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ISSUE: 
 
Whether the Intermediary and the Centers for Medicare & Medicaid Services erred in 
denying the Provider’s rate adjustment request made under the Tax Equity and Fiscal 
Responsibility Act of 1982 TEFRA. 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a provider of medical 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare & Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395h, 42 C.F.R. §§413.20(b) and 413.24(b). 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those 
costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews 
the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider 
and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
From the Medicare program’s inception in 1966 until 1983, hospitals were reimbursed 
the lower of their reasonable costs or customary charges for services provided to 
Medicare beneficiaries.  The statute at 42 U.S.C. §l395x(v)(1)(A) defines reasonable 
costs as “the cost actually incurred, excluding therefrom any part of incurred cost found 
to be unnecessary in the efficient delivery of needed health services . . . . ”   Congress 
ultimately amended the reasonable cost payment system because it was concerned that 
while being reimbursed the reasonable costs of covered services, providers had no 
incentive to provide services efficiently or otherwise limit their costs.  Congress first 
modified the law by enacting 42 U.S.C. §1395ww(a), which established limits on the 
operating costs of inpatient hospital services and authorized the Secretary of the 
Department of Health and Human Services (Secretary) to promulgate regulations to 
establish prospective limits on the costs recognized as reasonable in furnishing patient 
care.   
 
In 1982, Congress enacted the Tax Equity and Fiscal Responsibility Act (TEFRA), again 
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modifying the reasonable cost reimbursement methodology in order to create incentives 
for providers to render services more efficiently and economically.  42 U.S.C. 
§1395ww(b).  TEFRA imposed a ceiling on the rate-of-increase of inpatient operating 
costs recoverable by a hospital.  The TEFRA ceiling, or target amount, is calculated  
based upon the allowable Medicare operating costs in a hospital’s base year (net of 
certain other expenses including capital-related and medical education costs) divided by 
the number of Medicare discharges in that year.  The TEFRA target amount is updated 
annually based on an inflation factor.  If a provider incurs costs below the applicable 
TEFRA target amount in a given cost reporting year, it is entitled to reimbursement for its 
reasonable costs plus an additional incentive payment.1  Because the TEFRA target 
amount serves as a ceiling, a provider may generally not be reimbursed for its costs above 
its TEFRA target amount for a particular year.  However, 42 U.S.C §1395ww(b)(4)(A) 
provides for exemptions, exceptions and adjustments to the limits stating, in part: 
 

(i) The Secretary shall provide for an exemption from, or an exception 
and adjustment to, the method under this subsection for determining the 
amount of payment to a hospital where events beyond the hospital’s 
control or extraordinary circumstances, including changes in the case 
mix of such hospital, create a distortion in the increase in costs for a 
cost reporting period (including any distortion in the costs for the base 
period against which such increase is measured).  The Secretary may 
provide for such other exemptions from, and exceptions and 
adjustments to, such method as the Secretary deems appropriate, 
including the assignment of a new base period which is more 
representative, as determined by the Secretary, of the reasonable and 
necessary cost of inpatient services.   .   . that are customarily provided 
directly by similar hospitals which results in a significant distortion in 
the operating costs of inpatient hospital services. (Emphasis added)2      

 
The Balanced Budget Act of 1997 (BBA 97)3 amended the TEFRA legislation with 
respect to existing and new psychiatric hospitals and units, rehabilitation hospitals and 
units, and long-term acute care hospitals (LTACHs).  With respect to existing hospitals, 
42 U.S.C. §1395ww(b)(3)(H) was amended to “cap” TEFRA limits, stating in part: 
 

[i]n the case of a hospital or unit that is within a class of hospital 
described in clause (iv), for a cost reporting period beginning during 
fiscal years 1998 through 2002, the target amount for such a hospital or 
unit may not exceed the amount as updated up to or for such cost 
reporting period under clause (ii).  (Emphasis added) 

 
                                                 
1  In 1983, Congress enacted the Social Security Amendments, P. L. No. 98-21, which created the 

Prospective Payment System (PPS) for hospital inpatient operating costs.  After the implementation of 
PPS, only providers and units within providers exempt from PPS that continued to be paid under the 
reasonable cost system were subject to the TEFRA rate-of-increase limit. 

