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ISSUE:

Was the Intermediary’s adjustment offsetting employee benefits proper?

STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY:

St. Anthony Medical Center (“Provider”) is a general, short term, acute care hospital located
in Columbus, Ohio.  The Provider participated with other Franciscan Sisters of the Poor
entities in a multiple employer pension plan covering substantially all of the Provider’s
employees.  On December 31, 1990, the Franciscan Health System of Central Ohio,Inc.
settled the accumulated benefit obligation related to its portion of the Multiple Employer Plan
through purchase of annuity contracts.  This transaction resulted in a gain of $6,199,472 for
the Provider.  The Provider did not make any type of offset for this transaction in its
December 31, 1990 Medicare cost report.

Adminastar Inc. (“Intermediary”) offset the gain on reversion but limited the offset to
$6,060,665 which was the amount of benefit expenses claimed in the December 31, 1990 cost
report.  The Provider disagreed with the Intermediary’s adjustment and timely filed an appeal
with the Provider Reimbursement Review Board (“Board”) pursuant to 42 C.F.R. §§
405.1835-.1841 and has met the jurisdictional requirements of those regulations.  The
Medicare reimbursement effect is approximately $120,000.

PROVIDER’S CONTENTIONS:

The Provider contends that according to the Medicare regulations, transactions within an
approved pension plan should be identical to those applied within a funded depreciation
account.  The Provider points out that the Provider Reimbursement Manual HCFA Pub. 15-1
at § 228 defines a qualified pension plan as follows:

Generally, a qualified pension plan under Internal Revenue Service regulations
is a plan established and maintained by a provider primarily to provide
systematically for the payment of definitely determinable benefits to the
provider’s employees for a period, usually for life, after retirement.  The trust
instrument establishing the plan would provide for a fund to be accumulated by
the trust in accordance with the plan.  Deposits of cash or other liquid assets are
made to the fund in accordance with the pension plan.  In the establishment of
such pension funds, a trustee relationship is created with the provider in regard
to the deposits into the fund and their use in accordance with the pension plan. 
The same treatment accorded to deposits of funded depreciation are accorded
deposits in the qualified pension fund. 

The Provider also points out that HCFA Pub. 15-1 § 226.3 sets forth the following restrictions
regarding deposits in a funded depreciation account:
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The providers cumulative deposits in this account cannot exceed its total
cumulative allowable depreciation expense (not including gains or losses on the
depreciation of depreciable assets and recapture of accelerated depreciation)
from the date of acquisition of all provider depreciable assets used to provide
patient care services under the Medicare program, including periods before and
after the providers participation in the Medicare program. (See Chapter 1) 
Hence, funding of such amounts is permitted even though depreciation expense
applicable to a period prior to the provider’s participation in the program is not
an allowable cost.  If the total deposits do not exceed total cumulative
depreciation expense of assets used to provide services under the Medicare
program at the time of the deposit, the provisions of §§ 226.1 and 226.3 apply.
Total cumulative allowable depreciation expense must not be confused with the
balance sheet valuation account, accumulated depreciation.  Total allowable
depreciation expense is computed by totaling all depreciation expense incurred
on all assets used to provide services under the Medicare program.  This total is
compared with total deposits (excluding income earned) to the funded
depreciation account.  Investment income from such funded depreciation
deposits retains its identity and becomes a part of the funded depreciation fund
if deposited in the funded depreciation account at the time of receipt by the
provider.  Such investment income remains funded depreciation even if the
deposit of such funds results in a fund balance in excess of total cumulative
allowable depreciation expense.  If the provider makes “extra” deposits of
funds in excess of the accumulated depreciation, the provisions of §§ 226.1 and
226.2 do not apply.  Thus any income earned by such “extra” deposits is
applied as a reduction of interest expense. 

Deposits to the funded depreciation account must remain for 6 months or more
to be considered as valid funding transaction and to permit application of §§
226.1 and 226.2.  Deposits of less that 6 months’ duration are not eligible for
the benefits of those sections.  Investment income earned prior to elapse of the
6-month period will not be offset unless the deposits are actually withdrawn
during this period.  A loan to the general fund is considered a withdrawal for
this purpose.

The Provider also cites HCFA Pub. § 226.2 which states:

Where the provider funds depreciation, it is expected that the money in the
fund will be invested to earn revenues.  Investment income earned by the
funded depreciation account attributable to cumulative allowable depreciation
expense funded in periods either before or after the provider’s participation in
the Medicare program is not a reduction of allowable interest expense,
provided such investment income is deposited in and becomes part of the
funded depreciation account.  Note - Section 226.1 referenced in Section 226.3,
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relates to interest paid from the funded depreciation account and, thus, is not
applicable to this discussion).

