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ISSUE: 
 
Whether the Intermediary’s adjustment of the Provider’s disproportionate share (DSH) 
calculation was based upon a proper interpretation of the Medicare DSH statute as amended by 
the Benefits Improvement and Protection Act of 2000. 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the proper amount of Medicare reimbursement due to a provider of 
medical services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and disabled.  42 
U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), formerly the 
Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating component of the Department of 
Health and Human Services (DHHS) charged with administering the Medicare program.  CMS’ 
payment and audit functions under the Medicare program are contracted out to insurance 
companies known as fiscal intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts 
due the providers under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  See, 
42 U.S.C. §1395(h), 42 C.F.R. §§413.20(b) and 413.24(b). 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal intermediary 
showing the costs it incurred during the fiscal year and the proportion of those costs to be 
allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews the cost report, 
determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider and issues the provider 
a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. §405.1803.  A provider dissatisfied with 
the intermediary’s final determination of total reimbursement may file an appeal with the 
Provider Reimbursement Review Board (Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 
U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. §405.1835. 
 
In 1983 Congress changed hospital reimbursement under the Medicare program by enacting 
Public Law 98-21, which created the Prospective Payment System (PPS).  PPS contains a 
number of provisions that adjust reimbursement based on hospital-specific factors.  See 42 
U.S.C. §1395ww(d)(5).  This case involves one of the hospital-specific adjustments; specifically, 
the disproportionate share adjustment (DSH), which requires the Secretary to provide additional 
PPS reimbursements to hospitals that serve a "significantly disproportionate number of low-
income patients."  42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(i)(I).   
 
Whether a hospital qualifies for the DSH adjustment, and how large an adjustment it receives, 
depends on whether the hospital is in an urban v. a rural area, the number of beds available for 
patients, and the hospital's "disproportionate patient percentage."  See 42 U.S.C. 
§1395ww(d)(5)(F)(v).  The "disproportionate patient percentage" is the sum of two fractions, the 
"Medicare and Medicaid fractions," for a hospital's fiscal period.  42 U.S.C. 
§1395ww(d)(5)(F)(vi).   The Medicare fraction’s numerator is the number of hospital patient 
days for patients entitled to both Medicare Part A and Supplemental Security Income, excluding  
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patients receiving state supplementation only.  The denominator is the number of patient days for 
patients entitled to Medicare Part A.  Id.  The Medicaid fraction’s numerator is the number of 
hospital patient days for patients who were eligible for medical assistance under a State plan 
approved under Title XIX for such period but who were not eligible for benefits under Medicare 
Part A.  The denominator is the total number of the hospital’s patient days for such period.  Id.; 
see also 42 C.F.R. §412.106(b)(4).  The second fraction is frequently referred to as the Medicaid 
Proxy.  Providers whose DSH percentages meet certain thresholds receive an adjustment which 
results in additional PPS payments for inpatient hospital services.  SSA §1886(d)(5)(F)(ii).   
 
In December 2000 Congress passed the Benefits Improvements and Protection Act of 2000 
(BIPA) (P.L. 106-554).  BIPA reduced the disproportionate share percentage eligibility threshold 
for urban hospitals with fewer than 100 beds for discharges occurring on or after April 1, 2001.  
The issue in this case involves the application and interpretation of those changes to the 
Provider’s operating circumstances.  
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
Western Arizona Regional Medical Center (Provider) is a general acute care hospital located in 
Bullhead City, Arizona.   The Provider operated 90 licensed and available beds during the cost 
reporting year at issue.  Prior to the enactment of BIPA, urban hospitals with fewer than 100 
available beds were eligible for DSH only if their DSH patient percentage exceeded 40%.  Under 
BIPA, urban hospitals with fewer than 100 beds became eligible for DSH if their DSH inpatient 
percentage for discharges on or after April 1, 2001 was greater than 15%.  The Provider 
calculated its DSH percentage for its discharges occurring on or after April 1, 2001 through the 
end of its cost reporting year (8/31/01) and determined a DSH percentage of 18.7%.  The 
Provider applied that percentage to its Medicare payments for discharges on or after April 1, 
2001.  Blue Cross Blue Shield of Arizona (Intermediary) disallowed the calculation, claiming 
that the Provider’s DSH percentage for the entire cost reporting period (including dates prior to 
April 1, 2001) was less than 15%, and the Provider was therefore not entitled to a DSH 
adjustment of its 2001 cost report.  The issue in dispute is the effective date for 
development/application of the 15% threshold. 
 
PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Provider contends that the plain language of the statute1 establishes the threshold for  DSH 
participation at “40%, (or 15 % for discharges occurring on or after April 1, 2001) if the hospital 
is located in an urban area and has less than 100 beds . . .”  The Provider argues that the 
amendment’s language and use of parentheticals draws a clear line separating those discharges 
occurring before April 1, 2001 from those occurring on or after that date for the specific purpose 
of applying the two patient percentage thresholds during an applicable cost reporting period.  
Accordingly, the Provider argues that this language requires the calculation of a separate DSH  
 
                                                 
1 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(v)(III) 
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percentage for discharges occurring on or after April 1, 2001 through the end of the cost 
reporting period. 
 
CMS’ conforming changes to the DSH regulation2 set the threshold for DSH participation at 
“40% for discharges occurring before April 1, 2001 and 15% for discharges occurring on or after 
April 1, 2001.”  The Provider contends that substitution of the word “and” in the regulation for 
the word “or” in the statute makes regulation inconsistent with the statute and adds an additional 
requirement for participation.  The Provider also contends that the text of the regulation 
contemplates two different DSH patient percentages, i.e., one for discharges occurring before 
April 1, 2001, and a separate one for discharges occurring on or after April 1, 2001.  Like the 
statute, the regulation requires the calculation to be predicated upon the date of discharge. 
 
The Provider also contends that CMS’ preamble3 to the new regulation supports a reading of the 
regulation as requiring two separate DSH patient percentage calculations.  CMS stated: 
 

[BIPA] amended section 1886(d)(5)(F) of the Act to change the 
qualifying thresholds for the DSH payment adjustment to 15 percent for 
all hospital types, effective with discharges occurring on or after 
April 1, 2001.  This means that the legislation is effective with 
discharges occurring on or after April 1, 2001, but not before. 
 

The Provider argues that the fact that CMS highlighted the effective date and inserted the term 
“discharges” suggests that both Congress and CMS intended that two separate patient percentage 
calculations should be performed for the single transition year.   
 
The Intermediary contends that the plain language of the statute4 states that a hospital “serves a 
disproportionate number of low income patients for a cost reporting period” if the 40% or 15% 
thresholds exist.  The Intermediary contends further that the explanation of the calculation of the 
DSH percentage in the next paragraph of the statute5 begins with “in this subparagraph, the term 
“disproportionate patient percentage” means with respect to a cost reporting period of a 
hospital . . . ”  The Intermediary argues that the language of the statute requires that both the 
determination and the calculation of a qualifying DSH percentage be based upon a cost reporting 
period. 
 
The Intermediary also contends that the CMS regulation is consistent with the statute’s concept 
of reimbursement for a cost reporting period.  The regulation6 presents the formula for the 
determination of a hospital’s disproportionate patient percentage and calls for the use of the 
hospital’s cost reporting period in its application.  Neither the statute nor the regulation hints that  
 

                                                 
242 C.F.R. §412.106(c)  
3 Fed.Reg. Vol.66, No.148 @39882 
4 SSA §1886(d)(5)(f)(v) 
5 SSA §1886(d)(5)(f)(vi) 
6 42 CFR §106(b) 
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a cost reporting period may be bifurcated and a separate disproportionate patient percentage 
calculated for each. 
 
The Intermediary further contends that the CMS instructions speak to a single application, which 
is consistent with long-standing Medicare practice when the entitlement thresholds change mid-
year.  The Intermediary contends that the preamble section quoted by the Provider7 continues as 
follows:  
 

Therefore, fiscal Intermediaries are required to determine whether a 
hospital meets the thresholds in place either before or after April 1, 2001, 
by applying the DSH patient percentage in the formula to each separate 
period.  Days are counted based on the date of discharge.  In other 
words, a hospital stay would be counted in the cost reporting year during 
which the patient was discharged. 
 

The Intermediary argues that the language refers to the DSH patient percentage in the singular 
and, just as the statute and the regulation, CMS’ guidance requires one disproportionate patient 
percentage to be applied to two thresholds.  Since that percentage was under 15% when the 
calculation is made using the entire cost report period, the Provider is not entitled to DSH. 
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
After consideration of Medicare law and guidelines, the parties’ contentions, oral argument at the 
hearing, and post-hearings briefs, the Board majority finds and concludes as follows: 
 
The pivotal issue offered for the Board’s consideration is the proper interpretation/application of 
the DSH statute as amended by BIPA.   In 2000 BIPA amended the DSH statute to allow urban 
hospitals with less that 100 beds to qualify for DSH adjustments if their DSH patient percentage 
met a 15% threshold rather than the previous 40% threshold.  The amendment,8 which took place 
on April 1, 2001, stated: 
 

