
PROVIDER REIMBURSEMENT REVIEW BOARD 
DECISION 
ON THE RECORD 

2004-D25 
 

 
 

 
 

 
                                                        

INDEX 
    Page No

 
Issue......................................................................................................................................................   2 
 
Statement of the Case and Procedural History................................................................................   2 
 
Findings of Fact, Conclusions of Law and Discussion.....................................................................   3 
 
Decision and Order............................................................................................................................   5 
 
     

 

 
 
 
 
 
 

Provider No.  14-7135 
 

 DATE OF HEARING -  
January 13, 2004 

 
 
Cost Reporting Periods Ended 
December 31, 1993 and December 31, 1994 
 
 
 
CASE NO(s).   96-1496 and 98-0237 

 
PROVIDER –  
Tip of Illinois Health Services 
Carterville, Illinois 

vs. 

INTERMEDIARY –  
Blue Cross Blue Shield Association/ 
Wellmark, Inc. 



 Page 2  CNs: 96-1496, 98-0237

ISSUE: 
 
Was the Intermediary’s adjustment disallowing Medicare reimbursement for a portion of 
the Provider’s physical therapy costs due to its application of physical therapy 
compensation guidelines proper? 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
This dispute arises out of a fiscal Intermediary’s failure to reimburse a provider the 
amount it claims is due on a reasonable cost basis under the Medicare program of the 
Social Security Act 42 U.S.C. §§1395 et seq., for the 1993 and 1994 fiscal years.  In 
order to participate in the Medicare program, a provider must file a provider agreement 
with the Secretary – 42 U.S.C. §1395cc.  The Secretary’s payment and audit functions 
under the Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under the Medicare law and under interpretative guidelines established by the Centers for 
Medicare and Medicaid Services (CMS).  At the close of its fiscal year, a provider must 
submit a cost report to the fiscal intermediary showing the costs it incurred during the 
fiscal year and the proportion of those costs that are to be allocated to Medicare.  42 
C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews the cost reports and determines the total 
amount of Medicare reimbursement due the provider, which it publishes in a notice or 
program reimbursement (NPR).  A provider dissatisfied with the intermediary’s final 
determination of total reimbursement may file an appeal with the Provider 
Reimbursement Review Board (Board) within 180 days of the NPR.  42 U.S.C. 
§1395oo(a); 42 C.F.R. §405.1835. 
 
This case concerns Wellmark’s (Intermediary) use of physical therapy salary equivalency 
guidelines described and defined at §1861(v)(5) of the Social Security Act, 42 C.F.R. 
§413.106 and Chapter 14 of the Provider Reimbursement Manual (PRM).     
 
Tip of Illinois Health Services (Provider) is a Medicare certified home health agency 
located in Carterville, Illinois.  The Provider employed full and part-time physical 
therapists and aides to provide physical therapy services to its patients.  It paid these 
physical therapists a salary for the work they performed.  For any physical therapy visits 
furnished in excess of their required full-time services before November 15, 1994, the 
Provider paid the physical therapists and aides a commission.1  All therapists and aides 
paid on a salary basis were subject to payroll withholdings and received fringe benefits as 
employees. 
 
For providers paid on the basis of reasonable cost for cost reporting periods beginning on 
or after April 1, 1975, the basis for determining the reasonable cost of therapy services 
rendered by outside suppliers is limited to amounts equal to the salary and other costs that 
would have been incurred by the provider if the services had been performed in an 
employment relationship, plus an allowance to compensate for other costs, such as travel 

                                                 
1   See Intermediary Exhibit 1, Schedule CK-5A-1 (1994) 
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costs, that might be incurred in rendering services under arrangements.  HCFA Pub. 15-1 
§1400.   
 
The Intermediary  subjected the entire amount paid to the Provider’s physical therapists 
and aides (both salaries and commissions) to Medicare’s Physical Therapy Salary 
Equivalency  Guidelines  because a portion of the total compensation was based on a 
percentage of income (or commissions) paid by the Provider.  The adjustments resulted in 
a reduction in Medicare reimbursement of $162,022 in 1993 and $148,064 in 1994.   
 
The Provider appealed these adjustments to the Board and met the jurisdictional 
requirements of 42 C.F.R. §§405.1835 – 405.1841.  The Provider was represented by 
Barbara E. Straub, Esquire, of Powers, Pyles, Sutter & Verville, P.C.  The Intermediary 
was represented by Bernard M. Talbert, Esquire, of BlueCross BlueShield Association. 
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after considering the Medicare law, Program Instructions, parties’ contentions 
and evidence submitted, finds and concludes that the Intermediary improperly applied the 
physical therapy compensation guidelines to the payments made by the Provider to its 
therapists.  It is undisputed that the therapists were employees of the Provider.  The 
employees, regardless of the method of payment (salary, salary plus commission or a fee-
for-service, were subject to the employer – employee relationship established by the 
Provider.  The employees had federal taxes withheld and received W-2s.  They also 
received fringe benefits typically received by employees.   
 
