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ISSUE: 
 
Whether the Provider is entitled to the benefit of the previously granted change in the 
TEFRA base period, from fiscal year ending (FYE) June 30, 1985 to FYE June 30, 1988, for 
the purpose of applying the TEFRA limit for the Provider’s FYE June 30, 1990. 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
Olive View Medical Center (the Provider) is a general acute care hospital owned and 
operated by the County of Los Angeles (County).  The Provider has a psychiatric unit that is 
exempt from reimbursement under the Prospective Payment System (PPS) and is instead 
reimbursed under the Tax Equity and Fiscal Responsibility Act of 1982 (TEFRA) target rate 
limits.  The Provider’s fiscal intermediary changed from Blue Cross of California to United 
Government Services of CA, Inc. (Intermediary).   
 
As a result of the Provider’s appeal of its FYE 6/30/92 and 6/30/93 TEFRA rates, the 
Provider Reimbursement Review Board (Board) granted the Provider’s request for a new 
TEFRA base period.  See Olive View Medial Center v. Blue Cross Blue Shield 
Association/United Government Services, PRRB Dec. No. 2002-D14, March 20, 2002, 
Medicare & Medicaid Guide (CCH) ¶ 80,801 (Olive View).   The Board changed the 
Provider’s TEFRA base year from FYE 6/30/85 to FYE 6/30/1988.  The Board also directed 
the Intermediary to recalculate and apply the appropriate new TEFRA target amounts to each 
of the Provider’s Medicare cost reporting periods following FYE 6/30/91 that were still 
subject to reopening.  Id.   The CMS Administrator upheld the Board’s decision to grant a 
new base year with regard to the Provider’s request for a Board hearing of its fiscal years 
ending June 30,1992 and June 30,1993, but vacated for lack of jurisdiction the portion of the 
Board’s decision that applied the rebasing to other years.  See Olive View, CMS 
Administrator’s Decision, May 24, 2002, Medicare & Medicaid Guide (CCH) ¶ 80,865.   
 
This case concerns the Provider’s FYE 6/30/90 cost report.1  The Provider filed timely 
appeals of  both its notice of program reimbursement (NPR) and its notice of final hospital 
specific rate.  The dispute in this case is whether the new base year granted the Provider in 
Olive View should be used in setting the Provider’s FYE 6/30/90 TEFRA rate. 
  
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
From the Medicare program’s inception in 1965 until 1983, hospitals were reimbursed the 
lesser of their reasonable costs or customary charges for health care services provided to 
Medicare beneficiaries.  42 U.S.C. §1395f(b)(1); see generally Good Samaritan Hospital v. 
Shalala, 508 U.S. 402 (1993).  The statute at 42 U.S.C. §l395x(v)(1)(A) defines reasonable 
costs as “the cost actually incurred, excluding therefrom any part of incurred cost found to be 
unnecessary in the efficient delivery of needed health services. . . . ”   Congress ultimately 
amended the reasonable cost payment system because it was concerned that, while being 
reimbursed the reasonable costs of covered services, providers had no incentive to provide 
                                                 
1  By joint stipulation dated March 5, 2003, the parties agreed that all issues in these cases had been 

administratively resolved except for the TEFRA loss issue.   
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services efficiently or otherwise limit their costs.  Congress first modified the law by 
enacting 42 U.S.C. §1395ww(a), which established limits on operating costs of inpatient 
hospital services and authorized the Secretary of the Department of Health and Human 
Services (Secretary) to promulgate regulations to establish prospective limits on the costs 
recognized as reasonable in furnishing patient care.  One of the regulations the Secretary 
promulgated to provide such limits on cost reimbursement was 42 C.F.R. §413.30. 
 
In 1982, Congress enacted TEFRA, which again modified the reasonable cost reimbursement 
methodology in order to create incentives for providers to render services more efficiently 
and economically.  TEFRA imposed a ceiling on the rate-of-increase of inpatient operating 
costs recoverable by a hospital.  The TEFRA ceiling amount, or target amount, is calculated 
based upon the allowable Medicare operating costs in a hospital’s base year (net of certain 
other expenses including capital and medical education costs) divided by the number of 
Medicare discharges in that year.  The TEFRA target amount is updated annually based on an 
inflation factor.  If a provider incurs costs below the applicable TEFRA target amount in a 
given cost reporting year, it is entitled to be reimbursed its reasonable costs plus an additional 
incentive payment.  Because the TEFRA target amount serves as a ceiling, a provider may 
not be reimbursed for its costs above the applicable TEFRA target amount for a particular 
year.  The regulation implementing TEFRA, 42 C.F.R. §413.40, established the procedures 
and criteria for providers to make requests to CMS for exemptions and adjustments to the 
TEFRA target amount. 
 
In 1983 Congress enacted the Social Security Amendments, P.L. No. 98-21, which created 
PPS for hospital inpatient operating costs.  After the implementation of PPS, only providers 
and units exempt from PPS that continued to be paid under the reasonable cost system were 
subject to the TEFRA rate-of-increase limit.  In this case, the Provider’s inpatient psychiatric 
unit, exempt from PPS, continues to be subject to TEFRA and its rate-of-increase limit. 
 
