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ISSUE: 
 
Whether the Intermediary’s adjustment applying Medicare’s Physical Therapy Compensation 
Guidelines to the Provider’s employee physical therapists was proper.  
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the proper amount of Medicare reimbursement due a health care provider. 
 
The Medicare program provides health insurance to the aged and disabled. 42 U.S.C. §§1395-
1395cc.  The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS), formerly the Health Care 
Financing Administration (HCFA), is the operating component of the Department of Health and 
Human Services (DHHS) charged with the program’s administration.  CMS’ payment and audit 
functions under the Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due providers under Medicare 
law and interpretative guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. §1395h, 42 C.F.R. 
§§413.20(b) and 413.24(b).    
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal intermediary 
showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those costs to be allocated 
to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews the cost report, determines the 
total amount of Medicare reimbursement due the provider, and issues the provider a Notice of  
Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R §405.1803.  A provider dissatisfied with the 
intermediary’s final determination of total reimbursement may file an appeal with the Provider 
Reimbursement Review Board (Board) within 180 days of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 
C.F.R. §405.1835.             
 
Medicare reimbursement has been governed by section 42 U.S.C §1395x(v)(1)(A) of the Social 
Security Act (Act).  In part, the statute provides that the reasonable cost of any service shall be 
the actual cost incurred excluding any part of such costs found to be unnecessary in the efficient 
delivery of needed health services.  The statute also authorizes the Secretary of DHHS to 
establish cost limits.  Essentially, the limits recognize reasonable costs based upon estimates of 
costs found to be necessary in the efficient delivery of covered items and services. 
 
With respect to therapy costs, 42 U.S.C §1395x(v)(5)(A) states: 
 

[w]here physical therapy services, occupational therapy services, speech 
therapy services, or other therapy services or services of other health-
related personnel (other than physicians) are furnished under an 
arrangement with a provider of services or other organization.   .   .  the 
amount included in any payment to such provider or other organization 
under this subchapter as the reasonable cost of such services (as furnished 
under such arrangements) shall not exceed an amount equal to the salary  
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which would reasonably have been paid for such services .   .   . to the  
person performing them if they had been performed in an employment 
relationship with such provider or other organization (rather than under 
such arrangement) plus the cost of such other expenses .   .   .incurred by 
such person, as the Secretary may in regulations determine to be 
appropriate.  (Emphasis added.)        

 
The implementing regulation at 42 C.F.R. §413.106 states in relevant part: 
 

Principle.  The reasonable cost of the services of physical, occupational, 
speech, and other therapists, and services of other health specialists (other 
than physicians), furnished under arrangements (as defined in section 
1861(w) of the Act) with a provider of services, a clinic, a rehabilitation 
agency or a public health agency, may not exceed an amount equivalent to 
the prevailing salary and additional costs that would reasonably have been 
incurred by the provider or other organization had such services been 
performed by such person in an employment relationship, plus the cost of 
other reasonable expenses incurred by such person in furnishing services 
under such arrangement. . . . 

 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
Visiting Nurse Association of Washington, D.C. (Provider) is a Medicare certified home health 
agency (HHA) located in Washington, D.C.  The Provider is part of a holding company, VNA, 
Inc., that also includes Home Caring Services, a.k.a. VNA HealthCare.  VNA, Inc. is part of 
Medlantic Healthcare Group that includes:  Washington Hospital Center; National Rehabilitation 
Hospital;  Medlantic Research Institute;  Medlantic Enterprise, Inc.;  Home Infusion Specialist; 
VNA Inc.; and Nascott (i.e. DME Company).  The Provider receives cost allocations from 
Medlantic Healthcare Group.    
 
The Provider furnished physical therapy services to patients using employee physical therapists 
and contracted physical therapists, all of whom were compensated on a fee-for-service basis.  
Cahaba Government Benefit Administrators (Intermediary) reviewed the Provider’s 
compensation of the employee physical therapists and concluded that the compensation of all 
physical therapists paid on a per-visit basis is subject to the physical therapy guidelines.   The 
Intermediary adjusted the Provider’s cost reports to apply the physical therapy guidelines to the 
Provider’s employee physical therapists as they were paid on a per-visit basis.  The Provider 
questioned the application of the guidelines to salaried employees and appealed the adjustments. 
 
PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Provider contends that the pertinent statute and regulation establish guidelines applicable to 
therapy services furnished under arrangements, i.e., services performed by outside contractors, 
not employees.  The Provider cites Medicare’s Provider Reimbursement Manual, Part I (HCFA  
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Pub. 15-1) §1403, which states that the guidelines are to be applied to employees paid on a fee- 
for- service basis.  However, the Provider argues that the first line of the section specifically 
limits its application to services furnished by outside suppliers.  The Provider further cites In 
Home Health, Inc. v. Shalala,1 where the Board found no authoritative basis for applying the 
guidelines to employees.  In addition, the Provider contends that CMS’ salary equivalents have 
not been revised in 14 years and are not reflective of current HHA data.  
 