2  Program guidelines regarding exemptions from and adjustments to TEFRA target amounts are found in 
the Provider Reimbursement Manual, Part I (CMS Pub. 15-1) §§3003 through 3004.     

3   P.L. 105-33.   
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(ii) [i]n the case of a hospital or unit that is within a class of hospital 
described in clause (iv), the Secretary shall estimate the 75th percentile 
of the target amounts for such hospitals within such class for cost 
reporting periods ending during fiscal year 1996, as adjusted under 
clause (iii).            

 
With respect to new psychiatric hospitals and units, rehabilitation hospitals and units, and 
LTACHs, 42 U.S.C. §1395ww(b)(7)(A) was enacted to “limit” program payments, 
stating:4  
 

[n]otwithstanding paragraph (1), in the case of a hospital or unit that is 
within a class of hospital described in subparagraph (B) which first 
receives payments under this section on or after October 1, 1997— 

 
(i) for each of the first 2 cost reporting periods for which the hospital 
has a settled cost report, the amount of the payment with respect to 
operating costs described in paragraph (1) under part A of this 
subchapter on a per discharge or per admission basis (as the case 
may be) is equal to the lesser of--  

  
(I) the amount of [the hospital’s] operating costs for 

such respective period, or 
(II) 110 percent of the national median . . . of the target 

amount for hospitals in the same class as the 
hospital for cost reporting periods ending during 
fiscal year 1996, updated by the hospital market 
basket increase percentage to the fiscal year in 
which the hospital first received payments under 
this section.   .    .    .  (Emphasis added) 

 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
Spectrum Health – Kent Community Campus (Provider) is a LTACH located in Grand 
Rapids, Michigan.  The Provider was exempt from the prospective payment system (PPS) 
during its cost reporting period ended December 31, 2001 and was reimbursed on the 
basis of reasonable cost pursuant to TEFRA limitations.  In addition, the Provider was a 
new hospital during this period and, therefore, was subject to the payment limitation of 
42 U.S.C. §1395ww(b)(7)(A); where the Provider’s program reimbursement would be 
based upon the lesser of its operating cost per discharge or 110 percent of the national 
median of target amounts for LTCAHs for cost reporting periods ending in 1996 trended 
forward.       

                                                 
4  42 C.F.R. §413.40(f) defines a  “new” hospital as a provider of hospital inpatient services that has 

operated as the type of hospital for which CMS granted its approval to participate in the Medicare 
program, under present or previous ownership (or both) for less than 2 full years; and has provided the 
type of hospital inpatient services for which CMS granted it approval to participate in the Medicare 
program, for less than 2 years.  
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The Provider’s fiscal year ended December 31, 2001 cost report showed that its actual 
operating cost per case significantly exceeded the 110 percent TEFRA limitation.  The 
Provider concluded that the excessive costs were the result of intense patient care 
rendered in its ancillary units that had not been contemplated in the TEFRA limits and 
filed a timely request with United Government Services (Intermediary) for an exception 
to its limit.  The Intermediary denied the Provider’s exception request by letter dated 
October 9, 2004.           
 
The Provider appealed the Intermediary’s denial to the Board pursuant to 42 C.F.R. 
§§405.1835-405.1841 and met the jurisdictional requirements of those regulations.  The 
amount of Medicare funds in controversy is approximately $518,517.5   
 
The Provider was represented by Joel M. Hamme, Esq., of Powers Pyles Sutter & 
Verville PC.  The Intermediary was represented by Bernard M. Talbert, Esq., Associate 
Counsel, Blue Cross Blue Shield Association.                                     
 
PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Intermediary contends that the BBA 97 imposed a “hard” cap on the payments to 
both existing and new LTACHs reimbursed under TEFRA.  Therefore, no law or 
regulation permits a LTACH to receive an exemption, an exception or an adjustment 
when its costs exceed the 75th percentile or the 110 percent limit, whichever is 
applicable.6  The Intermediary argues that the statutory language regarding this matter is 
clear.  With respect to existing hospitals the target amount “may not exceed the  
amount . . .” and regarding new hospitals, the amount of the payment “is equal to the 
lesser of .  .  . ”    
 
