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ISSUE: 
 
Was the Intermediary’s determination of the disproportionate share hospital (DSH) 
computation relating to state-only General Assistance Days proper? 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
The “Empire 91-94 Medicaid Eligible Days” Group (Providers) is composed of two 
acute-care hospitals which were reimbursed under the Prospective Payment System (PPS) 
for inpatient hospital services.  The only issue in dispute centers around the state-only 
General Assistance Days related to discharges occurring between January 1, 1993 and 
June 30, 1994.  Specifically, Mutual of Omaha, (Intermediary) determined that the days 
in question should be excluded from the numerator of the Medicaid fraction used to 
compute the Providers’ DSH adjustment payment.  The Providers appealed the 
Intermediary’s determination to the Provider Reimbursement Review Board (Board) and 
have met the jurisdictional requirements of the regulations at 42 C.F.R. §§405.1835-
405.1841.  A hearing on the record was requested, and the parties submitted an extensive 
set of Stipulations.1  The amount of Medicare funds in controversy is approximately 
$861,000. 
 
The Providers were represented by Brian M.Werst, Esquire, of Stamper, Rubens, Stocker 
and Smith, P.S.  The Intermediary was represented by Matt Pleggenkuhle, Appeals 
Consultant, Mutual of Omaha.    
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This case arises from a dispute over the amount of Medicare payments due the Provider, 
in particular its “disproportionate share” payment.   
 
The Medicare Program’s payment and audit functions are contracted out to insurance 
companies known as fiscal intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment 
amounts due the providers under the Medicare law and under interpretative guidelines 
published by Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS).   
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and what proportion of 
those costs are to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary 
reviews the cost reports and determines the total amount of Medicare reimbursement due 
the provider, which it publishes in a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 
C.F.R.§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination 
may file an appeal with the Board within 180 days of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 
42 C.F.R. §405.1835. 
 
 

                                                 
1 Exhibit I-2  
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The Medicare statute specifies that the Secretary shall provide for an additional payment 
to hospitals that serve a significantly disproportionate number of low income or Medicare 
Part A patients.  If a hospital has a DSH patient percentage that equals or exceeds 15%, is 
located in an urban area and has 100 or more beds, the hospital is eligible for DSH 
payment adjustment.  42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(v).2  The determination of the “DSH 
patient percentage” is at issue in this case.  
 
The formula used to calculate a provider’s DSH adjustment is the sum of two fractions,  
often referred to as the Medicare Proxy and the Medicaid Proxy, expressed as 
percentages.  SSA §1886(d)(5)(F)(vi).  The Medicare Proxy’s numerator is the number of 
hospital patient days for patients entitled to both Medicare Part A and Supplemental 
Security Income, excluding patients receiving state supplementation only, and the 
denominator is the number of patient days for patients entitled to Medicare Part A.  Id.  
The Medicaid Proxy’s numerator is the number of hospital patient days for patients who 
were eligible for medical assistance under a State plan approved under Title XIX for such 
period, but not entitled  to benefits under Medicare Part A, and the denominator is the 
total number of the hospital’s patient days for such period.  Id.; see also 42 C.F.R. 
§412.106(b)(4).  The second fraction is frequently referred to as the Medicaid Proxy.  
Providers whose DSH percentages meet certain thresholds receive an adjustment which 
results in increased PPS payments for inpatient hospital services.  See 42 C.F.R. 
§412106(b)(4).  
 
In the mid-1990s, a controversy arose over the Health Care Financing Administration’s 
(HCFA), currently called CMS, interpretation of the DSH formula as set forth under the 
Act.  Pursuant to the Act, the Medicaid component of the DSH formula: 
 

is the number of the hospital’s patient days for such period 
which consists of patients who (for such days) were eligible 
for medical assistance under a State plan approved under 
Title XIX. . .  

 
SSA §1886(d)(5)(F)(vi)(II) (emphasis added). 
 
