
Electronic Staffing Data Submission Payroll-Based Journal (PBJ) System 
Data Submission Frequently Asked Questions 

 
 

Q1:  Are facilities required to report hours paid or hours worked?   
A:  Facilities (SNF/NF) will report hours paid for services performed onsite for the residents of 
the facility, with the exception of paid time off (e.g., vacation, sick leave, lunch, etc.).  For 
example, if a salaried employee works 10 hours but is only paid for 8 hours, only 8 hours should 
be reported. 
 
Q2:  Which providers are subject to the PBJ reporting requirements? 
A: Only long-term care facilities that are subject to meeting the Requirements for Participation 
as specified in 42 CFR Part 483, Subpart B are subject to the PBJ reporting requirements.  This 
requirement does not apply to swing beds. 
 
Q3:  Can you please provide clarification of “direct care staff” as it relates to the PBJ staffing 
submission? 
A:  Direct Care Staff are those individuals who, through interpersonal contact with residents or 
resident care management, provide care and services to allow residents to attain or maintain 
the highest practicable physical, mental, and psychosocial well-being. Direct care staff does not 
include individuals whose primary duty is maintaining the physical environment of the long 
term care facility (for example, housekeeping).  Please refer to Table 1 in the Policy Manual for 
a complete list of direct care staff that should be included. 
 
Q4:  How are we expected to report for staff who perform different roles or duties 
throughout their day?  For example, a Director of Nursing (DON) who comes in and does 
administrative work for a couple of hours, and then provides some direct care to residents 
because of an acute change in condition.   
A:  Reporting should be based on the employee’s primary role. It is understood that most roles 
have a variety of non-primary duties that are conducted throughout the day (e.g., helping out 
when needed).  Facilities should still report just the total hours of that employee based on their 
primary role.  However, CMS recognizes that staff may completely shift their primary role in a 
given day. For example, a nurse who spends the first four hours of a shift as the unit manager, 
and the last four hours of a shift as a floor nurse. In these cases, facilities can change the 
designated job title and report four hours as a nurse with administrative duties, and four hours 
as a nurse (without administrative duties). 
 
Q5:  How do we report the hours for a Medical Director who spends the entire day in the 
building, but some of that time is spent conducting Medical Director responsibilities and 
some is spent seeing residents as an attending physician?   

1 
 



A:  CMS understands it may be difficult to identify the exact hours a physician spends 
performing medical director activities versus primary care activities.  Data reported should be 
auditable and able to be verified through either payroll, invoices, and/or tied back to a contract.  
Facilities must use a reasonable methodology for calculating and reporting the number of hours 
spent conducting primary responsibilities.  For example, if a medical director is contracted for a 
certain fee (e.g., per month) to participate in Quality Improvement meetings and review a 
certain number of medical records each month, the facility should have a reasonable 
methodology for converting those activities into the number of hours paid to work.   
 
Q6:  Our physicians, therapy, respiratory, pharmacy, dietary, and contract staff also provide 
these services to all of our Nursing Homes, but we don’t know exactly when they are in any 
one center.  How do we report their hours? 
A:  Data reported should be auditable and able to be verified through either payroll, invoices, 
and/or tied back to a contract.   We understand it may be difficult to identify the exact hours a 
specialist contractor (e.g., non-agency nursing staff) provides services to residents.  However, 
there should be some expectation of accountability for services provided.  Facilities must use a 
reasonable methodology for calculating and reporting the number of hours spent conducting 
primary responsibilities, based on payments made for those services.  Reminder: Practitioner 
(e.g., physician, nurse practitioner) visits to residents billed to Medicare or another payer, hours 
for services provided by hospice staff and private duty nurses should not be reported. 
 
Q7: How do I report hours for Physical, Occupational, or Speech Therapy? 
A: Hours for physical, occupational, and speech therapy for services paid for under Medicare 
Part A or Part B shall be reported.  If the therapist provides therapy to a nursing home resident 
on a Part A stay from 1pm to 2pm, and then therapy to a resident accessing their Part B benefit 
from 2pm to 3pm, then 2 hours would be reported.  If the therapy is being conducted 
concurrently or for a group, only the absolute hours shall be reported.  For example, if two 
residents are receiving 60 minutes of therapy at the same time from 1pm to 2pm, only 1 hour 
shall be reported (not 2 hours for 120 minutes).  Also, hours for services provided to non-
nursing home residents shall not be reported.  For example, hours for outpatient therapy 
services provided to community-based individuals shall not be reported. 
 
Q8:  Some of our staff provide services throughout the acute care hospital in which we are 
located and which is owned by the same entity.  The hours they work are not solely dedicated 
to our nursing home unit.  How would you suggest we track these hours as the staff may be 
on and off the unit throughout the day? 
A:  Facilities will need to report the hours that are allocated to the SNF/NF residents and should 
not include hours for staff providing services to non SNF/NF residents. 
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Q9:  Are we required to submit hours for contract staff? If so, please outline how hours for 
contract staff who are not in our payroll system or time and attendance system are to be 
submitted.  
A:  Yes, contract staff hours are required to be reported.    Facilities have several options for 
including contract hours including the examples listed below:  

1. Facilities can include contract staff hours in their attendance system (e.g., have 
contractors “swipe in and out”), or enter contractor hours manually through the PBJ 
online data entry process. 

2. Facilities can have the contract staff enter hours as a designee of the facility in the PBJ 
system. 

3. The vendor can provide the facility with an XML file that meets the technical 
specifications, and the files can be uploaded and merged. 

