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ISSUE: 
 
Whether the Intermediary was correct in its determination that no costs for physician assistant 
emergency room availability are allowable as Medicare Part A reimbursable expenses. 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a health care provider. 
 
The Medicare program provides health insurance to the aged and disabled.  42 U.S.C. §§1395-
1395cc.  The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS), formerly the Health Care 
Financing Administration (HCFA), is the operating component of the Department of Health and 
Human Services (DHHS) charged with the program’s administration.  CMS’ payment and audit 
functions under the Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due providers under Medicare 
law and interpretative guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. §1395h, 42 C.F.R. 
§§413.20(b) and 413.24(b).    
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal intermediary 
showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those costs to be allocated 
to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews the cost report, determines the 
total amount of Medicare reimbursement due the provider, and issues the provider a Notice of 
Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R §405.1803.  A provider dissatisfied with the 
intermediary’s final determination of total reimbursement may file an appeal with the Provider 
Reimbursement Review Board (Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  U.S.C. 
§1395oo; 42 C.F.R. §405.1835.             
 
Medicare reimbursement is governed by section 42 U.S.C. §1395x(v)(1)(A) of the Social 
Security Act.  In part, the statute provides that the “reasonable cost” of any service shall be the 
cost actually incurred excluding therefrom any part of such costs found to be unnecessary in the 
efficient delivery of needed health services.  The implementing regulation at 42 C.F.R §413.9 
provides that reasonable cost includes all “necessary and proper” costs incurred in furnishing 
healthcare services.  Moreover, the regulation defines necessary and proper costs as “costs that 
are appropriate and helpful in developing and maintaining the operation of patient care facilities 
and activities.  They are usually costs that are common and accepted occurrences in the field of 
the provider’s activity.”   
 
Regulations at 42 C.F.R. §§415.50-415.70 provide for program payments to be made for the cost 
of physician services to providers as opposed to the services they furnish rendering care to 
patients.  In part, the regulations define physician compensation costs and explain that providers 
that incur such costs must allocate them in proportion to the percentage of total time that is spent 
furnishing each category of service, i.e., physician services to the provider, physician services to 
patients, and time spent performing activities such as funded research that are not paid under 
either Medicare Part A or Part B.        
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With respect to physician services to providers, program instructions in Medicare’s Provider 
Reimbursement Manual (PRM), Part I (CMS Pub. 15-1) §2109.1 explain that hospitals may have 
to reimburse physicians to be “available” in their emergency departments because patient 
revenues may not be sufficient to maintain adequate physician staffing.  In part, the manual 
states:  

 
[w]ide variations can occur in the utilization of hospital 
emergency department services and hospitals cannot always 
schedule physician staffing at a level commensurate with the 
actual volume of services rendered.  As a result, emergency 
department physicians may spend a portion of their time in an 
availability status awaiting the arrival of patients.  
Alternatively, hospitals may need to arrange for emergency 
department physician coverage for evenings, weekends or 
holidays, when staff or community physicians are not 
available.  Since these periods frequently generate inadequate 
physician revenue through charges for professional services 
due to lower utilization, hospitals may have to offer 
physicians supplemental compensation or minimum 
compensation guarantees to secure coverage of emergency 
departments. 
 
When emergency department physicians are compensated 
on an hourly or salary basis or under a minimum guarantee 
arrangement (§2109.2E), providers may include a 
reasonable amount in allowable costs for emergency 
department physician availability services subject to 
limitation through the application of Reasonable 
Compensation Equivalents (RCEs). Availability costs will 
be recognized only in the emergency department of a 
hospital, and only as described in this section. 

 
CMS Pub. 15-1 §2109.1. 
 
And finally, 42 C.F.R. §415.60(f) provides the requirements for the payment of physician 
compensation costs for provider services.  The regulation states: 
 

Determination and payment of allowable 
physician compensation costs. (1) Except as 
provided under paragraph (e) of this section, 
the intermediary pays the provider for these 
costs only if— 
(i) The provider submits to the intermediary a 
written allocation agreement between the 
provider and the physician that specifies the 
respective amounts of time the physician spends 
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in furnishing physician services to the provider, 
physician services to patients, and services that 
are not payable under either Part A or Part B of 
Medicare; and 
(ii) The compensation is reasonable in terms of 
the time devoted to these services. 
(2) In the absence of a written allocation 
agreement, the intermediary assumes, for 
purposes of determining reasonable costs of the 
provider, that 100 percent of the physician 
compensation cost is allocated to services to 
beneficiaries as specified in paragraph (b)(2) of 
this section.  (Emphasis added.)     