HCFA’s regulation governing a provider’s DSH percentage in effect at the time of the 
controversy referred to the “number of patient days furnished to patients entitled to 
Medicaid.” 42 C.F.R. §412.106(b)(4) (1993) (emphasis added).  In applying the statute 
and the regulation, HCFA’s interpretation substituted the concept of payment by 
Medicaid for each day of care for the statutory standard of “eligibility” for Medicaid 
coverage.  However, in HCFA Ruling No. 97-2 (February 27, 1997), HCFA changed its 
prior policy of including in the DSH calculation only inpatient days of service which 
were actually paid by a Medicaid State plan.  HCFA’s change in interpretation was in 
recognition of the holdings on this issue of the United States Courts of Appeals in the 
Fourth, Sixth, Eighth, and Ninth Circuits, which rejected HCFA’s prior interpretation of 
including only patient days paid by Medicaid. 
 
                                                 
2 Social Security Act (“SSA”) Section 1886(d)(5)(F(i)(I). 
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Thus, in HCFA Ruling 97-2, HCFA conceded that it should include in the Medicaid 
fraction all days attributable to inpatient hospital days of service for patients who were 
eligible on that day for medical assistance under a State Medicaid plan, whether or not 
the hospital received payment for those inpatient hospital services. 
 
The language in HCFA Ruling 97-2 and the implementing instructions regarding which 
individuals qualify as “eligible for medical assistance under a State plan approved under 
Title XIX” created a new controversy.  HCFA Ruling 97-2 and the implementing 
instructions stated HCFA’s policy that days attributed to individuals eligible for general 
assistance days (GADs) and other State-only funded programs (collectively, State-Only 
Program Days) should be excluded from the DSH calculation.  Intermediaries in certain 
states historically had allowed providers to include State-Only Program Days applicable 
to health programs not contained in the relevant Medicaid State plans in their DSH 
calculations even though Section 1886(d)(5)(F)(vi)(II) of the Act states that only days 
attributable to individuals “eligible for medical assistance under a State plan approved 
under Title XIX” are to be included in the DSH calculation.  (emphasis added).  Based on 
the Ruling and the implementing instructions, several of the intermediaries that 
previously had allowed inclusion of State-Only Program Days in their providers’ DSH 
calculations began amending their policies on this issue.   
 
A number of states raised concerns with the need to repay the portion of the DSH 
payments attributable to the State-Only Program Days.  In response to these concerns, 
HCFA decided to “hold harmless” hospitals that had received certain additional Medicare 
DSH payments, because guidance on how to claim these funds was not sufficiently clear. 
 
HCFA issued its guidance to fiscal intermediaries, Program Memorandum A-99-62, on 
December 1, 1999 (Program Memo).  The Program Memo addressed the treatment of the 
State-Only Program Days issue on both a prospective and retrospective basis.  The first 
portion of the Program Memo addressed HCFA’s clarification of the issue for cost 
reporting periods beginning on or after January 1, 2000.  It is this provision that is at 
issue in this case.  For such future periods, HCFA clarified that “the term ‘Medicaid 
days’ refers to days on which a patient is eligible for medical assistance benefits under an 
approved Title XIX State plan.”3  The Program Memo provides an example of what days 
were not included in the term “Medicaid days.”  Specifically, it provided that the term 
“Medicaid days” does not refer to days such as those utilized by beneficiaries in state 
programs that were not Medicaid programs, but that provided medical assistance to 
beneficiaries of state-funded income support programs.4  Those beneficiaries were 
generally not eligible for health benefits under a State plan approved under Title XIX; 
therefore, according to the Program Memo, days utilized by those beneficiaries did not 
count in the Medicare disproportionate share calculation.  Furthermore, the Program 
Memo declared that no State-Only Program Days would be counted as Medicaid days for 

                                                 
 
3  Program Memo at 2. 
4 The Program Memo contained an exhibit that outlines other types of days that also do not qualify as 

Medicaid days for purposes of the DSH calculation. 
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purposes of the DSH calculation for cost reporting periods beginning on or after January 
1, 2000 for any provider. 
 
The second portion of the Program Memo contained what amounted to a change in 
HCFA’s policy regarding State-Only Program Days applicable to cost reporting periods 
beginning prior to January 1, 2000 (the New Policy).  HCFA split the hospitals that could 
retain or receive payments under the New Policy into two groups.  The first group 
included those hospitals that already had received payments reflecting the inclusion of the 
State-Only Program Days.  For cost reporting periods beginning prior to January 1, 2000, 
HCFA directed intermediaries not to disallow the portion of Medicare DSH payments 
previously made to hospitals attributable to the inclusion of the State-Only Program Days 
in the Medicaid Proxy component of the Medicare DSH formula.  In addition, the 
Program Memo stated that for open cost reports, intermediaries were to allow only those 
State-Only Program Days that the hospital received payment for in previous cost 
reporting periods settled before October 15, 1999.   
 
