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ISSUE:  
 
Whether the Intermediary should include dual-eligible, managed care days in the Medicaid 
proxy in determining Medicare reimbursement for disproportionate share hospital (DSH) 
payments in accordance with the Medicare statute at 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(vi)(II). 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a provider of medical 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers under 
Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395h, 42 C.F.R. §§413.20 and 413.24. 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal intermediary 
showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those costs to be 
allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews the cost report, 
determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider and issues the 
provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. §405.1803.  A provider 
dissatisfied with the intermediary’s final determination of total reimbursement may file an 
appeal with the Provider Reimbursement Review Board (Board) within 180 days of the 
issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. §405.1835. 
 
The operating costs of inpatient hospital services are reimbursed by Medicare primarily 
through the Prospective Payment System (PPS).  See, 42 U.S.C. §1395ww(d).  The PPS 
statute contains a number of provisions that adjust reimbursement based on hospital-
specific factors.  See, 42 U.S.C. §1395ww(d)(5).  This case involves the hospital-specific 
DSH adjustment, which requires the Secretary to provide increased PPS reimbursement to 
hospitals that serve a "significantly disproportionate number of low-income patients."  42 
U.S.C. § 1395ww(d)(5)(F)(i)(I).  Whether a hospital qualifies for the DSH adjustment, and 
how large an adjustment it receives, depends on the hospital's "disproportionate patient 
percentage (DPP)."  See, 42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(F)(v).  The DPP is the sum of two 
fractions, the "Medicare and Medicaid fractions," for a hospital's fiscal period.  42 U.S.C. 
§1395ww(d)(5)(F)(vi).  The Medicare fraction’s numerator is the number of a hospital 
patient days for such period which were made up of patients who (for such days) were 
entitled to both Medicare Part A and SSI, excluding patients receiving state 
supplementation only, and the denominator is the number of patient days for patients 
entitled to Medicare Part A.  See also, 42 C.F.R. §412.106(b)(2).  The Medicaid fraction’s 
numerator is the number of hospital patient days for patients who (for such days) were 
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eligible for medical assistance under a State Plan approved under Title XIX for such period 
but not entitled to benefits under Medicare Part A, and the denominator is the total number 
of the hospital’s patient days for such period.  See also, 42 C.F.R. §412.106(b)(4).  A 
provider whose DSH percentage meets certain thresholds receives an adjustment which 
results in increased PPS payment for inpatient hospital services.  42 U.S.C. 
§1395ww(d)(5)(F)(ii).  
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
The lone provider which remains in this group appeal is Providence St. Peter Hospital, 
located in Olympia, Washington for FYE 12/31/1994.1  The Intermediary is Noridian 
Administrative Services.   
 
The Intermediary did not include in the numerator of the Medicaid fraction the days2 
attributable to patients who were eligible for Medicaid and enrolled in a Medicare managed 
care plan (or HMO) during their inpatient hospital stays.  Those dual eligible days were 
likely to have been included by the Intermediary in the SSI fraction.3  The Provider has 
appealed the Intermediary’s treatment of the 49 dual eligible days at issue. 
 
The Provider was represented by Mr. Alan J. Sedley, Esq. of Alan J. Sedley Law Offices.   
The Intermediary was represented by Bernard Talbert, Esq. of Blue Cross Blue Shield 
Association. 
 
PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Intermediary contends that CMS policy has consistently dictated that Medicare 
managed care days be included in the Medicare fraction.  Although CMS had considered 
including these days in the Medicaid fraction, following debate, CMS determined that the 
Medicare fraction should remain the proper placement for such days.  In the August 11, 
2004 Final Rule CMS commented on how dual eligible Medicare Managed Care days 
should be counted: 

 
Comment:  . . . (S)everal commenters disagreed with excluding 
these days from the Medicare fraction and pointed out that these 
patients are just as much Medicare beneficiaries as those 
beneficiaries in the traditional fee-for-services program.  
 
Response:  Although there are differences between the status of 
these beneficiaries and those in the traditional fee-for-service 

                                                 
1 Prior to the hearing, the Provider either  withdrew or the Board denied jurisdiction over all other 

providers/FYEs which had been included in this appeal.  The Provider was notified that the Board was 
aware that the remaining Provider, Providence St. Peters Hospital was part of a chain organization and the 
Provider was given an opportunity to identify if other chain components had the same issue pending in other 
individual or group appeals.  The Provider verified that no other related entities had this issue outstanding in 
an individual or group appeal.  

