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ISSUE: 
 
Whether the Provider is entitled to Transitional Outpatient Payments (TOPs). 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a provider of medical 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395h, 42 C.F.R. §§413.20(b) and 413.24(b). 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those 
costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews 
the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider 
and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
When the Medicare program was first implemented, it paid for hospital services 
(inpatient and outpatient) based on hospital-specific reasonable costs attributable to 
serving Medicare beneficiaries.  Section 42 U.S.C. §1395x(v)(1)(A) of the Social 
Security Act (Act) provides, in part, that the reasonable cost of any service shall be the 
cost actually incurred, excluding any part of such costs found to be unnecessary in the 
efficient delivery of needed health services. 
 
Effective with cost reporting periods beginning on or after October 1, 1983, short-term 
acute care hospitals became subject to Medicare’s Prospective Payment System (PPS).  
Under this system, Medicare’s payment for hospital inpatient Part A operating costs is 
made on prospectively determined rates and applied on a per discharge basis.  Medicare 
discharges are classified into diagnostic related groups (DRGs), and a hospital-specific 
payment rate is assigned to each DRG with respect to resource use or intensity.  Hospital 
inpatient operating costs include general routine service costs, ancillary service costs, and 
intensive care-type unit service costs, but exclude certain other costs such as the costs of 
medical education training programs and organ acquisition expenses.      
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The Balanced Budget Act of 1997 (BBA), enacted on August 5, 1997, amended section 
1833 of the Act by adding subsection (t), which provides for the implementation of a 
hospital outpatient PPS (OPPS) effective for services furnished on or after July 1, 2000.  
Under OPPS, predetermined amounts are paid for designated services furnished to 
Medicare beneficiaries.  These services are identified by codes established under the 
Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS).   
 
On November 29, 1999, the Balanced Budget Refinement Act of 1999 (BBRA), P. L. 
106-113, was enacted.  Section 202 of the BBRA amended section 1833(t) of the Act by 
re-designating paragraphs (7) through (11) as paragraphs (8) through (12), and adding a 
new paragraph (7) which provides for a transitional adjustment to limit payment 
reductions under the hospital outpatient PPS, i.e., Transitional Corridors.1  In general, for 
the years 2000 through 2003, a provider will receive an adjustment if its payment-to-cost 
ratio for outpatient services furnished during the year is less than a set percentage of its 
payment-to-cost ratio for those services in its cost reporting period ending in 1996 (the 
base year).   
 
CMS promulgated 42 C.F.R. §419ff to implement Medicare’s hospital outpatient PPS.  
Section 419.70 of the regulations specifically implements the transitional adjustment 
payments enacted by the BBRA.  In general, this regulation explains that a provider will 
receive a transitional adjustment when its OPPS payments are less than its pre-BBA 
amount.  For example, 42 C.F.R. §419.70(a) states in part: 
 

.  .  . for covered hospital outpatient services furnished before January 
1, 2002, for which the prospective payment system amount.  .   . is-      
                  

(1) At least 90 percent, but less than 100 percent, of the pre-
BBA amount.  .  . the amount of payment under this part is 
increased by 80 percent of the amount of this difference.  
 

42 C.F.R.§419.70(f) defines the “pre-BBA amount” as follows: 
 
(1) General Rule.  In this paragraph, the “pre-BBA amount” means, 
with respect to covered hospital outpatient services furnished by a 
hospital or a community mental health center (CMHC) in a year, an 
amount equal to the product of the reasonable cost of the provider for 
these services for the portions of the provider’s cost reporting period 
(or periods) occurring in the year and the base provider outpatient  
payment-to-cost ratio for the provider (as defined in paragraph (f)(2) of 
this section).   

  
Initially, 42 C.F.R. §419.70(f)(2) defined the “base payment-to-cost-ratio” as the ratio of: 
 

(i) [t]he provider’s payment under this part for covered outpatient 
services furnished during the cost reporting period ending in 

                                                 
1 Also referred to as “Transitional Outpatient Payments” or “TOPs.” 
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1996, including any payment for these services through cost-
sharing described in paragraph (e) of this section; and 

 
(ii) The reasonable cost of these services for this period. . . .  

