
DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES  Centers for Medicare & Medicaid Services 

 
7500 Security Boulevard 

 Baltimore, MD  21244-1850 
 

Ref: S&C-01-14

DATE: April 23, 2001 
 
FROM: Director 
 Survey and Certification Group 

 Center for Medicaid & State Operations 
 

SUBJECT: Home Health Agency (HHA) Questions and Answers-INFORMATION 
 
TO:  Associate Regional Administrators, DMSO 

State Survey Agency Directors 
 

The purpose of this memorandum is to provide guidance to regional office and state survey 
agency personnel who are involved in the survey and certification activities of HHAs.  We have 
prepared the following questions and answers for your use in responding to questions that arise 
concerning the following home health issues: personnel qualifications; patient rights; 
organization, services and administration; group of professional personnel; and acceptance of 
patients, plan of care (PoC), and medical supervision. 

 
42 CFR 484.4  Personnel Qualifications  
 

1. Q.  42 CFR 484.4 states an administrator of the HHA is a person who "is a licensed 
physician, a registered nurse, or has training and experience in health service administration 
and at least one year of supervisory or administrative experience in home health care or 
related health programs".  How would you define a qualified person who can act in the 
absence of the administrator? 

 
A.  A qualified person should have the same qualifications as the administrator, i.e., a RN or 
a physician, or a person with appropriate training and experience.  In addition, according to 
42 CFR 484.14(c) the qualified person must be authorized in writing to act in the absence of 
the administrator. 

 
42 CFR 484.10  Patient rights 

 
1. Q.  Should the home visit consent form contain the patient's complete address, e.g. house #, 

city, or directions to the home in rural areas? 
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A. Patient consent forms for home visits include the beneficiary name and address.  The 
address includes the street, apt #, city and zip code.  Directions to the home are not 
required to be placed on this form. 

 
2. Q.  You are looking at the HHA's complaint log and want to verify that complaints are being 

investigated, but the HHA refuses to allow you access to its records because the records 
contain risk management information.  What should one tell the HHA? 

 
A.  As part of the patient rights condition of participation (CoP), the HHA is required to 
investigate complaints made by a patient or the patient's family or guardian regarding 
treatment or care that is (or fails to be) furnished, and to document both the existence of the 
complaint and resolution of the complaint.  Surveyors, as part of their investigation of the 
HHA's compliance with this CoP, may ask to review complaints received by the HHA and 
the resolution of these complaints.  The HHA may not refuse to permit examination of these 
records by or on behalf of HCFA without risking termination from the Medicare program.   

 
3. Q.  Is it permissible for an HHA to request that a patient sign a consent indicating he is aware 

that there is a limited amount of staffing available from the HHA? 
 

A. No.  The HHA is required to accept patients for treatment on the basis of a reasonable  
expectation that the patient's medical, nursing, and social needs can be met adequately by the 
agency in the patient's place of residence.  If the HHA is unable to provide the ordered care 
and services that the patient needs, it should not accept the patient for care.  Providing less 
services than the physician orders would be a violation of the CoP at 42 CFR 484.18.  
Asking the patient to sign a consent form indicating he is aware that there is a limited amount 
of staffing from the HHA does not release the HHA from its obligation to provide the needed 
services. 
 

4. Q.  With the new hospital CoP—Patient Rights, hospitals are initiating a hotline number.  
Can the same number be used for both HHA and hospitals? 

 
A.  Yes.  We are not aware of any Federal requirement that would preclude combining the 
State hotline number for HHAs and hospitals. 

 
42 CFR 484.14 Organization, services, and administration 

 
1. Q.  If an HHA contracts for therapy services from a therapy company, may that company in 

turn sub-contract with another company or individual?  If not, what reference can we use to 
cite this? 

 
A. If the HHA contracts for services, it must comply with the requirements of 42 CFR 
484.14 (f), "Personnel under hourly or per visit contracts."  This includes services provided 
through a contractor that in turn subcontracts with another person, group, or entity. 
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2. Q.  If an agency has all employees sign an "employee agreement" does this mean all are 
under "contract or arrangement" and services are not provided direct? 

 
A.  For Medicare compliance, an individual is considered an employee of the HHA if the 
HHA is responsible for paying the individual directly for services performed either through a 
salary or on an hourly or per visit basis and the HHA is required to issue a W-2 on his/her 
behalf. 

 
3. Q.  We do not review contracts during a standard survey unless there is a problem that would 

be related to contracts.  Should we routinely review them? 
 

A. No.  The regulation at 42 CFR 484.14 (f) is not a part of the standard survey and does not 
have to reviewed during a standard survey unless you have questions about how the HHA is 
complying with its oversight responsibility for all its personnel. 

 
4. Q.  42 CFR 484.14 (c) (G133-137) describes the qualifications and responsibilities of an 

administrator.  In a hospital based HHA, can the HHA director be the administrator or does 
the hospital administrator need to meet the interpretive guideline tags at G133-137? 

