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ISSUE STATEMENT 

Did the Medicare Contractor properly reduce the Hospitals’ Indirect Medical Education (“IME”) 

Full Time Equivalent (“FTE”) resident counts, for time spent by residents in research activities?1 

 

DECISION 

 

After considering the Medicare law and regulations, the parties’ contentions and the evidence 

submitted, the Provider Reimbursement Review Board (“Board”) finds that the Medicare 

Contractor properly reduced the Hospitals’ IME FTE resident counts for time spent by residents 

in research activities for fiscal years (“FY”) 1997 to 2001.   

 

INTRODUCTION  

 

Stanford University Hospital and UC Davis Medical Center (collectively “Hospitals”) are 

teaching hospitals located in California.   The Medicare contractor2 assigned to the Hospitals was 

Noridian Administrative Services (“Medicare Contractor”).   

 

The Hospitals claimed Medicare reimbursement for IME on their cost reports for FYs 1997 to 

2001.  For these fiscal years, the Medicare Contractor disallowed the portion of the Hospital’s 

IME reimbursement pertaining to medical students who performed research activities not 

directly related to patient care.3   

 

The parties have stipulated to the number of IME research FTEs at issue in these appeals.  The 

Hospitals satisfied the jurisdictional requirements for a hearing before the Board.  The Board 

conducted a hearing on the record.  The Hospitals were represented by Glenn S. Bunting of 

Toyon Associates, Inc.  The Medicare Contractor was represented by Brendan G. Stuhan, Esq., 

of the Blue Cross and Blue Shield Association. 

 

STATEMENT OF FACTS 

 

The Medicare program pays these Hospitals for inpatient services provided to Medicare 

beneficiaries through the inpatient prospective payment system (“IPPS”).   IPPS is adjusted 

based on a number of hospital specific factors.  One of these adjustments, the indirect medical 

education payment, (“IME”), compensates teaching hospitals for higher-than-average operating 

costs associated with the presence of residents in the hospital and the intensity of their training.4  

The IME payment is not related to the actual costs of residents’ instruction.  Rather, it is based 

on the ratio of the hospital’s full time equivalent interns and residents to inpatient beds.5  

 

Subsequent to the adoption of IPPS, federal regulations have long allowed full-time equivalent 

residents to be counted for IME purposes if the resident is enrolled in an approved teaching 

                                                 
1 Medicare Contractor’s Supplemental Final Position Paper at 3.   
2 The term “Medicare contractor” refers to both fiscal intermediaries and Medicare administrative contractors. 
3 Provider’s Final Position Paper at 3.  
4 42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(B).   
5 42 C.F.R. §§ 412.105(a)(1), (b).  Direct costs for graduate medical education are paid under 42 U.S.C. 

§ 1395ww(h).  
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program and is assigned to work in the portion of the hospital that is paid under a prospective 

payment system, the hospital’s outpatient department, or a non-hospital setting.6  The IME 

regulation allowed for the time that residents spent in “patient care activities” but was silent on 

whether residents’ time on non-patient care activities could also be counted.    In 2001, CMS 

added subparagraph (iii)(B) to 42 C.F.R. § 412.105(f)(1)7 to exclude any research time spent by 

a resident that was not associated with the treatment or diagnosis of a particular patient, stating 

that this change was simply a “clarification of longstanding policy.”8  

 

In §§ 5505(b) and 10501(j) of the Patient Protection and Affordable Care Act of 2010 

(“PPACA”),9 Congress revised the rules for counting resident time spent on didactic and 

scholarly activities when calculating IME payments.  In particular, PPACA § 5505(b) added a 

new statutory section to exclude “time spent by an intern or resident in research activities that are 

not associated with the treatment or diagnosis of a particular patient.”10  This amendment applied 

to cost reporting periods beginning on or after October 1, 2001.  

On November 24, 2010, CMS published a final rule (“November 2010 Final Rule”)11  

implementing PPACA §§ 5505(b) and 10501(j), which again stated that the time spent by a 

resident in research that is not associated with the treatment or diagnosis of a particular patient is 

not countable.12  Specifically, as part of this final rule, CMS revised § 412.105(f)(1) to state in 

subparagraph (iii)(C) the following:   

Effective for cost reporting periods beginning on or after January 

1, 1983, except for research activities described in paragraph 

(f)(1)(iii)(B) of this section, the time a resident is training in an 

approved medical residency program in a hospital setting, as 

described in paragraphs (f)(1)(ii)(A) through (f)(1)(ii)(D) of this 

section, must be spent in either patient care activities, as defined in 

§413.75(b) of this subchapter, or in nonpatient care activities, such 

as didactic conferences and seminars, to be counted.13  

The question in this case is whether federal law allows counting the residents’ time spent doing 

research unrelated to patient care in a teaching hospital paid under IPPS.   

 

                                                 
6 42 C.F.R. § 412.105(f). 
7 In 1997, this regulation had been re-designated from 42 C.F.R § 412.105(g) to §412.105(f).  See 62 Fed. Reg. 

