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SUBJECT:  Clarification of Existing Policy Regarding Items and Services Included Under the End Stage 
Renal Disease (ESRD) Composite Payment Rate 
 
I. SUMMARY OF CHANGES:  This change request provides clarification to the existing policy regarding 
items and services included under the End Stage Renal Disease composite rate located in Pub. 100-02, Medicare 
Benefit Policy Manual, chapter 11, section 30. 
 
EFFECTIVE DATE:  January 1, 2011 
IMPLEMENTATION DATE:  February 25, 2011 
 
Disclaimer for manual changes only: The revision date and transmittal number apply only to red italicized 
material. Any other material was previously published and remains unchanged. However, if this revision 
contains a table of contents, you will receive the new/revised information only, and not the entire table of 
contents. 
 
II. CHANGES IN MANUAL INSTRUCTIONS: (N/A if manual is not updated) 
R=REVISED, N=NEW, D=DELETED 
 

R/N/D CHAPTER / SECTION / SUBSECTION / TITLE 

R 11/30/Composite Rate for Outpatient Maintenance Dialysis 
 
III. FUNDING: 
For Fiscal Intermediaries (FIs), Regional Home Health Intermediaries (RHHIs) and/or Carriers: 
No additional funding will be provided by CMS; contractor activities are to be carried out within their operating 
budgets. 
 
For Medicare Administrative Contractors (MACs): 
The Medicare Administrative Contractor is hereby advised that this constitutes technical direction as defined in 
your contract. CMS does not construe this as a change to the MAC Statement of Work. The contractor is not 
obligated to incur costs in excess of the amounts allotted in your contract unless and until specifically 
authorized by the contracting officer. If the contractor considers anything provided, as described above, to be 
outside the current scope of work, the contractor shall withhold performance on the part(s) in question and 
immediately notify the contracting officer, in writing or by e-mail, and request formal directions regarding 
continued performance requirements. 
 
IV. ATTACHMENTS: 
 
Business Requirements 
Manual Instruction 
*Unless otherwise specified, the effective date is the date of service. 



Attachment - Business Requirements 
 

Pub. 100-02 Transmittal: 136 Date: January 28, 2011 Change Request: 7312 
 
SUBJECT:  Clarification of Existing Policy Regarding Items and Services Included Under the End Stage 
Renal Disease (ESRD) Composite Payment Rate 
 
Effective Date:  January 1, 2011 
 
Implementation Date:  February 25, 2011 
 
 
I. GENERAL INFORMATION   
 
A. Background:  CMS has received numerous inquiries about whether or not certain types of protective 
catheter coverings are considered to be an ESRD-related service and, as such, included under the ESRD 
composite rate.  In response to these questions, this change request provides clarification to the existing policy 
regarding items and services included under the ESRD composite rate for dialysis patients, located in Pub 100-
02, Medicare Benefit Policy Manual, chapter 11, section 30.  As dressings or protective catheter coverings may 
be used to protect the dialysis access site, these supplies are considered ESRD-related and are included in the 
ESRD composite rate for all dialysis patients regardless of the method of dialysis, or where they receive dialysis 
treatment, and, therefore are not separately billable.  All dressings and protective catheter coverings are also 
included in the ESRD Prospective Payment System (PPS) bundled payment amount, effective January 1, 2011. 
 
B. Policy:  ESRD facilities and Monthly Capitated Payment (MCP) physicians and practitioners may 
determine that it is medically required for a dialysis patient to use dressings or protective access coverings, 
including catheter coverings, on their access site.  All medically required dressings or protective access 
coverings used during or after dialysis to protect a dialysis patient’s access site, including for example, 
coverings used for day-to-day activities such as bathing, are considered to be ESRD-related items.  To the 
extent that dressings and protective access coverings, including catheter coverings, are determined to be 
medically required, an ESRD facility can provide them.  Medicare payment for ESRD-related items and 
services are included in the ESRD composite payment rate, and are therefore included in the ESRD PPS, for all 
dialysis patients regardless of the method of dialysis or where they receive dialysis treatments. 
 
II. BUSINESS REQUIREMENTS TABLE 
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7312.1 Medicare contractors shall ensure that their policies 
acknowledge that all dressings and/or protective access 
coverings are included in the ESRD composite rate and 
ESRD PPS bundled base rate and therefore are not 
separately payable. 

X X X        

 



 
III. PROVIDER EDUCATION TABLE 
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7312.2 Contractors shall post this entire instruction, or a direct 
link to this instruction, on their Web site and include 
information about it in a listserv message within 1 week 
of the release of this instruction.  In addition, the entire 
instruction must be included in your next regularly 
scheduled bulletin. Contractors are free to supplement it 
with localized information that would benefit their 
provider community in billing and administering the 
Medicare program correctly. 

X X X        

 
IV. SUPPORTING INFORMATION 
 
Section A:  For any recommendations and supporting information associated with the listed 
requirements, use the box below: N/A 
Use “Should” to denote a recommendation. 
 
X-Ref  
Requirement 
Number 

Recommendations or other supporting information: 

  
 
Section B:  For all other recommendations and supporting information, use the space below:  N/A 
 
V. CONTACTS 
 
Pre-Implementation Contact(s):  DME suppliers:  Susan.Webster@cms.hhs.gov or (410) 786-3384.  ESRD 
facility claim inquires:  Wendy.Tucker@cms.hhs.gov or (410) 786-3004.  ESRD payment policy:  
Michelle.Cruse@cms.hhs.gov or (410) 786-7540.  
 