 
A. The hospital administrator does not have to fulfill the role of the HHA administrator.  
The HHA administrator may be a separate person who meets the qualifications and 
requirements specified at 42 CFR 484.14 (c). 

 
5. Q.  How often do we have to look for CLIA certificates? 

 
A. Verify CLIA certificates on initial certification.  Check the CLIA certificates on 
recertification if you identify issues related to the HHA performing tests or when 
determining compliance with 42 CFR 484.14 (j). 

 
6. Q.  If the HHA hired a home health consultant as an acting administrator and s/he states the 

HHA is looking for an administrator, how long can the consultant be the administrator for the 
HHA? 

 
A. The interpretative guidelines to 42 CFR 484.14 (a) indicate a contracted employee may 
be considered an HHA employee if the HHA is required to issue a W-2 form on his/her 
behalf.  If the consultant/acting administrator is hired as an employee, the consultant may be 
the acting administrator indefinitely. 

 
7. Q.  How would we cite an HHA if it refuses to give the surveyor records regarding 

employees contracted by the HHA? 
 

A. The HHA may not refuse to permit examination of the requested personnel records by, or 
on behalf of HCFA, without risking termination from the Medicare program. 42 CFR 489.53 
(a)(5) describes the basis for termination of the provider agreement as it relates to 
examination of the HHA's records. 
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42 CFR 484.16 Group of professional personnel 
 
1. Q.  What are recommendations for "frequently" regarding professional advisory committee 

(PAC) involvement with reviewing "scope of services?”  If the MD is not present did the 
PAC meetings officially occur? 

 
A. We do not define "frequently" in 42 CFR 484.16 (a), "Advisory and evaluation function.” 
 "Frequently" should be defined within the agency's policies and procedures.  In addition, it 
must annually review the agency's policies that govern services offered, admission and 
discharge policies, clinical records, program evaluation, etc.  If the HHA's policy states the 
professional advisory group meets four times a year, there should be evidence to support the 
meetings occurred.  42 CFR 484.16 requires the group to include at least one physician, one 
RN, and representation from other disciplines.  If the physician did not participate during the 
meeting, then the meeting is not complete. 

 
2. Q.  What type of information should we as surveyors expect to review on annual 

evaluations?  How can the agency present the information to us? 
 

A. 42 CFR 484.16 (G153) describes information that is reviewed on annual evaluations.  It 
includes a review of the agency's policies governing scope of services offered, admission and 
discharge policies, medical supervision and plans of care, emergency care, clinical records, 
personnel qualifications, and program evaluation. The information may be presented in the 
format the agency deems most acceptable  

 
42 CFR 484.18 Acceptance of patients, plan of care, and medical supervision 

 
1. Q.  Can Physician Assistants (PA) sign the PoC and does the duration for home health aide 

need to be specified on the PoC? 
 

A. The PA may not sign the PoC in lieu of the doctor in Medicare approved HHAs.  Section 
1861(m) of the Social Security Act specifically states that home health patients must be 
under a plan of care signed by a doctor.  The doctor must also specify the frequency and the 
expected duration of the visits for each discipline. 

 
2. Q.  The plan of care requires the HHA to indicate the visit frequency for services provided to 

the patient.  Does the initial visit have to be included in the frequency and can a visit be made 
every other week?  This would cause some weeks to have a zero visit frequency. 

 
A. 42 CFR 484.18 (a) describes the requirements for completing the PoC.  The initial visit 
needs to be included in the visit frequency for the first week.  Visits are made according to 
patient needs and may be stated in days, weeks, or months (e.g. 3x/wk x 4 wk or 1 x mo. x 2 
mos).  Visits may also be made every other week, and may be written as visits "every other 
week."  

 
3. Q.  42 CFR 484.18(a), G159, states the PoC covers the patient's pertinent diagnoses, services 

and equipment required, frequency of visits, prognosis, medications and treatments, and any  
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other appropriate items.  How does it pertain to patient goals and how do we explain to HHA 
personnel that this tag includes goals?  Where else do you cite if goals and objectives are not 
specific and measurable? 

 
A. The plan of care requirement includes a caveat for the addition of "any other appropriate 
items."  Goals should be included as a part of the PoC and are referenced in the regulation at 
42 CFR 484.14(g) which requires personnel who provide service to patients to coordinate 
their efforts and support the objectives outlined in the PoC.  Goals are stated as objectives. 

 
4. Q.  How specific do modalities and procedures need to be to meet G161—specific 

procedures and modalities to be used in orders for therapy services? 
 

A. Modalities must be specified by name, e.g., ultrasound, and must include time, frequency 
and duration of services, e.g., ultrasound for ten minutes twice a week for eight weeks.  
Procedures are broader in scope and must include frequency and duration, e.g., dressing 
activities twice a week for four weeks. 

 
5. Q.  The PoC usually includes treatment specifics.  If the PoC does not include specifics for 

wound care (aseptic, sterile, or clean technique), where would this be cited?  Is it a failure to 
revise the PoC? 

