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ISSUE: 
 
Was the Intermediary’s adjustment to the Per Beneficiary Limit (PBL) calculation proper? 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
This case concerns the application of the Per Beneficiary Limits (PBL) set forth in Section 4602 
of the Balanced Budget Act of 1997.  This act imposed a new schedule of payment limitations on 
home health agencies (HHAs) under the Medicare program for cost reporting  periods beginning 
on or after October 1, 1997.  The Act is codified at 42 U.S.C. § 1395 (x)(v)(1)(L).  The 
regulation was published at 63 Fed. Reg. 15718 (March 31, 1998 and codified at 42 C.F.R.  
§ 413.30. 
 
Effective January 1, 1994, Chemed Corporation, a Cincinnati based public corporation whose 
stock is traded on the New York Stock Exchange, acquired 100% of the stock of Patient Care 
Medical Services, Inc. (Provider).  The stock was purchased from two individuals.  The stock 
purchase agreement was dated March 16, 1993.1  United Government Services (Intermediary) 
was notified by the Provider on January 14, 1994, that a complete change of ownership and 
corporate restructuring of the Provider had occurred.   In a letter dated June 15, 1998, the 
Intermediary notified the Provider that it would be designated as an “Old Provider” for purposes 
of the PBL assigned to the agency.  In a letter dated November 6, 1998, the Provider expressed 
the opinion that it should have been classified as a “New Provider” due to a complete change in 
ownership. 
 
The Intermediary’s treatment of the Provider as an “Old Provider” results in a reduction in 
Medicare reimbursement of approximately $736,000.  The Provider appealed the Intermediary’s 
determination to the Provider Reimbursement Review Board (Board).  The Provider’s filing 
meets the jurisdictional requirements of 42 C.F.R. §§ 405.1835-.1841.  The Provider was 
represented by Gary P. Carpenter, Esquire, of Holtz Rubenstein & Company, LLP.  The 
Intermediary was represented by Bernard M. Talbert, Esquire, of Blue Cross and Blue Shield 
Association. 
 
PROVIDER’S CONTENTIONS: 
 
The Provider contends that the designation of “New Provider” is warranted and appropriate for 
the purposes of calculating the per beneficiary limits based upon 63, Fed. Reg. 15718, 15721 
(March 31, 1988), Section III (C)(3), which discusses the determination of “Old” or “New” 
home health agencies.  It states:  “[t]here are situations when the costs of operations of the HHA 
could change either through a change of ownership or an internal reconfiguration of the 
operational structure within the same HHA after FY 1994.”  Id.  The Federal Register then cites 
as examples, “a freestanding agency becoming provider-based or vice-versa.”  Id.   As these are 
clearly intended to be examples, it would be inappropriate to consider those particular situations 
to be all-inclusive. 
                                                 
1   See Provider Exhibit I. 
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The Provider observes that the Intermediary’s focal point is the language at the end of the 
Federal Register, addressed above, which concerns “New Providers.”   This language cited by 
the Intermediary does not address the question of a change of ownership, which is the Provider’s 
position.  The Provider believes that the above Federal Register explanation relates to agencies 
that do not have a change in ownership but merely undergo a restructuring or name change. 
 
The Provider contends that Chemed Corporation’s acquisition of the Provider, the parent 
company of the Provider, and all of its subsidiaries on January 1, 1994, resulted in significant 
changes in the operations of the Agency which had the impact of reducing the Provider’s 
Medicare cost per visit by $5.04.2  The changes included: 
 

- A change in the Agency administrator 
- A change in the Agency insurance program 
- Changes in the working capital financing program 
- Development of a new and enhanced computerized system. 

 
The Provider believes that it has demonstrated that the change in ownership allowed for such 
significant positive operational changes at both the home office and provider levels that, in 
essence, a different operation or “New Agency” was created.  Therefore, the Intermediary’s 
designation of the Agency as an “Old Provider” and the reduction of Medicare allowable cost by 
$736,2033 are inappropriate. 
 
INTERMEDIARY’S CONTENTIONS: 
 
The Intermediary contends that the issue must be decided under the controlling statute as 
implemented through Federal Register instructions.  The method in place for determining the 
cost limits for a home health agency with a December 31, 1998 fiscal year end is set forth at 42 
U.S.C. § 1395(x)(v)(1)(L)(v).  Within the mechanics of the calculation, the limit was correctly 
calculated.  The Provider concedes this point.4 
 
An alternate rate is next identified for certain providers: 
 

(vi) For services furnished by home health agencies for cost 
reporting periods beginning on or after October 1, 1997, the 
following rules apply: 

 
(I) For new providers and those providers without a 12-

month cost reporting period ending in fiscal year 1994,  
subject to clauses (viii)(II) and (viii)(III), the per 
beneficiary limitation shall be equal to the median of 
these limits (or the secretary’s best estimates thereof) 

                                                 
2   See Provider’s post hearing brief Exhibit No. 2. 
3   See Provider’s post-hearing brief Exhibit No. 1. 
4   Transcript (TR) at 26. 
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applied to other home health agencies as determined 
by the Secretary.  A home health agency that has 
altered its corporate structure or name shall not be 
considered a new provider for this purpose. 