In this subparagraph, a hospital serves “a significantly disproportionate number of low 
income patients” for a cost reporting period if the hospital has a disproportionate share 
patient percentage . . . for the period which equals or exceeds— 

 
(III) 40 percent, (or 15 percent, for discharges occurring on or after April 
1, 2001) if the hospital is located in an urban area and has less than 100 
beds . . . ”   

 
The Board majority finds that this amendment contemplates two different disproportionate share 
patient percentages for each provider, i.e., one for discharges occurring before April 1, 2001 and 
one for discharges occurring on or after April 1, 2001.  The Board majority further finds that the  
                                                 
7 Fed.Reg. Vol.66, No.148 @39882 
8 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(v)(III) 
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patient percentage for the period before April 1, 2001 should be applied to the 40% threshold 
while the patient percentage for the post-April 1, 2001 period should be applied to the new 15% 
threshold.  If either of the patient percentages exceeds its respective threshold, the provider 
would be eligible for the DSH adjustment for that portion of the cost reporting period.    
 
In its discussion of the amendment in the August 1, 2001 Federal Register/Vol. 66, No. 148 
(Provider Exhibit P-8), CMS stated: 
 

This mean that the legislation is effective with discharges occurring on 
or after April 1, 2001, but not before.  Therefore, fiscal intermediaries 
are required to determine whether a hospital meets the thresholds in 
place either before or after April 1, 2001 by applying the DSH patient 
percentage in the formula to each separate period. 
 

In an analogous situation having to do with the counting of section 1115 waiver days in the DSH 
payment adjustment calculation wherein a policy change became effective for discharges 
occurring on or after January 20, 2000, CMS explained in the August 1, 2000 Federal Register 
(65 FR 47086): 
 

Therefore, it is possible that a hospital will qualify for DSH payments as 
of January 20, 2000, whereas it did not qualify before January 20, 2000, 
and it should be paid accordingly.  In other words, a hospital in that 
situation would receive Medicare DSH payments beginning January 20, 
2000. 

 
The Board majority finds that the Provider was correct in applying its disproportionate share 
patient percentage to the 15% threshold for its discharges occurring on or after April 1, 2001. 
 
The Board majority finds that the Intermediary’s use of a single aggregated patient percentage 
ignores the impact of the BIPA amendment and is inconsistent with the language of the amended 
statute.  Accordingly, the Board majority finds the Intermediary’s methodology and the 
adjustment resulting from its application to be improper.   
 
The Board majority concludes that the Provider is entitled to a DSH adjustment on its 2001 cost 
report for  discharges occurring from April 1, 2001 to the end of the cost reporting period.  
 
DECISION AND ORDER:  
 
The Intermediary’s adjustment of the Provider’s disproportionate share (DSH) calculation was 
based upon an incorrect interpretation of the Medicare DSH Statute as amended by the Benefits 
Improvement and Protection Act of 2000.  The Provider is entitled to a DSH adjustment on its 
2001 cost report for the discharges occurring on April 1, 2001 to the end of the cost reporting 
period.  
 



 Page 7  CN: 04-0133
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Suzanne Cochran, Esquire 
Gary B. Blodgett, D.D.S. 
Yvette Hayes 
Elaine Crews Powell, C.P.A. (Dissenting Opinion) 
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DATE:  March 3, 2006 
 
 
 
   Suzanne Cochran, Esquire 
   Chairperson 
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Dissenting Opinion of Anjali Mulchandani-West and Elaine Crews Powell 
 
We respectfully dissent. 
 
The language of the governing statute at 1886(d)(5)(f)(v) states that the determination and 
calculation of the disproportionate share percentage (DPP) is based on a single cost reporting 
period.  The language is clear that the statute envisions the calculation of a single DPP for a 
single cost reporting year.  If the intent of the statute was to split the cost reporting period into 
two parts (pre and post April 1), then the legislation would have overtly specified so.  The 
relevant regulation at 42 CFR 412.106(b) similarly is clear that the computation of the DPP is 
based on a single exercise of adding together the results of the first and second computations.  
There is no basis in the regulation to bifurcate a cost reporting period and calculate a separate 
DPP for each segment due to a mid-period change in the qualifying thresholds.  Even CMS, in its 
Federal Register discussion accompanying the implementing legislation, refers to the DPP in the 
singular.  We cannot extract from the statute, regulation or commentary that Congress intended 
to split the DPP.  Only one DPP is required and should be compared to the two thresholds. 
 
 
 
Anjali Mulchandani-West 
 
 
 
Elaine Crews Powell 
 
   
 
 
 