The Intermediary also refers to a letter issued by CMS on December 21, 2004 pertaining 
to the Provider’s request in which CMS explains that program policy does not permit 
exceptions to be granted to hospitals, either new or existing, that are affected by the 
subject provisions of the BBA.7  In part, CMS references the preamble of the final rule 
implementing the 1998 PPS rates as well as the BBA provisions (62 Fed. Reg. 46018 
(August 1997)),8 which states in pertinent part:     
 
 [a] hospital that has a target amount that is capped at the 75th percentile 

would not be granted an exception payment as governed by §§413.40(a) 
and (i) based solely on a comparison of its costs or patient mix in its base 
year to its costs or patient mix in the payment year.  Since the hospital’s 
target amount would not be determined based on its own experience in a 
base year, any comparison of costs or patient mix in its base year to costs 
or patient mix in the payment year would be irrelevant.   

                                                 
5  See, Parties’ Stipulation of Facts at 11. 
6  Intermediary’s Supplemental Position Paper at 4.   
7 Intermediary’s Supplemental Position Paper at 6.  Exhibit I-3.   
8 Exhibit I-6.  
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The Provider contends that the statutory language governing exemptions, 
exceptions and adjustments to TEFRA limits does not bar an adjustment to the 
caps established by the BBA.  42 U.S.C. §1395ww(b)(4)(A)(i) states, in pertinent 
part, “[t]he Secretary shall provide for an exception and adjustment to . . . , the 
method under this subsection for determining the amount of payment to hospital .  
.  .  . The Secretary may provide for such other exemptions from, and exceptions 
and adjustments to, such method as the Secretary deems appropriate .  .  .  .” 
(emphasis added).  The Provider asserts that both the 75th percentile limit and the 
110 percent limit imposed by the BBA are within the “payment method” 
prescribed by the relevant subsection, i.e., the TEFRA legislation.      
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
After consideration of Medicare law and guidelines, parties’ contentions, and evidence 
presented, the Board finds and concludes that the Intermediary/CMS properly denied the 
Provider’s request for an adjustment to its TEFRA target limit. 
 
The controlling authority in this case is 42 U.S.C. §1395ww(b)(4)(A).  This statute 
requires the Secretary to provide for exceptions and adjustments to TEFRA limits when 
events or circumstances beyond a hospital’s control create a distortion between its 
incurred costs and its target amount and gives the Secretary discretionary authority to 
provide for exemptions exceptions and adjustments to TEFRA limits in other instances.   
 
It is undisputed that the discretionary portion of the statute is relevant in this case, since 
the Provider does not have an established TEFRA target amount as required by the 
statute’s mandatory provision.  As previously discussed, a TEFRA target amount is 
derived in part from a base period cost report which is generally a hospital’s cost 
reporting period immediately preceding its first cost reporting period subject to TEFRA.  
The cost reporting period at issue in this case is the Provider’s first cost reporting period 
as a participant in the Medicare program.  The parties have stipulated that the Provider is 
a new LTACH exempt from TEFRA’s rate of increase ceiling.  The Provider is instead 
reimbursed pursuant to 42 U.S.C. §1395ww(b)(7)(A), which requires program payments 
for inpatient hospital services to be made based upon the lesser of the Provider’s costs or 
110 percent of the national median of target amounts for LTCAHs updated to the relevant 
period.9   
     
With respect to the Secretary’s implementation of the statute, a review of the pertinent 
regulations and program instructions shows that the Secretary chose only to address the 
statute’s mandatory provision.  Regulations at 42 C.F.R. §413.40ff, Ceiling on the rate of 
increase in hospital inpatient costs, and program instructions at CMS Pub.15-1 §3004ff, 
Adjustments to Rate of Increase Ceiling, only provide for the adjustment of a provider’s  
target rate of increase ceiling, as indicated by their titles.  There is no authority upon 
which to grant the relief sought by the Provider whose TEFRA payment limit is derived 
from a national base.                  
    
                                                 
9 See Parties’ Stipulation of Facts at 3, 5, 6, and 7.  
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DECISION AND ORDER: 
 
There is no statutory or regulatory authority upon which to grant an adjustment to the 
TEFRA cost limit imposed on a “new” provider reimbursed pursuant to 42 U.S.C. 
§1395ww(b)(7)(A).  The Intermediary’s denial of the Provider’s request for an 
adjustment is affirmed. 
 
BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 
 
Suzanne Cochran, Esq.   
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