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ISSUES: 
 
Were the Intermediary’s adjustments to the count of full-time equivalent interns and 
residents proper?  

 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the proper amount of Medicare reimbursement to a provider of 
medical services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS, formerly the Health Care Financing Administration (HCFA)) is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395(h), 42 C.F.R. §§413.20(b) and 413.24(b). 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the proportion of 
those costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary 
reviews the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the 
provider and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
The Medicare program reimburses teaching hospitals for their shares of costs associated 
with direct graduate medical education (GME) and indirect medical education (IME).    
The calculation for reimbursement requires a determination of the total number of full- 
time equivalent residents (FTEs) in the teaching program.  42 C.F.R §413.86 sets the 
standards under which medical residency programs may be established and reimbursed.  
Generally, the regulations limit a residency program to the number of residents that the 
program had for the most recent cost reporting period ending on or before December 31, 
1996.  However, the regulation at 42 C.F.R. §413.86(g)(6) creates an exception to the 
limit for “a new residency training program.”  42 C.F.R. §413.86(g)(7)1 states that “a new 
medical residency training program means a medical residency that received initial 
                                                 
1   The regulatory language quoted here is from the C.F.R. for the fiscal year ended 12/31/98.  The 

regulatory language for the two years at issue did not change; only the section of the code where it is 
found changed:  413.86(g)(7) for 1998 and 413.86(g)(9) for 1999.  Both the Provider and the 
Intermediary referred to the section numbers contained in later versions of the Code.  The Provider 
referenced the governing section as 42 C.F.R. 413.86(g)(12) (C.F.R. 2001) and the Intermediary as 42 
C.F.R. 413.96(g)(13) (C.F.R. 2001).  For the sake of consistency, all references to the controlling 
regulation section are to the 1998 code section. 
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accreditation  by the appropriate accrediting body or begins training residents on or after 
January 1, 1995.”  The issue in dispute in this appeal is whether the Provider’s program 
qualifies as a new program under 42 C.F.R. §413.86(g)(6).  “New” status would qualify 
the Provider’s residency program for exclusion from the limit for the two years under 
appeal.  
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
St. Mary Community Hospital and St. Joseph Community Hospital merged on December 
31, 1995 into Ancilla Health Care, Inc.  For reimbursement purposes, an acute care 
license was maintained for each facility.  Ancilla Health Care, Inc., d/b/a St. Joseph 
Community Hospital (Provider), is an acute care nonprofit general short-term facility 
located in Mishawaka, Indiana that is reimbursed by Medicare through the prospective 
payment system.  On June 27, 1997, Ancilla Health Care, Inc., d/b/a St. Mary 
Community Hospital in South Bend, Indiana surrendered its license as an acute care 
hospital.  Ancilla Health Care was the sponsoring institution for an American Osteopathic 
Association (AOA) graduate medical education internship and family practice residency 
program at St. Mary.  Ancilla consolidated all of St. Mary’s inpatient services, including 
the AOA educational program, at St. Joseph.  St. Mary did not close but continued to 
operate an outpatient center along with an urgent care center under the acute care license 
with Ancilla/St. Joseph.  For the fiscal years ended 12/31/98 and 12/31/99, the Provider 
asserted that the medical residency program at St. Joseph qualified as a new program as 
defined by 42 C.F.R. §413.86(g)(7) and was not subject to the residency training cap for 
those periods. 
 
AdminStar Federal (Intermediary) examined the circumstances surrounding the 
establishment and operation of the Provider’s residency program and concluded that the 
Provider’s program was relocated from St. Mary.  Therefore, it did not qualify as a new 
program.  The Intermediary subsequently adjusted the Provider’s claimed intern and 
resident counts to the limit previously established for St. Mary. 
 
PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Provider contends that the residency program at St. Joseph qualifies as a new 
medical residency program.  The Provider argues that the regulation at 42 C.F.R. 
§413.86(g)(7) states that “a new medical residency training program means a medical 
residency that received initial accreditation by the appropriate accrediting body or begins 
training residents on or after January 1, 1995.”   HCFA, in its Program Memorandum 
Transmittal No. A-99-51 dated December 1, 1999, prescribes a two-step process to apply 
the regulation: 
 

First, determine if the hospital residency program qualifies as “new,” 
meaning, it received initial accreditation by the appropriate accrediting 
body or began training residents on or after January 1, 1995. 
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Second, determine whether or not the hospital had residents before 
January 1, 1995.   

 
The Provider argues that it successfully met both steps.  Prior to 1995, St. Joseph had no 
accreditation for a residency program.  The accreditation that existed from the AOA was 
for a different hospital that was separately incorporated and held its own provider number 
and tax identification number.  Accordingly, the accreditation received from the AOA 
must be new to the Provider and an “initial accreditation” from Medicare.   The Provider 
asserts, therefore, that it met the first standard.  As to the second standard, the Provider 
argues that it did not have a residency program prior to 1995 and did not, therefore, have 
residents prior to that date.  
 
The Provider further argues that, while it meets both requirements, it is only required to 
meet one.  42 C.F.R. §413.86(g)(7) states that “a new medical residency training program 
means a medical residency that received initial accreditation  by the appropriate 
accrediting body or begins training residents on or after January 1, 1995.”  The use of the 
word “or” establishes that meeting either one of these requirements is sufficient to qualify 
as “new.”    In this case, the Provider began training residents after January 1, 1995, and 
under the plain language of the statute, the program is a new residency training program. 
 
The Provider also disputes the Intermediary’s claim that sponsorship is determinative of 
new program status.  The Provider argues that the regulation has a precise definition for a 
new program, and sponsorship is not a part of that definition.  Further, the Provider 
contends that Transmittal No. A-99-51 specifically refutes the Intermediary’s claim that a 
hospital’s sponsorship has any role in determining whether it qualifies to receive an 
adjustment, regardless of whether or not it had residents before January 1, 1995.”   
 
The Intermediary contends that the medical residency program at St. Joseph is not a new 
program within the meaning of 42 C.F.R. §413.86 but, rather, an established program that 
was “relocated” from St. Mary.   The Intermediary argues that, while  42 C.F.R. 
§413.86(g)(7) states that “a new medical residency training program means a medical 
residency that received initial accreditation  by the appropriate accrediting body…,” 
Ancilla’s correspondence with the AOA’s accrediting body makes it clear that it was not 
seeking initial accreditation.  When St. Mary Community Hospital and St. Joseph 
Community Hospital merged into Ancilla Health Care, Inc., Ancilla maintained the 
approval for the AOA graduate medical education program.  After Ancilla discontinued 
St. Mary’s operation as an acute care facility, Ancilla applied to the AOA to continue its 
graduate medical education internship and family practice residency program at St. 
Joseph.  In its May 12, 1997 request to the AOA, Ancilla argued for continuation of the 
approval, stating that the program director remained the same and the teaching physicians 
continued to serve the graduate physicians in the program.   Ancilla further argued that 
the physicians enjoyed the same privileges at St. Joseph as at St. Mary as a result of a 
common set of medical staff bylaws.  Ancilla also noted that the Boards of the two 
hospitals were consolidated effective with the merger and, therefore, governance of the 
program remained the same.  On April 21, 1998 the Executive Committee of the Council 
on Postdoctoral Training (ECCOPT) granted “continuing approval” of the residency 
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training program at “Ancilla Health Care (St. Joseph Hospital/St. Mary Community 
Hospital).”   The Intermediary argues that the ECCOPT recognized Ancilla as the 
operator/sponsoring institution of the residency program, considered St. Joseph & St. 
Mary to be a single enterprise and did not consider the program to be a “new” program.   
 