45966, 46029 (Aug. 29, 1997). 
8 66 Fed. Reg. 39828, 39898, 39933-39934 (Aug. 1, 2001).   
9 PPACA, Pub. L. No. 111-148, § 5505, 124 Stat.119 (2010).  Shortly thereafter, on March 30, 2010, the Health 

Care and Education Reconciliation Act of 2010 ("HCERA"), Pub. L. No. 111-152, 124 Stat. 1029 (2010) was 

enacted to amend certain provisions of PPACA. These two public laws are collectively generally known as the 

Affordable Care Act ("ACA"). 75 Fed. Reg. 71799, 71807 (Nov. 24, 2010). However, as none of the provisions in 

HERCA are applicable to this case, all citations will be to PPACA as enacted on March 23, 2010. 
10 PPACA § 55059b) added 42 U.S.C. § 1395ww (d)(5)(B)(x)(III).  
11 75 Fed. Reg. 71800 (Nov. 24, 2010).   
12 42 C.F.R. § 412.105(f)(iii)(B).   
13 42 C.F.R. § 412.105(f)(1)(iii)(C) (2011) (as amended by 75 Fed. Reg. at 72142).   
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DISCUSSION, FINDINGS OF FACT, AND CONCLUSIONS OF LAW 
 

The Hospitals contend that the Intermediary’s disallowance of the research time is contrary to the 

statute and regulation and should be deemed improper.14  Specifically, the Hospitals assert that, 

for the cost reporting periods at issue, neither the statute nor the regulation required that residents 

be involved in patient care activities.   While 42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(B) provides specific 

instructions for calculating the IME adjustment, it does not disallow time spent by residents 

performing research activities.15  The Hospitals assert that the statutory amendments and new 

regulations adopted subsequent to 2000 should not be applied retroactively to the cost years at 

issue. 16  In particular, the Hospitals assert that the CMS’ August 1, 2001 revisions to the IME 

regulation17 cannot be viewed as a clarification of existing policy because they establish a 

recording keeping requirement to identify the time spent by residents performing patient and 

non-patient care activities while assigned to a research rotation.   

 

The Hospitals assert that the federal courts have repeatedly upheld prior Board decisions which 

found, prior to October 2001, the regulations did not require that only research time related to 

patient care activities is allowable in calculating the IME FTE count.18  The Hospitals 

acknowledge that the 2008 First Circuit decision in the Rhode Island Hosp. v. Leavitt (“R.I. 

Hospital”) upheld the Secretary’s exclusion of IME research time from the FTE count prior to 

October 2001.19  However, as discussed by the Seventh Circuit in 2010 in the University of 

Chicago Med. Ctr. v. Sebelius (“University of Chicago”), the First Circuit did not have the 

opportunity to consider the revised statutory provisions under PPACA as PPACA was enacted 

subsequent to its decision in the R.I. Hospital.20  Specifically, in its 2010 decision for the 

University of Chicago, the Seventh Circuit found that PPACA § 5505(b)(c) was dispositive and 

concluded that, for the periods January 1, 1983 through October 1, 2001, the IME FTE count 

includes time residents spent conducting educational research unrelated to the care of Medicare 

patients.21   

 

Finally, the Hospitals noted the 2014 Seventh Circuit decision in Rush Univ. Med. Ctr. v. 

Burwell (“Rush”)22  that concluded that IME research time was not allowable.  However, the 

Hospitals contend that the Seventh Circuit decision is not applicable to them because they are not 

located in this circuit and, in any event, was wrongly decided.23  

 

                                                 
14 Id.at 5.  
15 Id. at 4.  
16 Id.  
17 See 66 Fed. Reg. 39828, 39933-39934 (Aug. 1, 2001) (where CMS amended 42 C.F.R. § 412.105(f)(1) to add 

subparagraph (iii)(B)).  
18 See Providers’ Final Position Paper at 5-6.  See, e.g., Henry Ford Health Sys. v. Sebelius, 680 F. Supp. 2d 799 

(E.D. Mich. 2009), rev’d in part and remanded, 654 F.3d 660 (6th Cir. 2011), cert. denied, 133 S. Ct. 73 (2012) 

(“Henry Ford case”); University of Chicago Med. Ctr. v. Sebelius, 645 F. Supp. 2d 648 (N.D. Ill. 2009), aff’d, 618 

F.3d 739 (7th Cir. 2010); Rhode Island Hosp. v. Leavitt, 501 F. Supp. 2d. 283 (D. R.I. 2007), rev’d, 548 F.3d 29 (1st 

Cir. 2008); University Med. Ctr. Corp. v. Leavitt, 2007 WL 891195 (D. Ariz. Mar. 21, 2007).     
19 548 F.3d 29 (1st Cir. 2008). 
20 Providers’ Final Position Paper at 6-7 (citing to University of Chicago, 618 F.3d at 744-745).   
21 Providers’ Supplemental Final Position Paper at 7.   
22 Rush Univ. Med. Ctr. v. Burwell, 763 F. 3d 754 (7th Cir. 2014).  
23 Provider’s Supplemental Final Position Paper at 4.  
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The Board does not agree with the Hospitals’ dismissal of the Seventh Circuit’s decision in Rush. 

