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ISSUE: 
 
1. Were the Intermediary’s adjustments reducing the Provider’s Indirect Medical 

Education (IME) full-time equivalent (FTE) resident count for time spent by residents 
in research proper?    

 
2.  Were the Intermediary’s adjustments reducing the Provider’s FTE resident count for  

IME and Direct Graduate Medical Education (GME) for time spent by residents on 
vacation proper? 

 
STATEMENT OF THE CASE AND STATUTORY AND REGULATORY 
BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a provider of medical 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare & Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS. See, 42 U.S.C. 
§1395(h), 42 C.F.R. §§413.20(b) and 413.24(b). 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the proportion of 
those costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary 
reviews the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the 
provider, and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
Effective with cost reporting periods beginning on or after October 1, 1983, short-term 
acute care hospitals became subject to Medicare’s Prospective Payment System (PPS).  
Under this system Medicare’s payment for inpatient Part A operating costs is made on a 
per discharge basis; Medicare discharges are classified into diagnostic related groups 
(DRG) and a specific payment rate is assigned to each DRG with respect to resource use 
or intensity.  Part A inpatient costs include general routine service costs, ancillary service 
costs, and intensive care-type service costs, but exclude certain other costs such GME 
expenses and kidney acquisition costs.  In addition, an add-on payment or adjustment is 
made under PPS for the indirect costs of medical education.     
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In general, a PPS hospital’s GME costs are determined by multiplying its “average per 
resident amount,” a hospital specific rate that had been determined from a base period (42 
U.S.C. §1395ww(h)(2)), times the number of FTE residents that worked at the facility.   
42 U.S.C. §1395ww(h)(4).  These costs are then apportioned to Medicare based upon a 
hospital’s ratio of Medicare inpatient days to total inpatient days.  Implementing 
regulations at 42 C.F.R. §413.86(f) provide specific rules for counting FTE residents for 
GME.  
          
Authority for the payment of IME expenses is found at 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(B).  In 
general, the statute explains that a hospital’s adjustment for IME is calculated by 
multiplying its total DRG revenue by its ratio of FTE residents to its number of beds.  
Implementing regulations at 42 C.F.R. §412.105(f) provide the rules for counting FTE 
residents for this purpose.    
        
University Medical Center (Provider) is a non-profit acute care teaching hospital located 
in Tucson, Arizona.  As a teaching facility reimbursed under PPS, the Provider 
appropriately claimed reimbursement for the direct and indirect costs of its graduate 
medical education training programs.  Blue Cross and Blue Shield of Arizona 
(Intermediary) reviewed the Provider’s cost reports for its fiscal years ended (FYE) June 
30, 1998 and June 30, 1999, and made adjustments affecting the Provider’s IME and 
GME payments.  Specifically, the Intermediary reduced the Provider’s FTE count for 
time spent by residents in research and other scholarly activities and for time spent by 
residents who took vacation while on rotation to other hospitals.1  With respect to time 
spent in research activities, the Intermediary reduced the Provider’s resident count for 
IME by 10.06 FTEs in 1998 and by 4.96 FTEs in 1999.2   With respect to time spent on 
vacation, the Intermediary reduced the Provider’s resident count for IME by .02 FTEs in 
1998 and by 4.87 FTEs in 1999, and by a similar number of FTEs for GME in these 
periods.3 
 
The Provider appealed the Intermediary’s adjustments to the Board pursuant to 42 C.F.R. 
§§405.1835- 405.1841 and met the jurisdictional requirements of those regulations.  The 
amount of program funds in controversy is approximately $766,498, calculated as 
follows:  
 
FYE 19984    
 IME Research Issue  $285,751 
 IME Vacation                        26,263 
 GME Vacation          4,152  

                                                 
1 Initially the Provider’s argument regarding vacation time included time spent by residents on leave of 
absence.  However, the parties have subsequently resolved the leave of absence matter and it is no longer at 
issue in these cases.  See Intermediary’s letter dated August 3, 2004.  
 
2 Provider’s Post-Hearing Brief at 6. 
 
3 Provider’s Post-Hearing Brief at 27. 
 
4 Provider’s Supplemental Position Papers at 2.  Intermediary’s Revised Final Position Papers at 2.  
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                  $316,166 
FYE 1999 
 IME Research Issue  $142,875 
 IME Vacation     255,361 
 GME Vacation                 52,096 
         $450,332 
 TOTAL     $766,498 
 
The Provider was represented by Gregory Etzel, Esq., of Vinson & Elkins, L.L.P.  The  
Intermediary was represented by James R. Grimes, Esq., Associate Counsel, Blue Cross 
Blue Shield Association.                                     
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after consideration of Medicare law and guidelines, the parties’ contentions 
and evidence presented, finds as follows: 
 
Issue No. 1-Research Time   
 
The Intermediary contends that time spent by residents performing research activities that 
is not directly related to the care of patients is excluded from the resident count.  In the 
instant case, only resident rotations specifically titled “research” were excluded from the 
Provider’s IME count, and the Provider submitted no documentation to show that the 
time was, in fact, patient-care related.  The Intermediary cites section 2405.3.F.2 of the 
Provider Reimbursement Manual, which states that a resident must not be included in the 
IME count if “[t]he individual is engaged exclusively in research,” and 66 Federal 
Register No. 148, 39896, August 1, 2001, where CMS explains that “exclusively” means 
that the research is not associated with the treatment or diagnosis of a patient.  The 
Intermediary also cites 42 C.F.R. §412.105(f)(1)(iii)(B), amended through the August 1, 
2001, Federal Register, which CMS notes as a clarification of long-standing policy.  The 
section states “[t]he time spent by a resident in research that is not associated with the 
treatment or diagnosis of a particular patient is not countable.”      
 
