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Risk Assessments and Documentation 
 
Q: Which Hazard Vulnerability Assessment (HVA) or Risk Assessment is recommended 
for use by providers? How will surveyors review the Risk Assessments for compliance? 
 
A: Providers and suppliers must have a written Risk Assessment based on an “all-hazards” 
approach, or HVA. We are not requiring a specific format to be used, however, we recommend 
facilities who have not prepared a Risk Assessment to reach out to ASPR TRACIE who can 
provide additional resources. Additional guidance will be forthcoming in the Interpretive 
Guidelines that will include survey procedures for surveyors. 
 

Training and Testing 
 
Q: What are the requirements for Ambulatory Surgical Centers (ASCs) regarding the 
participation in a community full- scale exercise? 
 
A: Per 416.54(d)(2)(i) of the final rule an ASC is required to participate in a full-scale exercise 
that is community-based. If the ASC experiences an actual natural or man-made emergency that 
requires activation of the emergency plan, the ASC is exempt from engaging in a 
community-based or individual, facility-based full-scale exercise for 1 year following the onset 
of the actual event. (64024 Federal Register / Vol. 81, No. 180 / Friday, September 16, 2016 / 
Rules and Regulations) 
 
Please refer to page 63900 of the final rule that stated if a community disaster drill is not 
available, we would require an ASC to conduct an individual facility-based disaster drill. 
 

Transfer Agreements and Coordination Required 
 
Q: Are there specific Memorandum of Understanding (MOU) requirements in the new 
guidelines such as a required MOUs list to be sure all the bases are covered? 
 
A: The regulation does not specify provider and supplier MOUs; however, the regulation does 
speak to the need for transfer agreements depending on the facility type. For example, during an 
emergency, if a patient requires care that is beyond the capabilities of the ASC, we would expect 
that ASCs would transfer patients to a hospital with which the ASC has a written transfer 
agreement, as required by existing § 416.41(b), or to the local hospital, that meets the 
requirements of §416.41(b)(2), where the ASC physicians have admitting privileges. (Federal 
Register /Vol. 81, No. 180 / Friday, September 16, 2016 /Rules and Regulations 63899) 
Therefore, we recommend facilities review current CoPs/CfCs for specific details on transfer 
agreements. A sample Transfer Agreement is also located under the download section at 
https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-and- 
Certification/SurveyCertEmergPrep/Emergency-Prep-Rule.html. ASPR TRACIE may also 
provide sample transfer agreements currently available. 

https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-and-Certification/SurveyCertEmergPrep/Emergency-Prep-Rule.html
https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-and-Certification/SurveyCertEmergPrep/Emergency-Prep-Rule.html
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Life Safety Code (LSC)- Revised June 2017 
 
Q: General inquiry on generator: Does the generator have to be able to power up AC/Heat. 
Can you please clarify for me, is that a requirement with the final rule? 
 
A: The requirement in the Emergency Preparedness final rule states that a facility must develop and 
implement policies and procedures that address the alternate sources of energy to maintain 
temperatures to protect resident health and safety and for the safe and sanitary storage of provisions. 
CMS does not recommend what type of alternate type of energy source a facility chooses. However, 
the source that is chosen by the facility must be in full compliance with all other CMS conditions 
for participation in Medicare and Medicaid programs. If a facility determines that the alternate 
source of energy needed to be in compliance with the Emergency Preparedness final rule 
requirements is a generator then it must provide the necessary level of generator with a capacity to 
run a HVAC system. 
 
Q: Do PACE programs need to meet generator requirements? 
 
A: The LSC may require a generator at certain PACE locations if the services provide electrical 
life support or other critical care. The Emergency Preparedness regulation also requires PACE 
facilities to have alternate sources of energy to maintain temperatures to protect patient health and 
safety and for the safe and sanitary storage of provisions. If a facility needs a generator to meet the 
temperature requirement then it must provide the necessary level of generator with a capacity to 
run a HVAC system. 
 
Q: What is the frequency of generator testing according to the NFPA 110? 
 
A: NFPA 110, Standard for Emergency and Standby Power Systems has many requirements for 
the installation, maintenance and testing of generators, depending on the type of generator. Basic 
requirements are that a generator be inspected weekly and test run for 30 minutes monthly. 
 