The second group of hospitals addressed by the New Policy focused on those hospitals 
that did not receive a Medicare DSH payment based on the inclusion of the State-Only 
Program Days. For cost reports that were settled before October 15, 1999, if a hospital 
never received any DSH payment based on the erroneous inclusion of State-Only 
Program Days and the hospital did not file a jurisdictionally proper appeal to the Board 
on this issue prior to October 15, 1999, then intermediaries were not to pay the hospital 
DSH funds based on the inclusion of these types of days for any open cost reports for 
periods beginning prior to January 1, 2000.  The Program Memo further stated that on or 
after October 15, 1999, intermediaries were not to accept reopening requests for 
previously settled cost reports or amendments to previously submitted cost reports 
pertaining to the inclusion of State-Only Program Days in the Medicare DSH formula.  
However, if for cost reporting periods beginning prior to January 1, 2000, a hospital that 
had not received payments reflecting the inclusion of State-Only Program Days and had 
filed a jurisdictionally proper appeal to the Board for any single fiscal year on this issue 
before October 15, 1999, the intermediary was to reopen any such cost report and revise 
the Medicare DSH payment to reflect the inclusion of these State-Only Program Days in 
the Medicaid Proxy.  
 
PARTIES’ CONTENTIONS 
 
The Provider contends that pursuant to CMS Program Memorandum A-99-62, 
intermediaries were instructed to do the following with regard to “state-only program 
days:” 

If, for cost reporting periods beginning before January 1, 2000, a 
hospital did not receive payments reflecting the erroneous inclusion of 
otherwise ineligible days filed a jurisdictionally proper appeal to the 
PRRB on the issue of the exclusion of these types of days from the 
Medicare DSH formula before October 15, 1999, reopen the cost report 
at issue and revise the Medicare DSH Payment to reflect the inclusion 
of these days as Medicaid days. 
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Therefore, CMS Program Memorandum A-99-62 mandated that Intermediaries reopen the 
cost report and revise the Medicare DSH payment to reflect the inclusion of these types of 
days as Medicaid days if the hospital had filed a jurisdictionally proper appeal to the 
PRRB before October 15, 1999.  This mandate also applies to hospitals that appealed after 
October 15, 1999, if the hospital appealed the denial of payment for the days in question 
in previous cost reporting periods. 
 
The Providers in this appeal have a history of PRRB appeals challenging the Medicaid 
eligible patient day count, the SSI percentage, and the DSH payment amount.  
Specifically, the Providers filed the following appeals regarding the Intermediary’s DSH 
calculation: 
 

On November 1, 1996, Empire Health Services files a notice of appeal 
to the PRRB on behalf of Deaconess Medical Center for the 1993 NPR. 
 
On December 24, 1996, Empire Health Services filed a notice of appeal 
to the PRRB on behalf of Valley Hospital Medical Center for the 1993 
NPR. 
 
On October 1, 1997, Empire Health Services filed a notice of appeal to 
the PRRB on behalf of Deaconess Medical Center for the 1994 NPR. 
 
On October 16, 1997, Empire Health services filed a notice of appeal to 
the PRRB on behalf of Valley Hospital Medical Center for the 1994 
NPR. 

 
Therefore the Provider asserts that it falls under the hold-harmless provision of CMS 
Program Memorandum A-99-62 in that it had a properly pending appeal before the 
October 15, 1999 deadline.   
 
The Intermediary determined that 42 C.F.R of §412.106 (b)(4), the implementing 
regulation in effect during the appealed years,  refers only patients entitled to Medicaid.  
However, Stipulation 3 indicated that prior to July 1, 1994, patients days occurring in two 
categories, Medically Indigent (MI) and General Assistance Unemployable (GAU) were 
reimbursed entirely through State funding.  Thus, the Intermediary excluded those days 
from the Medicaid fraction.  Further, the Intermediary contends that the Provider does not 
qualify for hold-harmless relief under CMS Program Memorandum A-99-62.  First, the 
Providers never included the days at issue in their claim for DSH reimbursement, 
therefore, they never received any payment for them.  They did appeal the “eligible days” 
issue for this period, but they did not in any way identify that they were asking that 
general assistance days be included in the Medicaid fraction.  Second, the first time the 
Providers addressed the issue of general assistance days was when they filed their 
supplemental position paper on February 20, 2003.  Thus, the Providers did not 
specifically appeal the days in question before October 15, 1999, as required by CMS 
Program Memorandum A-99-62. 
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FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after considering the Medicare law and program instructions, parties’ 
contentions and evidence submitted, finds and concludes as follows: 
 
