
Reimbursement to LTC Pharmacies for  
Retroactive Subsidy-level Cost Sharing Charges 

 
Q.  In situations where a full-benefit dual eligible meets the definition of an 

institutionalized individual but is incorrectly charged cost sharing for 
prescriptions under the Part D benefit, may Part D plans reimburse their 
contracted long term care (LTC) pharmacies directly when implementing 
retroactive subsidy level changes? 

 
A. Yes. When implementing retroactive subsidy level changes for a full-benefit dual 

eligible who meets the definition of an institutionalized individual but is 
incorrectly charged cost sharing under the Part D benefit, plans should not 
automatically reimburse beneficiaries residing in long-term care facilities.  In 
such situations, it is unlikely that LTC pharmacies have collected the applicable 
cost-sharing from beneficiaries due to the expectation that the plan eventually 
would reimburse the pharmacy retroactively for such amounts.  In such situations, 
Part D plans should work with their pharmacies to provide them with direct 
reimbursement for any cost-sharing amounts not collected from institutionalized 
individuals.  Before reimbursement is made, Part D plans should ensure that LTC 
pharmacies have not collected the cost sharing amounts, otherwise waived the 
cost sharing charges, and, in fact, are carrying a debt for the amounts incorrectly 
charged to the beneficiary.   For auditing purposes, plans should ensure that 
pharmacies certify that the amounts reimbursed are appropriate, owed and 
payable.  
 
By regulation, Part D plans are required to reimburse subsidy eligible individuals, 
and organizations paying cost sharing on behalf of such individuals, any excess 
cost sharing paid after the effective date of the individual's eligibility for a subsidy 
( 42 CFR 423.800(c)). Providing direct reimbursement to LTC pharmacies for 
excess cost sharing charges that have not been paid by Part D enrollees or waived 
by the pharmacy does not conflict with this requirement, since such amounts were 
never paid by either the institutionalized individual or others on his or her behalf. 

 