Q: Are all Nursing Homes required to have a generator? What if the Nursing Home doesn’t 
currently have a generator? Must they install one? Is compliance with NFPA 70 & NFPA 
110 sufficient, or are there additional requirements regarding the generator and/or fuel 
capacity? - Revised June 2017 
 
A: Long Term Care facilities are required by the Emergency Preparedness (EP) final rule to 
develop and implement policies and procedures that address the alternate sources of energy to 
maintain temperatures to protect resident health and safety and for the safe and sanitary storage of 
provisions. CMS does not specify what type of alternate type of energy source or emergency and 
standby power system a facility chooses. However, the source that is chosen by the facility must 
be in full compliance with all other CMS conditions for participation in Medicare and Medicaid 
programs. If a LTC facility determines that the alternate source of energy needed to be in 
compliance with the EP final rule requirements is a generator then it must provide a generator with 
sufficient capacity and must adhere to the location, inspection and testing, and fuel requirements.   
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Generator installation, maintenance, inspection and testing must be in accordance with applicable 
NFPA codes and standards, including the 2012 Life Safety Code, 2012 Health Care Facilities 
Code, 2010 Standard for Emergency and Standby Power Systems, and 2011 National Electrical 
Code. In addition, the EP final rule requires facilities that maintain an onsite fuel source to have a 
plan to keep emergency power systems operational during an emergency, unless it plans to 
evacuate. Also, there may be state and local regulations that have additional requirements 
regarding the generator and any required fuel capacity. 
 
Q: Are there recommended types of generators? 
 
A: CMS does not recommend a specific type of generator. Generator selection is dependent on the 
needs of the facility to meet the requirements of the regulation. 
 

Q: Can you tell me what the requirements are for generators in a nursing home under the 
new emergency preparedness rule? Are “whole building” generators required or would 
portable generators that only power certain things be sufficient? 
 
A: The requirements for LTC facilities are located at 483.73(e) of the final rule (Federal 
Register /Vol. 81, No. 180 / Friday, September 16, 2016 /Rules and Regulations page 64031.) 
Regarding “whole building” generators, the new rule does not specify that a facility must have a 
generator that would support the operations of a “whole building.” 

Q: Does the requirement to maintain temperatures via alternate power (Generators) apply 
to areas where pharmaceuticals and other temperature limited storage criteria is specified by 
the manufacturer? 
 
A: Under 482.15 (b)(1)(ii)(A) temperatures to protect patient health and safety and for the safety 
and sanitary storage of provisions. Refer also to (i) provisions which refers to pharmaceutical 
supplies as provisions.  So yes they need to maintain temperatures of storage areas. 
 
Q: Can you explain the difference between the Emergency and Standby Power Systems 
requirement and the requirement to have policies and procedures for alternate sources of 
energy to maintain temperatures to protect resident health and safety and for the safe and 
sanitary storage of provisions, emergency lighting, fire detection, extinguishing, alarm 
systems and sewage and waste disposal? - Revised June 2017 

A: Hospitals, CAHs, and certain LTC facilities that provide general anesthesia or use life-support 
equipment are currently required to have “emergency and standby power systems” electrical 
systems designed and installed in accordance with the NFPA 99, Health Care Facilities Code and 
NFPA 110, Standard for Emergency and Standby Power Systems that provide an alternative source 
of electrical power to certain essential equipment and systems, which typically requires a generator. 

The Emergency Preparedness (EP) “alternate sources of energy” requirement applies to certified 
Hospitals, CAHs, LTC facilities, RNCHIs, Hospices, PRTFs, PACE organizations, and ICF/IIDs 
and requires an alternative energy source to maintain temperatures necessary to protect 
patient/resident health and for the safe and sanitary storage of provisions, emergency lighting, fire 
detection, extinguishing, alarm systems, and sewage and waste disposal.  In Hospitals, CAHs, and 
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certain LTC facilities, the “alternate sources of energy” may already be provided by the “emergency 
and standby power systems”.    
 
The EP final rule does not specify that a generator is required to meet the “alternative sources of 
energy” requirement. However, if the facility’s EP plan determines that a generator would be 
needed to maintain emergency power for facility temperature, emergency lighting, fire detection, 
extinguishing, alarm systems, and sewage and waste disposal it must be properly installed and 
maintained. 
 
Q: Does the rule apply to Adult Day Healthcare Programs (ADHCPs)? What if the ADHCP 
or other entity is co-located or housed in a nursing home’s building? 
 
A: The regulation is applicable to 17 Medicare and/or Medicaid providers and suppliers. The 
complete listing can be found under our download section on this website. This regulation does 
not apply to ADHCPs. If a non-participating entity (such as an ADHCP) is located within a 
Medicare and/or Medicaid participating facility, we would expect the participating facility to 
consider the non-participating entity when developing its emergency plans. 
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