2 Provider Exhibit 9 identifies 49 dual eligible days. 
3 Tr. Pgs. 80-81. 
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program, we do agree that once Medicare beneficiaries elect 
Medicare Part C coverage, they are still, in some sense, entitled to 
benefits under Medicare Part A.  We agree with the commenter 
that these days should be included in the Medicare fraction of the 
DSH calculation.  Therefore, we are not adopting as final our 
proposal stated in the May 19, 2003 proposed rule to include the 
days associated with M+C beneficiaries in the Medicaid fraction.  
As noted previously, if the beneficiary is also an SSI recipient, the 
patient days will be included in the numerator of the Medicare 
fraction.  We are revising our regulations at 412.106(b)(2)(i) to 
include the days associated with M+C beneficiaries in the 
Medicare fraction of the DSH calculation. 

 
63 FR 490994 
 
The Intermediary contends that the PRRB found in its favor on the issue of M+C days and 
the Administrator confirmed its decision in St. Joseph’s Hospital and St. John’s Northeast 
Hospital v. Blue Cross BlueShield Association/Noridian Government Services , PRRB 
Decision No. 2007-D68, Affirmed CMS Administrator Decision, November 13, 2007.  In 
that case that Administrator ruled: 

 
In this case, while the Provider agreed with the Board’s 
determination that  M+C days must be included in the Provider’s 
DSH calculation, the provider argued that the M+C days belong in 
the numerator of the Medicaid fraction instead of the Medicare 
fraction.  The Administrator agrees with the Board’s finding that 
the dual eligible M+C days should be included in the Medicare 
DSH calculation. 

 
The Provider contends that the plain language and a proper interpretation of the relevant 
statute and regulations require the inclusion of Dual Eligible Medicare managed care days 
in the Medicaid fraction of the DSH formula.  The Provider argues that CMS has erred 
including the days in the Medicare proxy as Congress did not intend to include those days 
in the Medicare SSI proxy.  The Provider argues Medicare is precluded from making 
payments to a hospital for services furnished to HMO enrollees by 42 U.S.C. 
§1395mm(a)(6).   As it is clear that no Medicare Part A payment may be made for HMO 
inpatients, it cannot be argued that an HMO enrollee is “entitled to benefits under Part A”.  
Therefore, the proper treatment for the days would be in the Medicaid fraction.   
 
The Provider points out that the DSH and GME statutes have similar language regarding 
“entitled to benefits under part A” and “with respect to whom payment may be made under 
Part A”.  See 42 U.S.C. §1395 ww(d)(vi)(F)(6)(I) and  §1395 ww(h)(3)(C).  CMS, through 
its preamble to the 1989 implementing rule, specifically construes the GME statute to 

                                                 
4 It is noted that the fiscal year in question in this appeal is FY 1994 which is ten years prior to the quoted 

final rule and the final rule references the M+C program which was established by the Balanced Budget Act 
of 1997. 
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exclude Medicare HMO days from the calculation of the Medicare patient load category 
because Medicare HMO days “are recorded as non-Medicare days” for all Medicare 
payment purposes.  [emphasis added]  At the same time CMS interprets the similar phrase 
to mean Medicare HMO days should be included in the Medicare fraction for DSH.  The 
Provider asserts this inconsistency is arbitrary and capricious.   

FINDINGS OF FACT, CONCLUSION OF LAW AND DISCUSSION:  

After consideration of the Medicare law and guidelines the parties’ contentions and 
evidence presented, the Board finds and concludes that dual-eligible Medicare managed 
care days should be counted in the Medicare fraction.  Although the Medicare statute does 
not expressly address the treatment of Medicare managed care days, in reading the statute 
along with the DSH and Medicare managed care regulations, it is clear that the managed 
care days can only be counted in the Medicare fraction as they are specifically precluded 
from being included in the Medicaid fraction. 
 