The Provider further points out that HCFA Pub. 15-1 § 226.4 describes the appropriate
treatment of withdrawals from the fund.  It states in part:

Because deposits in the funded depreciation account may be used for a variety
of purposes, the following provisions apply:

A. Withdrawals for the Acquisition of Depreciable Assets Used to Render
Patient Care of Other Patient Care-Related Capital Purposes and for
Investments,- These withdrawals must be made on a first-in, first-out basis. 
The oldest deposits must be withdrawn first.  These withdrawals must be
related to the acquisition of such assets of the same provider maintaining the
fund from which such withdrawals are made. The program does not recognize
the use of one provider’s funded account to acquire patient care assets of
another provider because a funded depreciation account is limited to the use of
the provider maintaining it.

B. Withdrawals for Other Than the Acquisition of Depreciable Assets Used to
Render Patient Care or for Other Patient Care Related Capital Purposes and
Investments.- These withdrawals must be made on a last-in, first-out basis.  The
latest deposit made must be considered the deposit withdrawn for these
purposes.  For example, if a loan is made to the general fund on February 1,
1980, and deposit of an equal or greater amount is in the funded account since
January 1, 1980, the withdrawal will be considered to be made from the
January 1 deposit and interest, if any, paid by the general fund is not allowable
as a cost, because the funds were not on deposit for at least 6 months.  (See §§
226.3).

When funded depreciation is used by the provider for other that (1) the
acquisition of depreciable assets used to render patient care; (2) investments;
(3) loans to the general fund for current operating costs related to patient care;
or (4) other capital purposes as described in § 226, the investment income
earned on these funds while on deposit in the funded account shall be used to
reduce allowable interest expense incurred during all cost reporting periods
subject to reopening.

Id.

The Provider contends that based on the above-cited manual sections the funds withdrawn as
a result of the pension settlement and reversion should be handled as follows:
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1. All deposits into the pension fund were based upon actuarial determined
estimates of the present and future costs of providing a qualified pension plan.  As such, they
should be considered to be the equivalent of qualified deposits to funded depreciation
accounts as described in Section 226.3. 

2. All withdrawals from the fund, including the purchase of the nonparticipating
annuity contracts acquired as part of the settlement transaction, are considered qualified uses
of pension funds.  As qualified uses, these withdrawals will be accounted for on a first-in,
first-out basis as described in HCFA Pub. 15-1 § 226.4.

3. In applying the principles set forth above, the qualified withdrawals from the
fund exceed contributions to the fund. As such, withdrawals of the available actuarial surplus,
at termination, would consist entirely of investment income.  On this basis, since the amounts
previously reported to Medicare as allowable pension expenses have been properly expended,
no offset should be reported.

INTERMEDIARY’S CONTENTIONS:

The Intermediary argues that the gain on termination of the pension plan should be used to
reduce the Provider’s allowable costs in the year of termination.  The amount of the gain
should be offset against all costs within that cost center,which is employee benefits.  The
amount of offset would be limited to the costs within that cost center. 

The Intermediary contends that the offset was proper and in compliance with HCFA Pub. 15-
1 
§ 2140.3D which states in part:

Excess funds arising from the termination of a deferred compensation plan are
to be recouped in the year of the plan termination (or the year in which the
actuarial surplus is determined, if later) only against the cost center(s) in which
the provider reported its deferred compensation plan contributions, usually
administrative and general (A&G).  The recoupment of the excess funds is
treated on the cost report in the same manner for both cost reimbursed
providers and prospective payment providers, although the payment impact
upon prospective payment providers is limited to cost reimbursed activities. 
Excess funds exceeding the amount in the A&G (or other) cost center are not
further offset in the current or subsequent years.  The date of the official notice
to the provider that the terminated plan has generated an actuarial surplus, e.g.,
notice by the Pension Benefit Guaranty Corporation (PBGC), or similar entity,
of the surplus amount, represents the year in which the actuarial surplus is
determined. .  .  .

Id.
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The Intermediary points out that the excess pension funds represent a refund of prior period
pension expense and must be offset against the related expenses.  The Medicare regulation at
42 C.F.R. § 413.98(c) states in part:

Normal accounting treatment -- Reduction of costs, all discounts, allowances,
and refunds of expenses are reduction in the cost of goods or services
purchased and are not income.  If they are received in the same accounting
period in which the purchases were made or expenses were incurred, they will
reduce the purchases or expenses of that period.  However, if they are received
in a later accounting period, they will reduce the comparable purchases

or expenses in the period in which they are
received.