The Intermediary contends that the therapy guidelines apply to the Provider’s therapists who 
where paid on a per-visit basis according to HCFA Pub. 15-1 §1403, which states in part: 
   

[i]n situations where compensation, at least in part, is based on a fee-for-
service or a percentage of income (or commission), these arrangements 
will be considered nonsalary arrangements, and the entire compensation 
will be subject to the guidelines in this chapter. 

 
The Intermediary also contends that the fact that the Provider’s physical therapy costs exceeded 
the physical therapy guidelines proves that the costs are out of line with the costs of other 
providers; therefore, these costs are not reasonable pursuant to Medicare’s prudent buyer 
principles. 42 C.F.R. §413.106(c)(5), HCFA Pub. 15-1§1403, 42 C.F.R. §413.9(c)(2).             

 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
After consideration of the Medicare law and guidelines, parties’ contentions, and evidence 
presented, the Board finds and concludes that the Intermediary’s application of the guidelines to 
the Provider’s physical therapy costs was improper.  42 U.S.C. §1395x(v)(5)(A), the controlling 
statute, distinguishes services performed by employee therapists from services performed by 
outside contractors “under an arrangement” with a provider.  Both the legislative history and 
regulatory history of the guidelines indicate that they were created to prevent perceived abuse in 
the practices of outside physical therapy contractors as opposed to provider employees.  
Moreover, the Board notes that the term “under an arrangement” is commonly referred to and 
used interchangeably with the term “outside contractor.”  Accordingly, the Board finds the 
guidelines do not apply to employee physical therapists even though they are paid on a per-visit 
basis.  
 
Decisions in two federal Courts support the Board conclusion.  In In Home Health, Inc. v. 
Shalala,2 the Eighth Circuit Court stated: 
 

.  .  .  42 U.S.C. §1395x(v)(5)(A) does not provide a basis for the 
application of the Guidelines to In Home’s employee physical 
therapists.  The first part of the sentence in 42 U.S.C. §1395x(v)(5)(A) 
explains that the subsection applies to persons providing physical  

                                                 
1 188 F.3d 1043 (8th. Cir. 1999) aff’ing., In Home Health v. Blue Cross Blue Shield Association et. al. PRRB Dec. 

No. 96-D16, February 27, 1996, Medicare & Medicaid Guide (CCH) ¶ 44,065. 
2 188 F.3d 1043 (8th Cir. 1999).  Medicare and Medicaid Guide (CCH) ¶300,326. 



 Page 5  CNs: 00-2873, 00-2874 and 01-1931
 

therapy services .  .  .  furnished “under an arrangement” with a 
provider.  The second part of the sentence explains that the reasonable 
cost of compensation for the persons “under an arrangement” is 
calculated by reference to the salary which would have reasonably been 
paid to the person if that person had been in an “employment 
relationship” with the provider.  The plain meaning of 42 U.S.C. 
§1395x(v)(5)(A) and 42 C.F.R. §413.106, which uses similar language, 
distinguishes between services provided “under an arrangement” and 
those provided by a person in an “employment relationship.”  It is clear 
from the language that a physical therapist who is “under an 
arrangement” is different from a person in an “employment 
relationship” with the provider.  The Guidelines apply to a person 
“under an arrangement.”  The final notice in the Federal Register 
indicates that a person “under an arrangement” is an outside contractor.  
The Secretary’s attempt to now further limit the term “employment 
relationship” to mean only salaried employees is not supported by the 
statute or the Secretary’s contemporaneous interpretation as reflected in 
the 1992 regulation.   

 
*  *  *  *  * 

Thus, the statute requires nothing more than that a provider should be 
reimbursed for the services performed by a nonemployee, i.e., an 
outside contractor working under an arrangement with the provider, 
similarly to what an employer reasonably would pay its employee for 
such services.  Services provided by a provider’s employee are 
themselves subject to a reasonableness requirement.  See 42 U.S.C. 
§1395x(v)(1).  

 
*  *  *  *  * 

We affirm the district court’s reversal of the Secretary’s decision and 
hold that the Secretary may not apply the Guidelines to In Home’s 
employee physical therapists. 

 

See also High Country Home Health, Inc. v. Shalala 84 F. supp. 2d 1241 (D. Wy.  
1999). 
 
The Board also finds that the guidelines alone can not be used to adjust a provider’s costs in 
accordance with Medicare’s prudent buyer principle.  Rather, 42 C.F.R. §413.9 indicates that 
intermediaries must determine whether or not a provider’s costs are  “substantially out of line” or 
are unreasonable based upon a comparison of those costs to those incurred by other similarly 
situated providers.    
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DECISION AND ORDER: 
 
The Intermediary’s application of Medicare’s salary equivalency guidelines to the compensation 
of physical therapists employed by the Provider but paid on a per-visit basis was improper.  The 
Intermediary’s adjustments are reversed. 
 
Board Members Participating: 
 
Suzanne Cochran, Esq.   
Dr. Gary B. Blodgett 
Elaine Crews Powell, C.P.A 
Anjali Mulchandani-West 
Yvette C. Hayes 
 
FOR THE BOARD: 
 
DATE:  July 19, 2006 
 

    Suzanne Cochran, Esquire 
    Chairperson 