Post-Implementation Contact(s):  Contact your Contracting Officer’s Technical Representative (COTR) 
or Contractor Manager, as applicable. 
 
 
 
 
 
 
 
 

mailto:Susan.Webster@cms.hhs.gov�
mailto:Wendy.Tucker@cms.hhs.gov�
mailto:Michelle.Cruse@cms.hhs.gov�


VI. FUNDING 
 
Section A: For Fiscal Intermediaries (FIs), Regional Home Health Intermediaries (RHHIs), and/or 
Carriers: 
 
No additional funding will be provided by CMS; contractor activities are to be carried out within their operating 
budgets. 
 
Section B: For Medicare Administrative Contractors (MACs), include the following statement: 
The Medicare Administrative Contractor is hereby advised that this constitutes technical direction as defined in 
your contract. CMS does not construe this as a change to the MAC Statement of Work. The contractor is not 
obligated to incur costs in excess of the amounts allotted in your contract unless and until specifically 
authorized by the contracting officer. If the contractor considers anything provided, as described above, to be 
outside the current scope of work, the contractor shall withhold performance on the part(s) in question and 
immediately notify the contracting officer, in writing or by e-mail, and request formal directions regarding 
continued performance requirements. 



30 - Composite Rate for Outpatient Maintenance Dialysis 
(Rev. 136, Issued:  01-28-11, Effective:  01-01-11, Implementation:  02-25-11) 
 
The composite payment rate system is a prospective system for the payment of outpatient 
maintenance dialysis services furnished to Medicare beneficiaries.  All maintenance 
dialysis treatments furnished to Medicare beneficiaries in an approved ESRD facility are 
covered by this system.  Further, the composite rate system is one of two methods by 
which Medicare pays for maintenance dialysis performed in a beneficiary’s home.  (For a 
description of the other method, see §50) 
 
The facility’s composite payment rate is a comprehensive payment for all modes of 
infacility and Method I home dialysis.  Most items and services related to the treatment of 
the patient’s end-stage renal disease are covered under the composite rate payment.  The 
cost of an item or service is included under the composite rate unless specifically 
excluded.  Therefore, the determination as to whether an item or service is covered under 
the composite rate payment does not depend on the frequency that dialysis patients 
require the item or service or the number of patients who require it.  The composite rate is 
payment for the complete dialysis treatment except for physicians’ professional services, 
separately billable laboratory services, and separately billable drugs.  This payment is 
subject to the normal Part B deductible and coinsurance requirements. 
 
Under the composite rate, a dialysis facility must furnish all of the necessary dialysis 
services, equipment, and supplies.  If it fails to furnish (either directly under arrangement 
or under an agreement with another approved ESRD facility) any part of the items and 
services covered under the rate, then the facility cannot be paid any amount for the part of 
the items and services that the facility does furnish. 
 
A certified hospital-based outpatient dialysis facility that is not the patient’s usual facility 
can provide and must bill Medicare directly for routine maintenance services.  The 
certified hospital-based dialysis facility cannot bill the patient’s usual facility for payment 
and have the patient’s usual facility bill Medicare. 
 
Other ESRD Items and Services 
 
Items and services included under the composite rate must be furnished by the facility, 
either directly or under arrangements to all of its dialysis patients.  Examples of such 
items and services are: 
 

• Bicarbonate dialysate; 
 
• Cardiac monitoring; 
 
• Catheter changes (Ideal Loop); 
 
• Suture removal; 
 



• Dressing changes (all dressings or protective access coverings, including catheter 
coverings, used to conceal a dialysis patient’s access site, for any purpose, 
including allowing dialysis patients to bathe or shower as well as perform other 
day-to-day activities, are included in the composite rate); 

 
• Crash cart usage for cardiac arrest; 
 
• Declotting of shunt performed by facility staff in the dialysis unit; 
 
• All oxygen and its administration furnished in the dialysis unit; 
 
• Staff time to administer blood; 
 
• Staff time used to administer separately billable parenteral items; and 
 
• Staff time used to collect specimens for all laboratory tests. 
 

Sometimes outpatient dialysis related services (e.g., declotting of shunts, suture removal, 
injecting separately billable ESRD related drugs) are furnished in a department of the 
hospital other than the dialysis unit (e.g., the emergency room (ER)).  These services may 
be paid in addition to the composite payment rate only if the services could not be 
furnished in a dialysis facility or the dialysis unit of the hospital, due to the absence of 
specialized equipment or staff found only in the other department.  In the case of 
emergency services furnished in the hospital ER, the services are paid separately subject 
to the additional requirement that there is a sudden onset of a medical condition 
manifesting itself by acute symptoms of sufficient severity (including severe pain) such 
that the absence of immediate medical attention in the ER could reasonably be expected 
to result in either: 
 

• Placing the patient’s health in serious jeopardy; 
 
• Serious impairment to bodily functions; or 
 
• Serious dysfunction of any bodily organ or part. 
 

Since the above noted situations rarely occur, they require clinical documentation to 
validate they were met; otherwise, they would be denied services. 


	R136_BP1.pdf
	II. BUSINESS REQUIREMENTS TABLE
	X-Ref 
	Requirement
	Number


