
Hospice FAQs 
(last updated on 4/18/14) 

1 
 

1. Q1: Part D sponsors provide a contact number to the pharmacy on the E1 query 
response and may include a contact number in the free text messaging returned in the 
claim response.  Is it acceptable for a sponsor to provide a different contact phone 
number on the response to a claim being rejected for a beneficiary-level hospice prior 
authorization (PA) than the contact number reported on the E1? 

 
A1: It is acceptable to have different numbers.  However, if a different number is used on the 

claims reject, we expect it would be specific to the coverage determination and PA process.  
Since hospices may use the pharmacy help desk number to initiate communication with the 
sponsor, persons staffing this number should be prepared to either accept and document the 
information or forward the callers to staff who can. 

 
Q2: What are the timeframes for sponsors to adjudicate beneficiary-level hospice PA 

requests? 
 
A2: When a coverage determination is requested by the beneficiary, his/her appointed 

representative or the prescriber, the threshold issue is whether the beneficiary-level hospice 
PA has been satisfied; that is, whether an explanation of the unrelatedness (of the 
prescribed drug) to the terminal illness or related conditions has been received by the plan 
sponsor.  If the plan sponsor already has that information based on the communication and 
coordination contemplated under the section of the memo entitled “Prospective 
Determinations of Payment Responsibility” (p. 3), the adjudication timeframe  of 24 hours 
(expedited) or 72 hours (standard) starts when the plan receives the coverage determination 
request.  If the plan receives a coverage determination request and does not have the 
information necessary to satisfy the beneficiary-level hospice PA, the applicable timeframe 
begins when the explanation of unrelatedness to the terminal illness or related conditions is 
received by the plan sponsor from the hospice provider or prescriber.  As noted in the 
memo, the adjudication timeframe can only be tolled for a reasonable period of time 
pending receipt of the information necessary to satisfy the beneficiary-level hospice PA.  
The plan sponsor must promptly solicit any information it needs to satisfy the PA.   

 
Q3: Can a hospice submit a coverage determination request in response to a claim reject 

at point-of-sale (POS) for a beneficiary-level hospice PA? 
 
A3: The hospice can provide information related to the beneficiary-specific hospice PA 

(regarding the unrelatedness of the drug to the terminal illness/related conditions), but the 
hospice cannot request a coverage determination.  Federal regulations at 42 CFR 
423.566(c) limit requests for a coverage determination to the enrollee, the enrollee’s 
appointed representative on behalf of the enrollee, or the prescriber on behalf of the 
enrollee. 

 
Q4: When a hospice submits information to a Part D sponsor prior to a claim submission 

for a hospice beneficiary, is this considered a PA or coverage determination request? 
 
A4: A hospice may initiate communication with the sponsor to provide information on the 

hospice election and/or information on any drug the hospice has determined may be 
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covered under Part D, indicating the drug is unrelated to the terminal illness and related 
conditions and explaining why.  However, this communication is not a coverage 
determination or PA request.  Providing information on the unrelatedness of a drug in 
advance of a claim submission does eliminate the need for a beneficiary-level hospice 
reject thus avoiding a coverage determination or PA. 

 
Q5: The POS reject message recommended by CMS (i.e., Hospice Provider- Request Prior 

Authorization for Part D Drug Unrelated to the Terminal Illness or Related 
Conditions) appears too long for the text message field; is a shorter message 
acceptable?  

 
A5: The message “Hospice Provider-Request PA” is being used within the industry and would 

be acceptable.  NCPDP may have alternative messaging that also would be suitable. 
 
Q6: What is the Part D sponsor’s responsibility when a prescriber unaffiliated with the 

hospice does not respond to a request for an attestation that he or she has conferred 
with the hospice? 

 
A6:  The guidance indicates that the sponsor may contact the hospice if an unaffiliated 

prescriber is unable or unwilling to coordinate with the hospice to provide the explanation 
for the PA.  While the sponsor is not necessarily responsible for ensuring the PA is 
fulfilled, the sponsor must make reasonable efforts to promptly solicit any information it 
needs to process a coverage determination.  We express our belief that unaffiliated 
prescribers should attest that they have coordinated with the hospice, but do not specify any 
sponsor follow-up should the prescriber fail to attest to this coordination.  However, we 
note that the sponsor may fax an informational copy of the completed PA form to the 
hospice when the prescriber was determined to be unaffiliated.    

 
Q7: What documentation is necessary from a prescriber unaffiliated with the hospice to 

establish the drug is unrelated to the terminal illness and related conditions and to 
attest that he or she has conferred with the hospice? 