 
A. You may cite under G158, G160, and G173.  G158 refers to a failure to follow the 
written plan of care established by the physician.  G160 refers to a failure to consult with the 
physician to approve modifications to the original plan of care.  G173 refers to the registered 
nurse's failure to make revisions to the plan of care.  The above example is a failure to revise 
the POC.  The RN should contact the physician for specific orders on wound care. 

 
6. Q.  G165 states "Drugs and treatments are administered by agency staff only as ordered by 

the physician."  G158 states "Care follows a written plan of care established and periodically 
revised by a doctor of medicine, osteopathy, or podiatric medicine."  When would you cite 
either G165 or G158?  If you identify care not following the doctor's plan of care/orders, 
does that not always lead to the two citations? 

 
A. G158 is cited for care issues that do not follow a written PoC established by the 
physician.  It may not always refer to drugs and treatment problems.  G165, 484.18(c): 
Conformance with physician's orders, refers specifically to drugs and treatments provided by 
agency staff. 

 
7. Q.  Please clarify "verbal orders accepted by authorized personnel.”  Are nurses the only 

ones who can accept "verbal orders?” 
 

A. Federal regulations permit the RN or the appropriate therapist to receive a verbal order.  
However, state law or the HHA's policies may preclude the therapist and/or the social worker 
from doing this. 
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8. Q.  Is it permissible for HHAs in rural areas to indicate, due to lack of available aides, that 

the patient must hire the aide privately?  Also if limited services, should the patient be 



admitted in the first place? 
 

A. An HHA may not require a Medicare patient to privately hire aides to provide Medicare 
covered services.  The HHA is required to accept patients for treatment on the basis of a 
reasonable expectation that the patient's medical, nursing, and social needs can be met by the 
agency in the patient's place of residence.  The HHA may have others furnish covered 
services through arrangement and receive payment from the HHA through consolidated 
billing requirements that are part of the Medicare Home Health PPS.  If the HHA is unable to 
provide the ordered care and services that the patient needs, it should not accept the patient 
for care.  While the patient could have a need for services that the HHA is not obligated to 
furnish under Medicare, the HHA cannot require the patient to privately hire an aide. 

 
9. Q.  Are surveyors supposed to get into reimbursement issues, i.e. patients who are not 

appropriate for home health, and if so, what tag? 
 

A. No, the surveyor's primary responsibility is to assess an agency's compliance with the 
conditions of participation (CoP).  As a part of reviewing the CoP at 42 CFR 484.55 
surveyors review homebound status for Medicare patients.  The HHA that accepts patients 
who are inappropriate for home care, i.e., ambulatory and independent, should be referred to 
the RO for any necessary action. 

 
10. Q.  During the opening conference at a recertification survey, the HHA lets you know it only 

has one aide.  Then it lets you know that the one aide is on vacation the week you showed up. 
 Should you continue the survey? 

 
A. Yes, you should continue the survey in this situation and determine whether the plan of 
care was followed and if any patients needed the services of a home health aide.  The HHA is 
required to accept patients for treatment on the basis of a reasonable expectation that the 
patient's medical, nursing, and social needs can be met adequately by the agency in the 
patient's place of residence.  Providing less services than the physician orders would be a 
violation of the CoP at 42 CFR 484.18. 

 
11. Q.  HHAs in a state are using computer generated 485s input by HHA staff.  The physician 

does not sign the PoC for up to 30 days after the start of care.  The HHAs seem to be 
initiating care without much physician involvement.  Is there any way to cite this although 
the HHA is in paper compliance? 

 
A. In order to initiate care, the HHA needs to have a verbal or written order from the 
physician.  The HHA is also responsible for assessing the patient's needs and consulting with 
the physician to develop the plan of care.  The HHA must document in the patient's record 
any communications with the physician regarding the development of or changes to the plan 
of care.  If the HHA is not complying with this requirement, you may cite this under G160.  
G160 refers to a failure to consult with the physician to approve modifications to the original 
plan of care. 
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12. Q. The HHA advertises it offers skilled nursing and home health aide services.  Reviewing 
the patient's chart and documentation strongly shows the patient would benefit from medical 



social services.  What is the agency's responsibility to provide the service or to refer the 
patient and make sure there is social service intervention? 

 
A. The HHA is required to accept patients for treatment on the basis of a reasonable 
expectation that the patient's medical, nursing, and social needs can be met by the agency in 
the patient's place of residence.  If the HHA does not provide social services as one of its 
services, HHA staff should discuss the patient's needs with his doctor to determine other 
resources that are available to the patient. 

 
The guidance and recommendations provided in this memorandum apply to all accredited HHAs 
that participate in Medicare and to HHAs that are required to meet the Medicare CoPs, including 
Medicaid HHAs. 

 
Effective Date: This policy is currently in effect.  It is a clarification of current policy. 

 
Training: This policy should be shared with all survey and certification staff, HHA surveyors, 
their managers, and the State/Regional Office training coordinators. 

 

/s/ 
 Steven A. Pelovitz 
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