The Intermediary applied the salary equivalency guidelines contained in CMS2 Pub. 15-1 
§1400 to the therapists’ compensation, thereby reducing the Provider’s allowable 
program costs and reimbursement.  It contends that applying the guidelines to the 
Provider’s costs is appropriate based upon CMS Pub. 15-1 §1403, which states in part: 
 

[i]n situations where compensation, at least in part, is based on a 
fee-for-service or on a percentage of income (or commission), these 
arrangements will be considered non-salary arrangements, and the 
entire compensation will be subjected to the guidelines in this 
chapter. 

 
The Board finds, however, that the Intermediary’s application of the salary equivalency 
guidelines to the Provider’s costs was improper.  The Board finds that 42 U.S.C. 
§1395x(v)(5)(A), the controlling statute, distinguishes services performed by employees 
of a provider from services that are performed “under an arrangement.”  The statute 
indicates that the services performed by a physical therapist in an employment 
relationship with a provider are different from the services performed “under an 
arrangement.”  Both the legislative and regulatory history indicate that these guidelines 
were created to curtail and prevent perceived abuses in the practice of outside physical 
therapy contractors.  The Board also notes that the term “under arrangement” is 
                                                 
2   Previously called Health Care Financing Administration (HCFA). 
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commonly referred to and used interchangeably with the term “outside contractor.” 
Accordingly, the Board finds the guidelines do not apply to employee physical therapists 
even though they are paid a portion of their compensation on a fee-for-service basis. 
In support of its position, the Board agrees with the Provider’s argument that In Home 
Health, Inc. v. Shalala, 188 F.3d 1043 (8th Cir. 1999) (In Home Health) and High Country 
Home Health, Inc. v. Shalala, 84 F. Supp.2d 1241 (D. Wy. 1999), support the premise 
that the Medicare law and regulations regarding physical therapy guidelines do not apply 
to in-house physical therapy staff.  The In Home Health decision states in part: 
 

42 U.S.C. §1395x(v)(5)(A) does not provide a basis for the application 
of the Guidelines to In Home’s employee physical therapists.   The first 
part of the sentence in 42 U.S.C. §1395x(v)(5)(A) explains that the 
subsection applies to persons providing physical therapy services 
“under an arrangement” with a provider.  The second part of the 
sentence explains that the reasonable cost of compensation for the 
persons “under an arrangement” is calculated by reference to the salary 
which would reasonably have been paid to the person if that person had 
been in an “employment relationship” with the provider.  The plain 
meaning of 42 U.S.C. §1395x(v)(5)(A) and 42 C.F.R. §413.106, which 
uses similar language, distinguishes between services provided “under 
an arrangement” and those provided by a person in an “employment 
relationship.”  It is clear from the language that a physical therapist 
who is “under an arrangement” is different from a person in an 
“employment relationship” with the provider.  The Guidelines apply to 
a person “under an arrangement.”  The final notice in the Federal 
Register indicates that a person “under an arrangement” is an outside 
contractor.  The Secretary’s attempt to now further limit the term 
“employment relationship” to mean only salaried employees is not 
supported by the statute or the Secretary’s contemporaneous 
interpretation as reflected in the 1992 regulation. . . .  Thus the statute 
requires nothing more than that a provider should be reimbursed for the 
services performed by a non-employee, i.e., an outside contractor 
working under an arrangement with the provider, similarly to what an 
employer reasonably would pay its employee for such services.  
Services provided by a provider’s employee are themselves subjected 
to a reasonableness requirement.  See 42 U.S.C. §1395x(v)(1). . . .  We 
affirm the district court’s reversal of the Secretary’s decision and hold 
that the secretary may not apply the Guidelines to In Home’s employee 
physical therapists. 

  
The Board further finds that the guidelines should not be used in place of a prudent buyer 
analysis.  Rather, intermediaries should determine whether a provider’s costs are 
“substantially out of line” by a comparison of those costs to costs incurred by other 
similarly situated providers.  In the instant case, the Intermediary did not perform a 
prudent buyer analysis. 
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DECISION AND ORDER: 
 
The physical therapy guidelines apply only to outside contractor compensation.  The 
Intermediary’s adjustments are reversed. 
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