Pursuant to 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(vi), a hospital’s DPP is the sum of the Medicare 
and Medicaid fraction.  The Medicare fraction’s numerator is the number of a hospital 
patient days for such period which were made up of patients who (for such days) were 
entitled to both Medicare Part A and SSI, excluding patients receiving state 
supplementation only, and the denominator is the number of patient days for patients 
entitled to Medicare Part A.  See also, 42 C.F.R. §412.106(b)(2).  The Medicaid fraction’s 
numerator is the number of hospital patient days for patients who (for such days) were 
eligible for medical assistance under a State Plan approved under Title XIX for such period 
but not entitled to benefits under Medicare Part A, and the denominator is the total number 
of the hospital’s patient days for such period.  See also, 42 C.F.R. §412.106(b)(4). 
(emphasis added) 

  
The term “entitled” as it is used in the definition of the Medicare fraction found in 42 
U.S.C. §1395ww(d)(5)(F), has been interpreted through case law.  In Jewish Hospital, Inc. 
v. Secretary of Health and Human Services, 19 F.3d 270, 274-75 (6th Cir. 1994), the term 
“entitled” was defined as, “[t]o be entitled to some benefit means that one possesses the 
right or title to that benefit. Thus the Medicare proxy fixes the calculation upon the absolute 
right to receive an independent and readily defined payment.”  In support of the definition 
utilized by the court in Jewish Hospital, the U.S. District Court, Southern District of West 
Virginia5 further defines “entitled”: 

 
Looking at the dictionary definitions of the root words “eligible” and 
“entitle,” it is seen that “eligible” and “entitle” are both defined as 
being synonymous with “qualified”  The American Heritage 
Dictionary of the English Language 423 (eligible), 437 (entitle) (new 
college ed. 1976).  However, “entitle” has the additional meaning of 
“[t]o give (one) a right to do or have something; allow."  Id. at 437.  
“Qualified” means, in turn, simply “having met the requirements,” 

                                                 
5  Cabell Huntington Hospital, et al. v. Shalala, et al., U.S. District Court, Southern District of West Virginia, 

C.A. No. 2:94-0345. 
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id. at 1067, while “allow” includes the concepts of letting happen, 
permitting one to have, granting, or providing, id. at 35.  The word 
“entitled” thus encompasses more than being eligible or qualified by 
meeting certain requirements.  In the context of the Medicare proxy, 
it means, in addition, that one has a right to have Medicare benefits 
provided. 

 
The managed care statute implementing payments to HMOs and CMPs is found at 42 
U.S.C. §1395mm.  The statute strictly requires at 42 U.S.C. §1395mm(a)(5) that payments 
will be made to eligible organizations under this section for “. . . individuals enrolled under 
this section with the organization and entitled to benefits under Part A of this subchapter 
and enrolled under part B of this subchapter. . .”  (emphasis added).  Therefore, pursuant to 
the statute, a beneficiary must first be entitled to benefits under Medicare Part A to enroll in 
a Medicare managed care program.   
 
Based on the clear language of the DSH statute and implementing regulations along with 
the managed care statute, the Board therefore concludes that a beneficiary can only be 
eligible for managed care benefits if “entitled to benefits” under part A.  Once so entitled, 
under the DSH statute, the individual would be excluded from being counted in the 
Medicaid percentage by the explicit language of DSH statute which limits inclusion in the 
Medicaid fraction to those “eligible for medical assistance under state plan approved under 
XIX” and “not entitled to benefits under part A.”  42 C.F.R. §412.106(b)(4) (emphasis 
added) 
 
The Board recognizes that the language regarding the treatment of Medicare managed care 
days for GME purposes is confusing and appears to conflict with more recent CMS policy 
to include Medicare managed care days as a Medicare day in the DSH calculation.  The 
Board also recognizes that CMS’ own policy on this issue has wavered over time and has at 
times reversed completely.   However, the clear language of the statute cannot be overcome 
by commentary made by CMS in the preamble to a GME final rule6 or in its policy shifts.   
    
DECISION AND ORDER: 
 
The Board finds that the Medicare managed care days are properly included in the 
Medicare fraction. 
 
BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 
 
Suzanne Cochran, Esquire 
Yvette C. Hayes 
Michael D. Richards, C.P.A. 
Keith Braganza, C.P.A. (inactive) 
 

                                                 
6 See, 53 Fed. Reg. 36589, 36600 “As in the case with other apportionment issues, hospital inpatient days of 

Medicare beneficiaries whose hospital stays are paid by risk basis health maintenance organizations are 
recorded as non-Medicare days.” See also, 42 U.S.C. 1395ww(h)(3)(D). 
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FOR THE BOARD: 
 
 
 
 
Suzanne Cochran, Esq. 
Chairperson 
 
 
DATE:  December 17, 2008 
 