The Board finds that the Providers are not entitled to include State-Only Program Days 
in their DSH calculation for the period January 1, 1993 through June 30, 1994.  The 
Board notes that the policy contained in Program Memorandum A-99-62 provides relief 
in certain situations for providers to receive reimbursement for State-Only days.  Since 
the Providers did not fit into any of the groups noted in the Program Memorandum, the 
Board finds that the statute, which outlines the intent of DSH, is the controlling law in 
this case, not the Program Memorandum.  Pursuant to the SSA §1886(d)(5)(F)(vi)(II), 
codifed at 42 U.S.C. §1395ww, the Medicaid component of the DSH formula: 
 

 is the number of the hospital’s patient days for such period which 
consists of patients who (for such days) were eligible for medical 
assistance under a State plan approved under Title XIX . . . 

 
Id. 
 
The corresponding regulation that discusses the calculation of the DSH adjustment states, 
in part, that the computation shall include the “number of patient days furnished to 
patients entitled to Medicaid.”  42 C.F.R. §412.106(b)(4) 
 
Based on the above statute and regulation, the Board finds that the days used to compute 
the DSH adjustment must be days under a State plan approved for Title XIX, i.e., 
Medicaid days.  The Board finds that the MI and GAU days at issue in this case were 
State-Only days and not part of a plan approved under Title XIX.  The Board also finds 
that the Providers did not fall under the Program Memorandum’s two primary hold 
harmless categories, namely, 1) the Providers had never claimed or been paid for the 
State-Only days, and, 2) the Providers did not file an appeal of the specific issue of State-
Only days by October 15, 1999. 
 
The Board notes that the Providers never included the days at issue in their original claim 
for DSH reimbursement and never received any payment for them.  The first mention of 
general assistance days was in the supplemental position paper dated February 20, 2003 
 
The Board also considered the Providers’ argument that HCFA violated the provisions of 
the Administrative Procedures Act (APA) § U.S.C. §501 et seq in that Program 
Memorandum A-99-62 was a substantive change in policy.  The Board notes that much 
of the Providers’ argument in their position paper centers around an inconsistent 
application of the policy.  Accordingly, the fairness issue can be more appropriately 
addressed by a court with equitable powers.   
 
The Board also points to the district court decision in United Hospital v. Thompson , 
2003 WL 21356086, Medicare and Medicaid Guide (CCH) ¶ 301,323 (D. Minn. 2003).  
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In that case, the court ruled that a hospital was not entitled to “hold-harmless” protection 
under CMS Program Memorandum A-99-62, which would allow otherwise ineligible 
general assistance days to be included in the numerator of the Medicaid fraction for DSH, 
because the hospital did not have a jurisdictionally proper appeal on that precise issue 
prior to October 15, 1999.  In addition, the court ruled that the program memorandum 
was not arbitrary and capricious in its differential treatment of hospitals.  This ruling 
affirmed the Board’s prior decision in:  United Hospital v. Blue Cross Blue Shield 
Association/Noridian Government Services, PRRB Dec. No. 2002-D23, June 27, 2002, 
Medicare and Medicaid Guide (CCH) ¶ 80,882, decl’d. rev. HCFA Admin. August 12, 
2002. 
 
DECISION AND ORDER: 
 
The Board concludes that the Providers are not entitled to include the State-Only days in 
their DSH calculation for the period January 1, 1993 through June 30, 1994.  The 
Intermediary’s position is affirmed. 
 
BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 
 
Suzanne Cochran, Esq. 
Dr. Gary B. Blodgett 
Martin W. Hoover, Jr., Esq. 
Elaine Crews Powell, C.P.A. 
Anjali Mulchandani-West 
 
DATE:  September 17, 2004 
 
FOR THE BOARD: 
 
 

 
 
 
   Suzanne Cochran, Esquire 

    Chairman 


