
EXHIBIT 77 
 

MODEL LETTER TO APPROVED MEDICARE CLINICS, REHABILITATION 
AGENCIES, AND PUBLIC HEALTH AGENCIES THAT REQUEST TO ADD 

OUTPATIENT OCCUPATIONAL THERAPY SERVICES 
 
(Date) 
 
Facility Name 
Street Address 
City, State, ZIP Code 
 
Dear _____________: 
 
This is in response to your inquiry regarding the addition of outpatient occupational 
therapy (OOT) services to the services you are furnishing as a Medicare approved 
provider of outpatient physical therapy/speech pathology services (OPT/OSP). To 
participate as a Medicare provider of OOT services your organization must comply with 
additional requirements. The statutory basis for requirements for providers of OOT is 
found at section 1861(g) of the Social Security Act (the Act) and the benefit became 
effective July 1, 1987. It gives the term “outpatient occupational services” the meaning of 
“outpatient physical therapy services” by substituting “occupational” for “physical” each 
place it appears in section 1861(p) of the Act.  
 
Because the Medicare requirements for providers of OOT services have not yet been 
published in regulations, we are using guidelines, policies. and procedures applicable to 
clinics, rehabilitation agencies, and public health agencies to determine whether such 
entities, already approved by Medicare as providers of OPT/OSP services, may also 
provide OOT services. Approved clinics and agencies will be eligible to provide OOT 
services if such services are provided by qualified personnel. Occupational therapists 
must meet the definition of an occupational therapist contained in 42 CFR 405.1202(f). 
Occupational therapy assistants must meet the definition of an occupational therapy 
assistant in 42 CFR 405.1202(g). (See the enclosed regulations.) You should provide this 
agency with documentation that personnel providing OOT services for your facility meet 
these requirements. In addition, OOT services are to be provided consistent with the 
requirements established for outpatient physical therapy services in 42 CFR 405.1718(c) 
and (d). Also, the facility and its personnel must be in compliance with all applicable 
State and local licensure laws and regulations. 
 
It is not necessary for us to conduct an onsite survey of your facility for OOT services at 
this time. You should be aware that pursuant to section 2298 B. of “The State Operations 
Manual - Provider Certification” services provided at an extension site must also be 
provided at the primary location. 
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Page 2 
(Date) 
 
In order to determine if you are eligible to participate in Medicare as a provider of OOT 
services, you must send to this agency:  
 

1. Written notification that you plan to offer OOT services;  
 

2. The address of each location where the services will be offered;  
 

3. The names of the personnel who will be providing the services; and  
 

4. Documentation that the personnel providing the services are in compliance with 
all applicable State and local laws and regulations and the pertinent Medicare 
personnel qualification requirements (42 CFR 1202(f) or 42 CFR 1202(g)). 

 
Based on this information we will make a determination concerning whether your 
organization is eligible to provide OOT services and the effective date the service is 
approved for Medicare. However, your organization will not be paid for OOT services 
furnished to beneficiaries prior to the effective date (July 1, 1987) established for 
Medicare coverage of OOT services. 
 
Sincerely yours, 
 
 
 