Id.

The Intermediary points out that its position is further supported by St. John’s Mercy Health
Center (Pittsburgh, Pa.) v. Blue Cross and Blue Shield Association/Blue Cross of Western
Pennsylvania, PRRB Hearing Dec. No. 93-D76, Aug. 13, 1993, Medicare and Medicaid
Guide (CCH) ¶ 41,653, HCFA Adm. declined to review, October 7, 1993.  In that case the
Board found that the amount received from the conversion of a pension plan represented a
refund of prior period expense and must be offset against the related expenses.

The Intermediary disagrees with the Provider’s argument that previously contributed funds to
the pension fund have met the qualifications of a funded depreciation account, thus sheltering
the withdrawal of investment income from offset, and that the withdrawals of the available
actuarial surplus, at termination, would consist entirely of interest income.  The Intermediary
further contends that interest income on a Provider’s qualified pension fund is generally, not
used to reduce interest expense.  However, the regulation at 42 C.F.R. § 413.153(c)(3)
provides an exception to this offset rule.  That section states in part: “[a] similar treatment is
accorded deposits in the provider’s qualified pension fund if such deposits are used for other
than the purpose for which the fund was established.”  Id.  Therefore, the Intermediary argues
that upon termination of the fund, any actuarial surplus, regardless of the mix in the surplus
from contributions or from interest earned during the life of the pension plan, should be offset
against the cost center in which contributions to the pension fund were included.

CITATION OF LAW, REGULATIONS AND PROGRAM INSTRUCTIONS:

1. Law - 42 U.S.C.:

§ 1395x(v)(1)(A) - Reasonable Cost
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2. Regulations - 42 C.F.R.:

§ 413.98 - Purchase Discounts and Allowances
and Refunds of Expenses

§ 413.153(c)(3) - Interest Expense

3. Program Instructions - Provider Reimbursement Manual, Part I (HCFA Pub. 15-1):

§ 226.2 - Interest or Other Income Earned by
the Funded Depreciation Account

§ 226.3 - Deposits in the Funded
Depreciation Account

§ 226.4 - Withdrawals From the Funded
Depreciation Account

§ 228 - Qualified Pension Plan

§ 2140.3D - Deferred Compensation - Vested
Benefits  

4. Cases:

St. John’s Mercy Health Center (Pittsburgh, Pa.) v. Blue Cross and Blue Shield
Association/Blue Cross of Western Pennsylvania, PRRB Hearing Dec. No. 93-D76,
Aug. 13, 1993, Medicare and Medicaid Guide (CCH) ¶ 41,653. HCFA Adm. Dec. To
Review, Oct. 7, 1993.

FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION:

The Board, after consideration of the facts, parties’ contentions and evidence presented finds
and concludes that the Intermediary properly offset the gain on the conversion of the
Provider’s pension plan.  The Board finds that the amount of the gain realized by the Provider
from the conversion of its former pension plan to the new plan represents a refund of prior
pension expense payments which must be applied as a reduction to the operating expenses to
which they relate.  The Intermediary’s application of the refund against the Provider’s
employee benefits cost center is a reasonable interpretation of the accounting treatment
instructions contained in 42 C.F.R. 
§ 413.98(c).  That regulation states in part:
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All discounts, allowances, and refunds of expenses are reductions in the cost of
goods or services purchased and are not income.  If they are received in the
same accounting period in which the purchases were made or expenses were
incurred, they will reduce the purchases or expenses of that period. However, if
they are received in a later accounting period, they will reduce the comparable
purchases or expenses in the period in which they are received. 

Id.

The Board agrees that the Intermediary’s offset is in conformity with HCFA Pub. 15-1 §
2140.3D which states in part: “[e]xcess funds arising from the termination of a deferred
compensation plan are to be recouped in the year of the plan termination. . . only against the
cost center(s) in which the provider reported its deferred compensation plan contributions,. . .
.”  Id.  The Board finds that the regulatory instructions permit the gain to be offset against the
Provider’s employee benefit cost center.

The Board rejects the Provider’s contention that this situation is analogous to a funded
depreciation account.  The Board also does not agree with the Provider’s contention that the
excess funds in the pension fund consisted entirely of interest income, as there was no
evidence presented by the Provider to substantiate this contention.  

DECISION AND ORDER:

The Intermediary properly offset the gain on the conversion of the pension plan.  The
Intermediary’s adjustment is affirmed. 

Board Members Participating:

Irvin W. Kues
James G. Sleep
Henry C. Wessman, Esquire

Date of Decision: April 16, 1998

FOR THE BOARD:

Irvin W. Kues
Chairman