 
However, the definition at 42 C.F.R. §419.70(f)(2) was revised retroactively to August 1, 
2000, in accordance with section 403 of the Benefits Improvement Act of 2000 (BIPA), 
to state that the “base payment-to-cost ratio” means the ratio of: 
     

(i)  [t]he provider’s payment under this part for covered outpatient 
services furnished during one of the following periods, 
including any payment for these services through cost-sharing 
described in paragraph (e) of this section: 

  
   (A)  The cost reporting period ending in 1996: or 
 

(B) If the provider does not have a cost reporting period 
ending in 1996, the first cost reporting period ending on 
or after January 1, 1997, and before January 1, 2001; and 

  
(ii)  The reasonable costs of these services for the same cost 

reporting period. (Emphasis added)     
  
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
Innovis Health (Provider) is a 60-bed, general short-term hospital located in Fargo, North 
Dakota.  The Provider began operations on November 14, 2000, and submitted its first 
Medicare cost report for the short period ended December 31, 2000.  Noridian 
Administrative Services (Intermediary) reviewed the Provider’s cost report and 
disallowed the Provider’s claim for TOP payments which was shown on the cost report as 
a protested amount.  Generally, the Provider believed it was entitled to TOPs because it 
filed a cost report prior to January 1, 2001 that would be used to establish its base 
payment-to-cost ratio pursuant to 42 C.F.R. §419.70(f)(2).  The Intermediary, however, 
believes that a full 12-month cost report is required to establish a base payment-to-cost 
ratio and to comply with the intended purpose of TOPs.  
 
The Provider appealed the Intermediary’s adjustment to the Board pursuant to 42 C.F.R. 
§§405.1835-405.1841 and met the jurisdictional requirements of those regulations.  The 
amount of Medicare funds in controversy is approximately $154,274. 
 
The Provider was represented by Ross C. D’Emanuele, Esq., of Dorsey & Whitney, LLP.  
The Intermediary was represented by Bernard M. Talbert, Esq., Associate Counsel, Blue 
Cross Blue Shield Association.                                      
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PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Intermediary contends that Program Memorandum A-01-51 clarifies that a 
full 12-month cost report is required to calculate a provider’s payment-to-cost 
ratio.2  Since the Provider began operations on November 15, 2000, it does not 
have either a 1996 cost report or a full 12-month cost report ended before January 
1, 2001.  The Intermediary relies upon Page 2 of the memorandum, which states: 
  

Clarifications 
 
In the case of mergers, acquisitions and other such changes the PCR 
[payment-to-cost ratio] for the surviving provider number should be 
used.  If less than a full year is reflected in the provider’s cost report for 
a base year, use the next full year cost report that ended prior to January 
1, 2001 instead.  (Emphasis added). 

 
In addition, the Intermediary asserts that the purpose of TOPs is to restore some 
of the decrease in payments a hospital may experience when it transitions from its 
previous cost and other outpatient payment methodologies to Medicare’s OPPS.  
Since the Provider did not begin operations until November 14, 2000, subsequent 
to the implementation of Medicare’s OPPS, it could not have experienced any 
decrease in payment, having never been reimbursed under a cost-based or other 
methodology.  The Intermediary notes that under this circumstance, the Provider’s 
payment-to-cost ratio would be calculated based on the ratio of its actual OPPS 
payments to its reasonable costs as opposed to a comparison to cost-based and 
other reimbursement methodologies (pre-BBA) contemplated by 42 C.F.R. 
§419.70(f)(2).3 
 
The Provider contends that there is nothing in the enabling statute that excludes new 
providers from receiving TOPs.  Rather, BIPA modified the statute to specifically address 
new providers by stating that a base payment-to-cost ratio may be calculated from a 
provider’s first cost reporting period ending on or after January 1, 1997 and before 
January 1, 2001, if it does not have a cost reporting period ending in 1996.  Since the 
Provider had a cost reporting period that ended before January 1, 2001, a base payment- 
to-cost ratio can be calculated, and the Provider is eligible for TOPs.4     
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
After consideration of Medicare law and guidelines, the parties’ contentions, and the 
evidence presented, the Board finds and concludes as follows: 
 

 TOPs were provided to ease the transition from reasonable cost and other payment 
methods to an outpatient PPS for hospital outpatient services under Medicare.  The 

                                                 
2 Intermediary Position Paper at 5.  Exhibit I-2.  
3 Id.  Intermediary’s Post-Hearing Brief at 6. 
4 Provider’s Post-Hearing Brief at 4.  
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regulations make TOPs payable for services provided from the date of implementation of 
OPPS (August 1, 2000) through 2003.  The amount of TOPs in any period is, essentially, 
a specified percentage of the difference between: (1) payment the hospital would have 
received if the pre-OPPS system were still in effect during the period in question (i.e, 
prior to 2001, 2002, or 2003, the “Pre-BBA Amount”); and (2) payment under OPPS. 
 