The Provider contends that the time residents spend performing research activities as part 
of an approved residency program is included in the IME calculation based upon the 
pertinent statute and controlling regulation.  While 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(B) provides 
specific instructions for calculating the IME adjustment, it does not disallow time spent 
by residents performing research activities regardless of whether it is related to patient 
care.   Regulations at 42 C.F.R. §412.105(f) provide more specific rules for counting FTE 
residents for IME.  These rules require only that residents who worked in nonhospital 
settings be engaged in patient care activities in order to be included in the IME count.  
The Provider also contends that the August 1, 2001 amendment to the IME regulation 
cannot be viewed as a clarification of existing policy since it establishes new 
recordkeeping requirements; i.e., time spent by residents performing patient and non-
patient care activities while assigned to a research rotation.  Accordingly, this   
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amendment cannot be applied to the subject cost reporting periods since retroactive rule 
making is prohibited.  
 
The Board finds that the regulation in effect during the subject cost reporting periods 
does not exclude research time from the IME resident count nor does it require resident 
time to be related to patient care.  As noted above, 42 C.F.R. §412.105(f) provides the 
rules for counting FTE residents for IME.  In part, the regulation states: 
  

(1)  .   .   . the count of full-time equivalent residents for the purpose of 
determining the indirect medical education adjustment is determined as 
follows: 
 

(i)  The resident must be enrolled in an approved teaching 
program. 

  
 (ii)  In order to be counted, the resident must be assigned to          

        One of the following areas: 
   

 (A)  The portion of the hospital subject to the prospective   
                                            payment system. 
 
   (B)  The outpatient department of the hospital. 
 

 (C)  Effective for discharges occurring on or after October      
         1, 1997, the time spent by a resident in a nonhospital  
                               setting.   .   .   . 
  

Since it is undisputed that the residents at issue in this case were enrolled in an approved 
GME program and that they worked in either the portion of the Provider’s facility subject 
to PPS or an outpatient area, the Intermediary’s adjustments were improper.  The Board 
notes that this finding is consistent with the court’s findings in Riverside Methodist 
Hospital v. Thompson, No. C2-02-94 (S.D. Ohio, July 31, 2003) (Riverside).  In part, the 
court concluded that “the [IME] regulation as it was written at the time in question, does 
not by its plain language contain any requirement that the time spent by residents had to 
be spent in direct patient care in order to be counted.”5   
 
Moreover, the Board finds that the 2001 amendment to the IME rule excluding non-
patient care research time from the resident count represents a change in policy that 
cannot be applied retroactively to the subject 1998 and 1999 cost reporting periods.  As 
the court in Riverside explained, the IME regulation is clear, in that the time spent by 
residents performing non-patient care related activities is not excluded from the resident 
count, and “if the Secretary desires to include a new requirement regarding excludable 
time, it must be done by amendment, and in compliance with the necessary 
administrative procedures for amending regulations.   .   .   .”6 
                                                 
5   See Riverside, pg. 15. 
6   Id. 
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Issue No. 2-Vacation Time  
 
There is no dispute that the time spent by residents on vacation is included in the FTE 
resident counts for both IME and GME; rather, the issue in this case is which hospital is 
entitled to claim the vacation time for purposes of program reimbursement.  The Provider 
believes the most accurate method is to include vacation time in the resident count for the 
hospital that pays the residents’ salaries even if they are on rotation to another hospital 
when the vacation time is taken.  The Intermediary believes it is common practice to 
include vacation time in the resident count for the hospital where residents are assigned 
and working when vacation time is taken.  The Intermediary asserts that this method of 
counting vacation time helps assure that no resident is counted as more than one FTE.                
 
The Board finds that both the IME and GME regulations are silent with respect to 
vacation time.  However, both rules require hospitals to report the dates each resident is 
assigned to their facility and the dates each resident is assigned to other hospitals.  The 
Board concludes, therefore, that basing resident counts on rotation assignments without a 
specific accounting for vacation time on a hospital by hospital basis, as was done by the 
Intermediary, is proper.  The Board notes that the critical factor is consistency.  As long 
as vacation time is accounted for in the same manner for each hospital, as presented by 
the Intermediary, each hospital will be properly reimbursed.                    
 
DECISION AND ORDER: 
 
Issue No. 1-Research  Time 
 
The Intermediary’s adjustments excluding research time from the FTE resident count 
used to calculate the Provider’s adjustment for IME were improper.  The Intermediary’s 
adjustments are reversed.  
 
Issue No. 2-Vacation Time 
 
The Intermediary’s adjustments excluding vacation time from the FTE resident counts 
used to calculate the Provider’s adjustment for IME and the Provider’s GME costs were 
proper.  The Intermediary’s adjustments are affirmed. 
 
Board Members Participating: 

 
Suzanne Cochran, Esq.   
Dr. Gary B. Blodgett 
Martin W. Hoover, Jr., Esq. 
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FOR THE BOARD: 
 
DATE:  April 12, 2005 

 
 
    Suzanne Cochran, Esq. 
    Chairman 

 


