How should hospital outpatient departments bill when they receive partial credit
for an implantable replacement device?

A. When a hospital: 1) replaces a device listed on the table of devices subject to warranty
or recall adjustment found on the CMS website at
http://www.cms.hhs.gov/HospitalOutpatientPPS/) and 2) receives a partial credit of 50
percent or more of the cost of the new replacement device, the hospital must append
modifier —FC to the procedure code (not on the device code) that reports the service
provided to replace the device.

For more information on billing for no cost/full credit or partial credit device
replacements, see the Medicare Claims Processing Manual, Chapter 4, Section 61.3.

Q. How can a hospital outpatient department bill when they do not know at the time of
the procedure whether they will receive a full or partial credit for an implantable device
being removed?

A. When hospitals do not know at the time the device replacement procedure takes place
whether or how much credit the manufacturer will provide for the device, hospitals have
the option of either: (1) submitting the claim immediately without the — FB or -FC
modifier and submitting a claim adjustment with the —FB or -FC modifier at a later date
once the credit determination is made; or (2) holding the claim until a determination is
made on the level of credit.
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