 
Q10:  How do we report on Laboratory and Radiology staff? 
A: Due to many questions on this subject and complexity of starting a new program, reporting 
for laboratory and radiology staff is optional at this time.   
 
Q11:  For employee reporting, do we have to track hire and termination date for contracted 
staff? The contracting agencies generally do not share this information with the facility. This 
applies to contract (agency) nursing staff, but also other types of staff. 
A:  For contract staff, the start date is the first date worked and billed for at the facility, and the 
end date is the last date the facility or the agency communicates that the contract individual 
will no longer be providing services at that facility (either voluntary or involuntary).  If unsure, 
do not fill in an end date.  For example, if an agency nurse was hired by their nurse 
employment agency on 3/1/2015, but didn’t start working at the nursing home until 5/15/2015, 
then 5/15/2015 would be that agency nurse’s start date for that nursing home.  If the nursing 
home told the nurse’s employment agency that they did not want that particular nurse to 
return to their facility after 7/1/2015, the facility would use the end date of 7/1/2015, even 
though that nurse may continue to be employed by that employment agency past that date 
(and perform services at unrelated facilities).  Reminder: Practitioner (e.g., physician, nursing 
practitioner) visits to residents billed to Medicare or another payer, hours for services provided 
by hospice staff and private duty nurses shall not be reported.  
 
Q12:  How does collecting the census on the last day of the month equate with the daily 
staffing data reported?   
A:  Based on feedback from providers who participated in a pilot (and in the interest of reducing 
provider burden), we are only collecting census data for the last day of each month.  We 
understand that this could have implications for quality measures for public reporting.  At this 
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time, providers should focus on the submission of accurate data.  We will communicate quality 
measure information in advance of public reporting. 
 
Q13:  If someone from corporate is at my facility performing activities that fit into one of the 
job categories as defined in Table 1, then their hours could be included? If yes, does the 
corporate person need to be on facility’s payroll? 
A:  If someone from the corporate office is in the facility and is performing duties involving 
resident care, the hours spent performing that care can be reported, even though the person 
may be paid through the corporate payroll, rather than the facility’s.  This would include 
instances when a corporate nurse is filling in for the Director of Nursing when she/he is on 
vacation.  However, you should not include hours that a corporate nurse spends performing 
monitoring tasks, such as helping the facility prepare for a survey. 
 
Q14:  How should facilities report hours for staff who are attending training? For example, a 
CNA might work in the morning for 4 hours with residents and then have 3 hours of in-service 
training in the afternoon. 
A:  Hours for staff (e.g. CNA) who are attending training (either onsite or offsite) and are not 
available to perform their primary role, such as providing resident care, should not be reported. 
Also, if another staff member is called in to fill in for staff (e.g. nurse) that is participating in 
training, the hours for the called-in nurse should be submitted. However, the hours for the 
nurse in training may not be submitted. 
 
Q15: How can I register to submit data on a voluntary basis beginning on October 1, 2015? 
A: Please view the following information: 

Registration Training: 
• PBJ Training Modules for an introduction to the PBJ system and step by step 

registration instruction are available on QTSO e-University, select the PBJ option.  
(https://www.qtso.com/webex/qiesclasses.php)  

Registration: 
• Obtain a CMSNet User ID for PBJ Individual, Corporate and Third Party users, if 

you don’t already have one for other QIES applications.  
(https://www.qtso.com/cmsnet.html)  

• Obtain a PBJ QIES Provider ID for CASPER Reporting and PBJ system access.  
Registration will be available beginning Aug. 4th. 
(https://mds.qiesnet.org/mds_home.html) 

• PBJ Corporate and Third-Parties must use the current form based process to 
register for a QIES ID.  Registration forms are available under the Access Request 
Information / Forms section on the right side of the page.  
(https://www.qtso.com/) 
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Q16: How will the data submitted during the voluntary submission period be used? 
A: The voluntary submission period is provided to help facilities and vendors test their 
processes and systems in order to meet the mandatory submission period beginning July 1, 
2016.  Data submitted through the voluntary submission period will not be used in the survey 
process or result in any enforcement actions, and will not be used in the CMS Nursing Home 
Five Star Quality Rating System. 
 
Q17: I know that only the hours paid for a salaried employee shall be submitted. Can you 
clarify if I can submit the hours for an extra shift that my salaried employee works, if I pay 
them a bonus for these additional hours?  
A: The hours may be reported under the following conditions:  The payment must be directly 
correlated to the hours worked and must be distinguishable from other payments. (e.g., cannot 
be a performance-based or holiday bonus).  Additionally, the bonus payment must be 
reasonable compensation for the services provided.  
 
Q18: When reporting hours per day, are the hours worked reported based on the shift start 
date or based on a calendar day?  For example, if an employee works a shift which starts at 
11:00 PM on 4/5/2016 and ends at 7:00 AM on 4/6/2016, are all hours worked for the shift 
reported on 4/5/2016, or do the hours need to be split (1 hour for 4/5/2016 and 7 hours for 
4/6/2016)? 
A: Midnight is the cutoff for each day reported.  The hours reported would need to be split 
based on calendar day (1 hour for 4/5/2016 and 7 hours for 4/6/2016).   
 
 
NOTE: A final rule implementing the requirement for long-term care facilities to submit staffing 
data was published August 4, 2015.  For more information, please see 
https://www.federalregister.gov/articles/2015/08/04/2015-18950/medicare-program-
prospective-payment-system-and-consolidated-billing-for-skilled-nursing-facilities 
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