 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
St. Benedicts Family Medical Center (Provider) is a non-profit, 24-bed, acute care hospital 
located in Jerome, Idaho.  On July 8, 2002, the Provider requested that Medicare Northwest 
(Intermediary) reopen its cost report for the fiscal year ended June 30, 2000.  The Provider 
specifically requested that the Intermediary include physicians’ availability costs in its cost 
report for the payments it made under a contract for emergency room coverage furnished by 
physician assistants.1  In response, the Intermediary requested additional documentation from the 
Provider pertaining to this matter, and ultimately, on May 9, 2003, issued a letter to the Provider 
denying its request.2      
 
The Provider appealed the Intermediary’s denial to the Board pursuant to 42 C.F.R. §§405.1835-
405.1841 and met the jurisdictional requirements of those regulations.  The amount of Medicare 
funds in controversy is approximately $23,000.3 
 
The Provider was represented by Michael R. Bell, CPA, of Michael R. Bell & Company.  The 
Intermediary was represented by Bernard M. Talbert, Esq., Associate Counsel, Blue Cross Blue 
Shield Association.                                      
 
 
 
 

                                                 
1   The Intermediary argues on page 7 of its position paper that physician assistants are not, categorically, 

physicians and, therefore, no emergency room availability costs are reimbursable in this case.  However, with 
respect only to this case, the Intermediary withdrew this argument to focus on what it believes are more 
relevant factors.  Therefore, as requested by the Intermediary, the Board (in this particular case) recognizes 
physician assistants and physicians as conceptual equivalents and may use those terms interchangeably herein.  
Transcript (Tr.) at 16, 41, and 85-86.         

 
2    Intermediary’s Position Paper at 5.  Provider’s Position Paper at Addendum II.  
 
3    Intermediary’s Position Paper at 4.  Exhibit P-1.   
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PARTIES’ CONTENTIONS:  
 
The Intermediary contends that the Provider did not provide sufficient evidence that it qualifies 
for an allocation of its physician compensation costs for “emergency room availability services” 
to the provider as opposed to physician services to patients.  The Provider did not submit a 
written allocation agreement as required by 42 C.F.R. §415.60(f); therefore, 100 percent of the 
physicians’ compensation costs must be allocated to patient care services.  
 
The Intermediary contends that the Provider did not comply with the documentation 
requirements of CMS Pub. 15-1 §§2109.3.A and C.7.  No credible evidence was offered to 
demonstrate that alternative methods of obtaining physician coverage were explored, however 
unsuccessfully, before claiming emergency room physician availability costs.  The only 
documentation submitted by the Provider regarding this matter was a letter signed by its 
administrator explaining how the facility’s emergency room coverage had evolved subsequent to 
the year in question (Exhibit I-6). 
 
The Intermediary also contends that even if the Provider had met the program’s documentation 
requirements, emergency room availability costs would still not be reimbursable.4  Pursuant to  
CMS Pub. 15-1 §2109.4, the methodology for determining the amount of physician emergency 
room availability costs to be reimbursed by the program is based on one of two methodologies; 
that is, where there is an agreement between the Provider and the emergency physicians 
specifying that payment will be made on an hourly rate or salary basis for availability services 
or, where there is no allocation agreement, under an unmet guarantee arrangement.  With respect 
to the instant case, the Provider acquired emergency room and urgent care medical services 
through a fixed, contractual, compensation arrangement requiring the Provider to pay an annual 
amount of $346,560 as full consideration for the professional services performed under the 
agreement to include both provider services and direct patient care services.  The Intermediary 
contends that in the absence of a written allocation agreement, the regulations and program 
instructions require the Provider’s availability service costs to be allocated 100 percent to 
professional patient care services and reimbursed pursuant to CMS Pub. 15-1 §2109.4.C. entitled 
Allowable Unmet Guarantee Amounts under Minimum Guarantee Arrangements.  Under this 
manual provision, the amount of physician compensation costs in excess of billed physician 
availability service charges would be allowable.  However, in this case, the Provider billed 
$414,529 for professional physician services which exceeds the $390,238 the Provider actually 
paid in physician compensation.                        
 
The Provider contends that its contract with Emergency Medicine Physician Assistants, P.A. and 
the documentation submitted with its Medicare cost report, which shows the allocation of the 
physicians’ assistants’ time between patient care services and emergency room availability, 
meets the program requirement of 42 C.F.R. §415.60(f) for the submission of a written allocation 
agreement.5  The Provider argues that the contract clearly indicates that all of the time the 
Provider is paying for is emergency room availability, and auditable emergency room patient 
logs show exactly how much time was spent with patients.  
 