 
U.S.C. § 1395(x)(v)(1)(L)(v). 
 
The Intermediary asserts that the Provider had a 12-month cost reporting period that ended in 
fiscal year 1994, (December 31, 1993), and that cost report was used to set the limit.  Under the 
statute, the Provider does not qualify for the above (vi)(I) alternate limit. 
 
The Intermediary notes that the exact implementation of the new limit methodology was through 
publication of the Final Rule at 63 Fed Reg., 15718 (March 31, 1988).5  Section III at page 
15721 discusses the issue of old or new home health agency.  Section III (A), (B), and (C)(1) and 
(C)(2) facially have no application.  These sections cover HHAs that did not have the required 
12-month cost reporting period opened after fiscal year 1994 or agencies that merged or 
consolidated. 
 
The Intermediary argues that the undisputed facts are that the stock of the Provider’s parent was 
purchased at the beginning of the 1994 calendar year.  As a follow-up, a new administrator was 
hired.  Other definable changes in patient care practices, leadership, purchasing methods, and 
technology occurred.  Also, volume in terms of visits increased by twenty-five percent over five 
years.  While these changes from a business perspective were laudatory, taken as a whole, they 
fall far short of reflecting a completely different method of determining overhead.  The 
Intermediary argues that because the exception relied on by the Provider in Section III (C)(3) of 
the Final Rule noted above is not expressly set out in the underlying statute, the III (C)(3) 
exception must be strictly construed.  As such, the Provider does not qualify. 
 
The Intermediary observes that CMS’s recognition of an exception for HHAs that have 
undergone complete changes in the operational structure reflects a broad reading of the new 
provider statutory exception.  Therefore, the exception criteria must be narrowly construed 
according to the terms of the interpretive rule.  The exception uses the term “complete change in 
the operational structure.”   The primary example is freestanding to provider based and vice 
versa.  The section later discusses branches, which become sub-units in 1994 and subsequent 
periods.  Those very limited situations reflect “complete changes.”  At all times, the appealing 
Provider was a freestanding proprietary home health agency that was wholly owned by a parent.  
Structurally, all that changed was the ownership of the stock of the parent.  The stock purchase is 
not a sufficient reason to deem the Provider to be “new” and recalculate the PBL. 
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after considering the Medicare statute, regulations, parties’ contentions and evidence,  
finds and concludes that the Intermediary properly applied the PBL to the Provider and treated it 

                                                 
5    See Intermediary Exhibit 1. 
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as an “Old Provider.”  It does not qualify as a “New Provider” under 42 U.S.C. § 
1395(x)(v)(1)(L). 
 
The facts, related statutes and regulations are undisputed in this case.  The law at issue is 42 
U.S.C. § 1395(x)(v)(1)(L), which created an interim reimbursement formula for HHAs for cost 
reporting periods beginning on or after October 1, 1997.  The regulation at 42 C.F.R. § 413.30 
was modified to reflect this change via the 63 Fed. Reg.  15718 (March 31, 1998).6  It is also 
undisputed that the Intermediary properly calculated the PBL for an existing “Old Provider.” 
 
The issue in dispute concerns whether the Provider should be treated as a “New Provider” 
under the above law and regulation.  Specifically, the above Federal Register at 15721, Section 
III (C)(3) addresses treatment of a “New Provider” where there is a complete change in the 
operating structure of an HHA.  The Provider contends that it meets this exception because its 
extensive operational changes (administrator, insurance, working capital financing and a new 
computerized system) constitute a “complete change in the operating structure of the HHA.”  
The Board rejects this interpretation. 
 
The Board finds these changes not to be the type of changes considered by the statute and 
regulation.  Taken as a whole, these changes represent normal business operational changes, 
which generally result in better, more efficient and less costly operations.  The Board concludes 
that they do not represent the regulatory intent of complete changes in operational structure.  
The above Federal  Register at 15721 cites examples of the type of changes anticipated.  They 
include a freestanding HHA becoming a provider-based agency or visa versa.  This is a narrow 
interpretation of complete changes which the Intermediary proposes and the Board accepts. 
 
The Board notes that the establishment of the HHA Per Beneficiary Limit was an attempt to 
limit Medicare’s payments for HHA services.  This cannot be averted by normal operational 
changes such as the Provider implemented upon the purchases of its stock by Chemed 
Corporation. 
 
 DECISION AND ORDER: 
 
The Intermediary properly treated the Provider as an “Old Provider” in applying the PBL  The 
Intermediary determination is affirmed. 
 
BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 
 
Suzanne Cochran, Esquire 
Henry C. Wessman, Esquire 
Gary B. Blodgett, D.D.S. 
 
Date: May 14, 2003 
 
                                                 

6   The language in the Code of Federal Regulations was not altered to reflect this change.  However, official                                       
reference to the change was made in the Federal Register references in the Code. 
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FOR THE BOARD: 
 
 
 
 

    Suzanne Cochran 
      Chairman 