The Hospitals’ position with respect to the precedential deference due decisions issued by the 

Seventh Circuit is conflicted.  The Hospital attempts to concurrently accept and reject the 

applicability of Seventh Circuit decisions by asserting that the Board should follow the Seventh 

Circuit’s 2010 decision in University of Chicago  but then reject the same Seventh Circuit’s later 

analysis in 2014 in Rush.  Such a position is contrary to a fair reading of these decisions as 

explained below.   

A. SECRETARY’S DISCRETION 

The Board finds in Rush a thorough and complete analysis of the statutory and regulatory 

developments of the IME research question.  In particular, the Seventh Circuit relies on the 

statutory language of 42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(B)(x)(II), as added by PPACA § 5505(b).  This 

language  permitted the Secretary to define the term “non-patient care activities” and this is 

precisely what the Secretary did in the November 2010 Final Rule when she promulgated 42 

C.F.R. § 412.105(f)(1)(C)(iii) to define that term.  As discussed in the preamble to the November 

2010 Final Rule, the Secretary distinguished between non patient care time which is countable 

and research time which is not allowable.  Allowable time includes other “non-patient care 

activities, such as didactic conferences and seminars” per PPACA § 5505.24  However, “research 

time that is not associated with the treatment or diagnosis of a particular patient” is not 

countable.25  

In Rush, the Seventh Circuit further found that Congress delegated authority to the Secretary to 

determine whether pure research activities should be included in the IME cost formula for the 

years 1983 to 2001 and that the Secretary’s determination was a reasonable interpretation of the 

statute.26 

    

B. RETROACTIVE APPLICATION OF THE LAW  

The Seventh Circuit also addressed in Rush the Hospitals’ argument that PPACA and the 

November 2010 regulations should not be applied retroactively to fiscal years before 2010.  

Specifically, the Seventh Circuit held that, while retroactive application of statutes and 

regulations is generally disfavored, Congress explicitly adopted language in PPACA 

§§ 5505(c)(1) and 10501(j) to allow the Secretary to apply this regulatory definition retroactively 

to cost reporting periods beginning on or after January 1, 1983.   

In contrast, the Seventh Circuit’s 2010 decision in the University of Chicago case, upon which 

the Hospitals rely, did not have the benefit of the revisions to this statutory directive and the 

regulations issued in the November 2010 Final Rule implementing the PPACA provision. 

                                                 
24 75 Fed. Reg. at 72144.   
25 Id.  
26 Rush at 762. The Board notes that the Sixth Circuit, in Henry Ford Health System v. Dept. of Health and Human 

Services, 654 F 3d 660 (6th Cir. 2011) also concluded that the ambiguity in the statutory language allowed the 

Secretary, considering cost years similar to those at issue in the present case, to adopt a regulation to clarify which 

non-patient care activities count in the IME calculation.  
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Consequently, the Board finds that the Intermediary’s exclusion of research time from the IME 

FTE count was proper.   

Further, the Board’s decision in this case is consistent with the Board’s 2013 decision in BB&L 

95-03 IME Research FTE Group v. BlueCross Blue Shield Association (“BB&L IME”).27  The 

Board recognizes that this decision is not consistent with certain Board decisions issued prior to 

BB&L IME involving similar issues.28  However, these earlier Board decisions were made prior 

to the enactment of PPACA and the November 2010 Final Rule implementing 42 U.S.C. 

§ 1395ww(d)(5)(B)(x)(II) as amended by PPACA § 5505(b).   The Board is required to comply 

with all Medicare statutory and regulatory provisions.  Consequently, the Board is bound to 

apply PPACA §§ 5505(b), 5505(c), and 10501(j) and 42 C.F.R. § 412.105(f)(ii)(C), including 

their retroactive effect, to this case.   

 

DECISION AND ORDER 

 

After considering the Medicare law and regulations, the parties’ contentions and the evidence 

submitted, the Board finds that the Medicare Contractor properly adjusted the Providers’ IME 

FTE resident counts for time spent by residents in research activities.   

 

BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 

 

Michael W. Harty  

Clayton J. Nix, Esq. 

L. Sue Andersen, Esq. 

Charlotte F. Benson, CPA 

Jack Ahern, MBA 

 

FOR THE BOARD:  

  

 

             /s/ 

Michael W. Harty 

Chairman 

 

DATE:  September 29, 2016 

                                                 
27 PRRB Dec. No. 2013-D16 (May 9, 2013).  
28 See, e.g., University of Chicago Hosp. & Clinics v. BlueCross BlueShield Ass’n, PRRB Dec. No. 2007-D57 (Aug. 

8, 2007), rev’d, CMS Administrator (Oct. 5, 2007), rev’d, 645 F. Supp. 2d. 648 (N.D. Ill. 2009), aff’d, 618 F.3d 

739 (7th Cir. 2010).   
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