                                                 
4 Intermediary’s Position Paper at 15.  Tr. at 17.  
5 Tr. at 52.  Exhibits I-7 and P-2. 
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The Provider contends that it also complied with the program’s requirement that alternative 
methods of obtaining physician coverage be explored before claiming emergency room 
physician availability costs.6  The Provider explains its understanding of the purpose of this 
program requirement is to help assure that emergency room coverage costs are not excessive.  
The Provider asserts that its use of physician assistants rather than physicians to provide this 
coverage is a clear indication that it considered all options and elected to use the least expensive 
option available.  The Provider cites to a letter written by its administrator indicating that the 
hospital had gone through a bidding process in November 2001 for moving its emergency room 
coverage from a “physician assistant model” to “a physician model,” and that each of those bids 
would have dramatically increased the Provider’s emergency room costs.7  
 
Finally, the Provider contends that the physicians’ assistants are hired basically at an hourly rate, 
to provide whatever care is needed, as evidenced by the fact that there is no distinction made 
between the time spent by physicians’ assistants providing patient care services as opposed to 
time spent in availability status.8    
     
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after consideration of Medicare law and guidelines, parties’ contentions, and 
evidence presented, finds and concludes that the Intermediary properly denied the Provider’s 
request to have emergency room physicians’ availability costs included in its cost report.  
 
The Board is bound by program regulations, and 42 C.F.R. §415.60(f)(1) is absolutely clear.  In 
order for a provider to be reimbursed for physician compensation costs under Medicare Part A, it 
must submit a written allocation agreement between the provider and the physician(s) that 
specifies the respective amounts of time the physician(s) will spend furnishing services to the 
provider, to patient and other activities not payable under either Part A or Part B of Medicare.  
The Board finds that the Provider did not submit an allocation agreement that meets the 
regulatory requirements.  
 
The Board finds erroneous the Provider’s position that its contract with the physicians’ 
assistants, along with documentation submitted with its cost report meets the program’s 
requirement for the submission of an allocation agreement.  The Provider’s contract does not 
address or otherwise distinguish availability time from the contractor’s indisputable 
responsibility to provide direct patient care (Exhibit I-7). Moreover, the only document 
submitted with the Provider’s cost report that addresses physician time is Exhibit 2 of the 
Provider Cost Report Reimbursement Questionnaire (HCFA 339) (Exhibit I-5).  Notably, the 
questionnaire allocates 100 percent of physician time to professional services reimbursed under 
Medicare Part B, with no time allocated to Medicare Part A provider services.9  Additionally, the 

                                                 
6 Tr. at 60.  
7 Exhibit P-2 at 11.  
 
8 Tr. at 56.  
9 The record indicates that the Provider showed the same 100 percent allocation of physician time to 

professional patient care services on Worksheet A-8-2 of its Medicare cost report.  Intermediary Position 
Paper at 9.   
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questionnaire is signed by the Director of Nursing, as a representative of the hospital, but not 
signed by a physician (see CMS Pub. 15-1 §2108.11, Exhibit I).                     
 
The Board acknowledges the time study prepared by the Provider that shows almost 50 percent 
of the physician assistants’ time spent in non-patient care activities.10  The Board finds the study 
substantive in nature, and perhaps conservative, meaning that even more time may have been 
spent in non-patient care activities than the results of the study imply.  However, the study alone 
does not satisfy the program’s requirement for the submission of a properly drafted and executed 
allocation agreement.            
 
Finally, the Board notes that in the absence of a written allocation agreement, 42 C.F.R. 
§415.60(f)(2) requires the Intermediary to assume that 100 percent of physician compensation 
costs is allocated to services to beneficiaries. Therefore, none of the physician assistant 
emergency room availability costs would be allowable under Medicare Part A.   
 
DECISION AND ORDER: 
 
The Intermediary was correct in its determination that no costs for physicians’ assistants’ 
emergency room availability are allowable as Medicare Part A reimbursable expenses. The 
Intermediary’s denial of the Provider’s request to include these costs in its cost report is 
affirmed. 
 
Board Members Participating: 
 
Suzanne Cochran, Esq.   
Gary B. Blodgett, D.D.S. 
Elaine Crews Powell, C.P.A. 
Anjali Mulchandani-West 
Yvette C. Hayes 
 
FOR THE BOARD: 
 
DATE:  December 15, 2006 

 
      

Suzanne Cochran, Esq. 
     Chairman 
 

                                                 
10 Tr. at 54. Exhibit P2-P8, 43 of 43 (Emergency Room Down Times-July 1, 1999 

through June 30, 2000).  