 
A7:  The documentation for an unaffiliated provider to establish that a drug is unrelated is the 

same as for an affiliated prescriber.  That is, an explanation of why the drug is unrelated.  
The PA information listed in Attachment 2 includes a question (#4) to which an 
unaffiliated prescriber my respond to indicate he/she has received confirmation from the 
hospice that the medication prescribed is unrelated.   

 
Q8: In lieu of instructing the pharmacy on how to override the edit once the PA is 

approved, is it acceptable for the sponsor to provide a code to the pharmacy that 
would permit the claim transaction to process? 

 
A8: Provision of a code to the pharmacy allowing the transaction to proceed is acceptable.  

Notification to the beneficiary is also required. 
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 Q9: Will Part D sponsors continue to be responsible for recovering the 2011 and 2012 
Part D paid claims previously identified as duplicate payments by CMS’ Center for 
Program Integrity (CPI) or can sponsors resubmit prescription drug event (PDE) 
records for these claims? 

  
A9:  The prospective application means that sponsors will not be required to apply the guidance 
to 2014 claims processed prior to May 1, 2014.  However, the claims for analgesics for hospice 
beneficiaries paid under Part D in 2011 and 2012 previously identified in CPI issued 
memoranda (dated June 24, 2013, August 5, 2013 and August 8, 2013) are an exception and 
must be deleted.  In our October 30, 2013 memorandum clarifying the recovery of Part D 
payments for these analgesic claims, we noted that, consistent with our payer-to-payer 
reconciliation policy addressed in Chapter 14 of the Medicare Prescription Drug Benefit Manual 
section 50.14.4, we expect Part D sponsors to handle the payment resolution directly with hospices 
without involving the pharmacy, that is, without recouping funds from the pharmacy or requiring 
the pharmacy to reverse the original claim. We also indicated that in those instances in which the 
sponsor had already either recouped the payment from the pharmacy or required the pharmacy to 
reverse the original claim, if the pharmacy is still holding a receivable for the drugs, we recommend 
that the Part D sponsor undo the pharmacy recoupment and recover the payment from the hospice. 
To the extent that these circumstances still exist, that recommendation is still applicable. 
 
Q10. Since the guidance is not effective until May, 1, 2014, what approaches may Part D 

sponsors use prior to that date for determining Part D payment for drugs for 
beneficiaries enrolled in hospice?  

 
A10: Prior to May 1, 2014, sponsors should comply with the guidance specified in the 2014 

Call Letter issued in April 2013 and effective January 1, 2014.  This guidance strongly 
encourages sponsors to place beneficiary-level PA requirements on 4 categories of drugs 
(analgesics, antiemetics, laxatives and antianxiety drugs).  However, although we 
discouraged continued use of pay-and-chase, sponsors could use that approach.  
Additionally, since sponsors may impose PA requirements under their utilization 
management program to ensure appropriate coverage under the Part D benefit, sponsors 
could place PA edits on all drugs for hospice beneficiaries.   

 
Q11: If a claim is retrospectively determined to be a member liability and the sponsor 

collects from the beneficiary, must the sponsor request the pharmacy reverse the 
claim and/or delete the PDE?  

 
A11: Drugs that are waived through the hospice election are drugs that are related to the 

terminal illness and related conditions and are, therefore, not covered under Part D.  The 
sponsor must delete the PDE for the claim and remove the costs from the member’s 
accumulators (i.e., TrOOP and gross covered drug costs.)  Since the sponsor is recovering 
the plan paid amount from the member, the sponsor should not require the pharmacy 
reverse the claim. 

 
Q12: What is necessary when an approved PA is in place and the drug subsequently must 
be subject to a beneficiary-level hospice PA? 
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A12: Drugs that were previously subject to a drug-specific PA will require a beneficiary-level 
hospice PA under the final 2014 guidance.  There would be no need to reevaluate the 
drug-specific PA.  The beneficiary communication should differentiate between the drug-
specific PA which is already in place and the beneficiary-level hospice PA. 

 
Q12: CMS recently announced a new hospice-type demonstration, the Medicare Care 

Choices Model. How does the final CMS hospice guidance apply to beneficiaries who 
participate in the new demonstration? 

 
A12: Beneficiaries participating in this demonstration will not be electing the hospice benefit.  

They will continue to receive curative services and certain other services usually provided 
by a hospice such as dietary counseling.  Since there will be no hospice election, 
prescription drugs will be available under Part D. 

 
 