The Intermediary further argues that the AOA’s instructional publication Basic 
Documents for Postdoctoral Training states that “Sponsoring institutions must submit a 
new application for approval as a new doctoral postdoctoral training site if there is a 
significant change in its organization structure. . . .”  A change in the training site name 
without other organizational changes is not considered a significant change in the 
organization structure and does not require a new application.  Ancilla was not required 
to file a new application, which lends further support to the fact that was not considered a 
new program by the AOA, but merely a change in the training site name. 
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after consideration of Medicare law and guidelines, the parties’ contentions 
and the evidence presented in the record, finds and concludes that the Intermediary’s 
adjustment of the Provider’s intern and resident count to the limit established for St. 
Mary was proper. 
 
The question for the Board is whether the residency program at St. Joseph qualifies as a 
new program as defined by 42 C.F.R. §413.86(g)(7).    
 
The history of the residency program is undisputed.  Ancilla is its sponsor and originally 
operated it from the St. Mary location.  When Ancilla surrendered St. Mary’s acute care 
license, it requested accreditation from the AOA for the program’s operation at St. 
Joseph.  Ancilla’s request argued that the program at St. Joseph would be a continuation 
of the existing approved program and that no changes in its operation or service delivery 
would be made.  The language of the request appears inconsistent with the Provider’s 
claim of initial accreditation.  However, ambiguities created by the competing language 
of the regulation and HCFA’s implementing guidance allowed both parties to advance 
credible arguments in support of their respective positions.  The Board’s review of the 
record indicated that no regulation specifically addresses the Provider’s circumstances 
and, absent such specificity, interpretation falls to the Board. 
 
42 C.F.R. §413.86(g)(7) states that “a new medical residency training program means a 
medical residency that received initial accreditation  by the appropriate accrediting body 
or begins training residents on or after January 1, 1995.”   The Provider argues that prior 
to the transfer of the program to St. Joseph, that facility never had a residency program 
and had never trained residents.  Consequently, the AOA certification granted to the 
program at St. Joseph must necessarily be an initial certification that allowed St. Joseph 
to train residents after the January 1st deadline.   The Provider bases its argument on the 
premise that the certification and the training activities are tested on a facility specific 
basis.  The Board disagrees.  The language of the regulation does not support a facility-
specific based test.  The regulation defines a new residency program as a “medical 
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residency that received initial accreditation by the appropriate accrediting body or begins 
training residents on or after January 1, 1995.”   The regulation is specific to the program, 
not the facility at which it is located.   Further, HCFA Program Memorandum A-99-51 at 
section VII (A) states that the language of 42 C.F.R. §413.86(g)(7) “does not mean that it 
is the first time a particular hospital began training residents in a program on or after 
January 1, 1995, but the program was in existence at another hospital prior to January 1, 
1995.”   The Memorandum clarifies the language of the regulation and directly addresses 
the same circumstances raised in the Provider’s appeal.   The Board acknowledges that its 
effective date is beyond the period during which the program was  established at St. 
Joseph.   Nevertheless, the Memorandum provides the Secretary’s interpretation of the 
regulatory language that governs this transaction.  The Board considers this interpretation 
reasonable and finds that the deciding factor for determining a “new” program for 
residency training cap purposes is the program, not the hospital.  
 
The residency program was in existence and certified by the AOA prior to its relocation 
to St. Joseph’s.  No substantive changes were made in its operation or the organizational 
structure of its sponsor.  Accordingly, the Board finds that the Provider’s program does 
not qualify as a new program under 42 C.F.R. §413.86(g)(7).  The Board also finds that 
the program’s FTEs were accounted for in prior periods for cap purposes while the 
program was at St. Mary.  The Board concludes that the Intermediary’s adjustment of the 
Provider’s intern and resident counts to the limit established for St. Mary was proper. 
 
DECISION AND ORDER:  
 
The Intermediary’s adjustment of the Provider’s intern and resident counts to the limit 
established for St. Mary was proper. 
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