
EXHIBIT 79 
 

MODEL LETTER TO INDIVIDUALS REQUESTING TO PARTICIPATE IN 
MEDICARE AS OCCUPATIONAL THERAPISTS IN INDEPENDENT 

PRACTICE  
 
 
Name of Individual 
Street Address 
City, State, ZIP Code 
 
Dear ________________: 
 
This is in response to your inquiry regarding participation in the Medicare program as an 
occupational therapist in independent practice (OTIP). As a result of a change in Title 
XVIII of the Social Security Act (the Act), out-patient occupational therapy services 
(OOT) under Medicare include, effective July 1, 1987, the services of an (OTIP) when 
the services are furnished in the therapist's office or in the Medicare beneficiary's 
residence. Patients are accepted for treatment on the order of a physician and the services 
must be furnished under a plan established by a physician or occupational therapist which 
is periodically reviewed by a physician. To participate in the Medicare program as an 
OTIP you must meet the enclosed requirements. 
 
The statutory basis for the OOT services benefit is found at section 1861(g) of the Act. 
Section 1861(g) gives the term “outpatient occupational therapy services” the meaning of 
“outpatient physical therapy services” by substituting “occupational” for “physical” each 
place it appears in 1861(p) of the Act. Although the outpatient therapy services benefit 
became effective July 1, 1987, final rules establishing specific Medicare requirements for 
an OTIP have not yet been published. Therefore, we are using guidelines, policies and 
procedures based on the existing process used to establish the eligibility of physical 
therapists in independent practice, (including compliance with State and local licensure 
requirements) to determine the eligibility of individuals requesting to participate in the 
Medicare program as OTIPs. Requirements, forms, instructions and procedures 
applicable to physical therapists in independent practice have been modified as 
appropriate to make them applicable to OTIPs. We anticipate that the final requirements 
and approval process for occupational therapists will be similar to the existing 
requirements and approval process for physical therapists. All occupational therapists 
who wish to participate as independent practitioners must be approved as being in 
compliance with the enclosed requirements in order to qualify for payment under this 
provision of the Act. If more than one office is maintained by an individual occupational 
therapist (including therapists in group practices and those who have formed partnerships 
and corporations), each office must meet the pertinent requirements.  
 
If you relocate your office you must contact this agency for a determination concerning 
whether the new location meets the pertinent Medicare requirements.  



 
(Name) 
Page 2 
(Date) 
 
Please complete the enclosed Request to Establish Eligibility and return all but the last 
copy to this agency so that an initial determination may be made on your request for 
participation. You will be contacted regarding this determination, and informed of any 
additional procedures that must be undertaken.  
 
The (State Agency) is responsible for determining compliance with Medicare regulations 
and certifying its findings to the CMS regional office, which will make the decision as to 
whether you qualify for participation in the Medicare program. An OTIP participating in 
the Medicare program under this approval process on the effective date of the final 
requirements, will continue to be eligible to participate until a determination is made 
concerning compliance with the final requirements.  
 
Please direct any questions you may have about this program to (State agency). 
 
Sincerely yours, 
 
 
 
State agency 
 
Enclosure  
 


