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Q.  May Part D plan sponsors implement 30-day filing limits for beneficiaries to 

provide documentation to plans of amounts incorrectly paid by the beneficiary or 
for other payers to provide information for the coordination of benefits? 

 
A. Prior to the implementation of the Medicare prescription drug program, the 

conventional time limit in the industry for claims filing was 15 to 30 days.  This 
convention was predicated on an environment in which all payers were primary.  
With the implementation of the Medicare drug program, new circumstances 
involving multiple payers, payer order issues, and retroactive eligibility have 
created more complex billing situations which have been compounded by various 
issues related to program startup. 

  
As a result, CMS does not believe the conventional 15 to 30 day claims filing 
timeframes address these new circumstances, and looks to Part D plan sponsors to 
refrain from imposing the conventional time limits on the more complex billing 
situations existing under Medicare Part D.  At this point CMS is not establishing 
what those less restrictive timeframes should be, but is expecting the industry to 
establish appropriate new claims filing rules that recognize the complexities 
associated with Part D claims billing and not impose artificially strict time limits. 
 
Under 42 CFR 423.464(a), Part D plans must comply with all administrative 
processes and requirements established by CMS to ensure effective COB, 
including payments related to coverage.  In anticipation of the longer timeframes 
that we believed would likely be required, CMS did not impose timely claims 
filing limits on Part D plan sponsors.  Instead we allow plans up to three months 
after the end of the coverage year to pay for claims for covered Part D drugs (42 
CFR 423.308), up to May 31st following the coverage year to submit prescription 
drug claims, including adjustments, and up to June 30th following the coverage 
year to submit cost information.      

 
 
Q. What process should plans follow when they receive an N1 transaction, but have 

no supplemental payer information on file to identify who the payer is? 
 
A.   Part D plans should accept N1 transactions even in those instances where they 

have no supplemental payer information on file to identify the payer.  The plan 
should then contact the beneficiary (which may be accomplished in conjunction 
with the annual coordination of benefits (COB) survey of plan enrollees if that 
survey will be conducted within the next 2 months) to identify the supplemental 
payer.  Once the plan receives this information, it should be transmitted via the 
Electronic Correspondence Referral System (ECRS) to the CMS Coordination of 
Benefits Contractor (COBC) for verification of the secondary coverage.  



 In its contact with the beneficiary, the plan should specify that until the 
beneficiary identifies the payer and the coverage is verified, the presumption will 
be that the costs incurred for drugs covered by the secondary payer will not count 
toward the beneficiary’s true out-of-pocket expenditures.  

 


