
RDS QUALIFYING COVERED RETIREES AND 
INDIVIDUALS RECEIVING COBRA COVERAGE 

 
Question 
 
An employer provides retiree drug coverage as well as coverage to actively employed 
workers and their family members. The employer has applied for the retiree drug subsidy 
(RDS). Can the employer treat individuals receiving COBRA coverage as "qualifying 
covered retirees?” 
 
Background  
 
In general, a qualifying covered retiree (QCR) is a Part D eligible individual who is 
enrolled in the sponsor’s plan and who is not enrolled in Part D.  (See 42 CFR 423.4 and 
423.882 for the definitions of “Part D eligible individual” and “qualifying covered 
retiree”).  See also the guidance with frequently asked questions on qualifying covered 
retirees at http://www.cms.hhs.gov/EmployerRetireeDrugSubsid/. 
 
Under the federal Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985 (COBRA), 
certain former employees, retirees, spouses, former spouses, and dependent children 
generally have the right to temporary continuation of health coverage when coverage 
would be lost due to certain specific events. For more information about COBRA, see 
e.g., frequently asked questions from the US Department of Labor at 
http://www.dol.gov/ebsa/faqs/faq_consumer_cobra.html.   
 
Answer 
 
A person considered to have coverage based on "current employment status" for MSP 
purposes is presumed to not be receiving retiree coverage for purposes of  the RDS.  For 
other people with coverage (including COBRA coverage) that is not based on current 
employment status, the sponsor determines whether they are receiving "retiree" coverage. 
That determination is generally based on the facts and terms of the sponsor's plan. See 42 
CFR 423.882 (definition of qualifying covered retiree).  However, CMS confirms that it 
would be reasonable to treat a spouse or dependent child who is a Part D eligible 
individual receiving COBRA coverage as a QCR if the circumstances involve a 
participant who is no longer working, such as a surviving spouse receiving COBRA 
coverage following a participant's death.  

 
Note that for any COBRA recipient that can be counted as a QCR, the plan’s actuary 
must account for the additional premium amount that COBRA recipients pay for 
prescription drug coverage in the retiree drug subsidy actuarial equivalence “net test.”  
For example, if the COBRA beneficiaries are separated out as an individual benefit 
option under the sponsor’s plan, assuming the option meets the gross test, it must be 
combined with another option in order to pass the net test because it will likely fail the 
net test on an individual basis.  
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