Congress, in 42 U.S.C. §1395ww(b)(4)(A), authorized the Secretary, at its discretion, to assign a 
hospital a new base period for TEFRA purposes when a new base period would be  
“. . . more representative . . . of the reasonable and necessary cost of inpatient services . . . .”  
Pursuant to that statute, the Secretary promulgated a regulatory process at 42 C.F.R. §413.40(i) 
for assigning a new base period for cost reporting periods beginning on or after April 1, 1990.  In 
determining whether to award a new TEFRA base period under 42 C.F.R. §413.40(i), CMS must 
determine whether the proposed new base period is “more representative of the reasonable and 
necessary cost of furnishing inpatient services” than the existing base period.  In making this 
determination, all of the following conditions must be satisfied:  1) the actual allowable inpatient 
costs of the hospital in the cost reporting period that would be affected by the revised ceiling 
exceed the established TEFRA target amount; 2) the hospital documents that the higher costs are 
the result of substantial and permanent changes in furnishing patient care services since the base 
period; and 3) the TEFRA adjustment process as outlined under 42 C.F.R. §413.40(g) and (h) 
would not result in the recognition of the reasonable and necessary cost of providing inpatient 
services.  Id.  In evaluating whether a provider has established that the higher costs are the result 
of substantial and permanent changes, CMS may consider, among other things:  i) changes in the 
services provided by the hospital; ii) changes in applicable technologies and medical practices; 
and iii) differences in the severity of illness among patients or types of patients served.  Id. 
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If a provider is awarded a new TEFRA base period, the new base period is the first cost 
reporting period that is 12 months or longer that reflects the substantial and permanent 
change in the provider's operations.  42 C.F.R. §413.40(i)(2). The revised TEFRA limit will 
be based on the necessary and proper costs incurred during this new base period.  Id. 
 
The issue in this case is whether the Provider is entitled to the benefit of a previously granted 
change in its TEFRA base period for purposes of applying the TEFRA limit for the 
Provider’s fiscal year ended June 30, 1990.  
 
The Provider was represented by Jon P. Neustadter, Esquire, of Hooper, Lundy & Bookman.  
The Intermediary was represented by Bernard M. Talbert, Esquire, of the Blue Cross Blue 
Shield Association. 
 
PARTIES’ CONTENTIONS 
 
The Provider states that the statute and regulation authorizing the assignment of a new base 
period were effective for cost reporting periods beginning on or after April 1, 1990.   The 
Provider acknowledges that it could not have sought relief under the statute or regulation 
until its FYE 6/30/91 cost reporting period or later, and that it did so.  See Olive View, supra.  
The Provider asserts, however, that once it was granted a new base period, the new base 
period would apply to any open fiscal years that postdate the new base period; that it would 
make no sense to use an improper base period for any year that is open, appealable, and 
therefore correctable. 
 
The Provider points out that Congress may have indicated when a change in base period 
could be assigned, but not when it could be applied.  The Provider indicates that Congress 
may have set this limit for administrative convenience and likely did not want CMS to need 
to consider new or amended TEFRA exception/adjustment requests for current or past years.  
The Provider notes, however, that nothing in the legislation impacts the actual base period 
chosen or to what fiscal years the new, more representative base year should be applied.  For 
its FYE 6/30/90, the Provider contends that its proper TEFRA base period is FYE 6/30/88; 
the new one previously granted by the Board and upheld by the Administrator. 
 
The Provider also points out that in Edgemont Hospital v. Mutual of Omaha Insurance Co., 
PRRB Dec No. 95-D34, April 6, 1995, Medicare & Medicaid Guide (CCH) ¶43,264, 
declined review, CMS Administrator, May 5, 1995 (Edgemont), a provider’s TEFRA base 
year costs that had been established in 1983 were revised through a reopening, and the 
intermediary sought to reopen subsequent cost reports to correct the TEFRA target rate to 
reflect the adjusted base year costs.  However, the provider objected, contending that the 
years at issue (1984 and 1985) were final and could not be reopened.  The provider argued 
that under the TEFRA statute, the intermediary was required to use the preceding year to 
update the TEFRA limits; thus, the intermediary had to use the 1984 limit updated for 1985, 
and then the 1985 limit updated for 1986.  The Board rejected this argument and stated that 
because the base year rate serves as the foundation for future years, it must be as correct as 
possible, and that there must be a mechanism to correct erroneous base year costs and apply 
the corrected cost information to future years.  The Provider indicates that if the same 
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reasoning is used in this case, the Intermediary must apply the 1988 base period to all 
subsequent years that are open and can be corrected. 
 
The Intermediary points to the language of the regulation which specifically states that 
changing a base period is an option for fiscal years beginning on or after April 1, 1990.  The 
Intermediary observes that the Provider’s FYE 6/30/1990 cost reporting period began before 
April 1, 1990; therefore, it cannot be assigned a new base year period. 
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after consideration of the Medicare law and guidelines, the parties’ contentions, 
and evidence presented, finds and concludes as follows: 
 
The Board finds that the statute and regulation clearly mandate that the rebasing of TEFRA 
rates only applies to cost reporting periods beginning on or after April 1, 1990.  The language 
of the statute uses the phrase “effective with,” which the Board views as synonymous with 
“applicable from.”  Therefore, the Board finds that TEFRA rate relief only applies to cost 
reports beginning with the effective date of the regulation.  This comports with the Board’s 
previous decision, which applied the rebasing to all open cost reporting periods beginning on 
or after April 1, 1990.  See Olive View, supra.  
 
The Provider’s argument, based on Edgemont, supra, is logical; if the base year is adjusted, it 
makes sense to recalculate and apply the new base year to all subsequent years that are 
subject to reopening.  The Board finds, however, that the language of the statute and 
regulation applicable to this case only permits relief effective with cost reporting periods 
beginning on or after April 1, 1990. 
 
DECISION AND ORDER: 
 
The Board finds that the statute and regulation regarding rebasing apply to cost reporting 
periods beginning on or after April 1, 1990.  The Intermediary’s denial of rebasing for the 
Provider’s FYE 6/30/90 was proper. 
 
Board Members Participating: 
Suzanne Cochran, Esquire  
Gary Blodgett, D.D.S. 
Elaine Crews Powell, CPA 
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