The Pre-BBA amount is meant to represent the amount that a hospital would have 
received in any TOPs period (e.g., 2001, 2002 or 2003) if the pre-OPPS had continued.  It 
is defined as: 

 
.   .   . an amount equal to the product of the reasonable cost of 
the provider for these services for the portions of the 
provider’s cost reporting period (or periods) occurring in the 
year and the base provider outpatient payment-to-cost ratio for 
the provider.  .  .  . 

 
42 C.F.R. §419.70(f)(1). 
 
The “base payment-to-cost ratio” for a hospital is defined as the ratio between:  (1) the 
provider’s payment for covered outpatient hospital services furnished during the cost 
reporting period ending in 1996 or the first cost reporting period ending on or after 
January 1, 1997 and before January 1, 2001 and (2) the reasonable costs of these services 
for the same cost reporting period.  42 C.F.R. §419.70(f)(2). 
 
Because the Provider had a cost reporting period ending before January 1, 2001, a base 
payment-to-cost ratio can be calculated for the Provider.  If the Provider has a base-
payment-to-cost ratio, then a TOPs amount can be calculated for the Provider, and the 
Provider is eligible for such TOPs. 
 
The Intermediary argues that if the Provider was not open prior to implementation of 
OPPS (August 1, 2000), then, even though there is a base payment-to-cost ratio for the 
Provider, there can be no pre-BBA amount for the Provider. This argument 
fundamentally misreads the definition of the pre-BBA amount. 
 
The pre-BBA amount multiplies the base payment-to-cost ratio by the hospital's 
reasonable costs for hospital outpatient services in the period for which the TOPs 
calculation is being made (i.e., prior to 2001, 2002, or 2003).  There is no comparison of 
the base payment-to-cost ratio to amounts received prior to August 1, 2000.  Nowhere in 
the TOPs formula is there any mention of amounts the hospital actually received prior to 
August 1, 2000.  Nor is there any stated condition for receipt of TOPs, i.e., that the 
hospital received Medicare reimbursement for outpatient hospital services prior to August 
1, 2000.  The Intermediary's technical reading of 42 C.F.R. §419.70 is simply incorrect. 
 
The Intermediary then argues that Congress and CMS could not have meant that all 
hospitals with a cost reporting period ending prior to January 1, 2001 are eligible for 
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TOPS.  If the purpose of TOPs was to ease the transition to OPPS, such a conclusion 
regarding eligibility for TOPs simply does not make sense. 
 
The Board finds the Intermediary’s rationale for what it believes was the ultimate intent 
of TOPs compelling.  However, after diligently reviewing the enabling statute and 
regulations, the Board finds nothing to support the Intermediary’s position. 
 
Allowing TOPs for all hospitals having a cost reporting period ending prior to January 1, 
2001, as set forth in 42 C.F.R. §419.70, makes as much public policy sense as any other 
eligibility criteria CMS could have used.  Hospitals opening between August 1, 2000 and 
December 31, 2000 most certainly relied on payment forecasts made under the pre-OPPS 
in setting hospital budgets, debt structures, and hospital building and bed size.  It is 
undoubtedly rational and certainly reasonable to contend that 42 C.F.R. §419.70 means 
precisely what the formula produces:  all hospitals with a cost reporting period ending 
prior to January 1, 2001 are eligible for TOPs.  The Intermediary's assertion to the 
contrary is a policy preference with no supporting authority in Federal law. 
 

 CMS promulgated a clear, easily-administered rule: hospitals with a cost reporting period 
ending prior to January 1, 2001 are eligible for TOPs.  The clear line drawn is as rational 
as any other.  Furthermore, determining TOPs eligibility based on an objective date 
avoids the inconsistency that would inevitably result from a system in which each 
intermediary could determine TOPs eligibility based on subjective criteria. 
 
Furthermore, if CMS found that 42 C.F.R. §419.70 did not reflect the agency’s intent, 
CMS could have modified the regulation.  Every year CMS makes changes to the OPPS 
to account for new statutory provisions as well as the agency’s “continuing experience 
with this system,” including changes promulgated after this case had worked its way to 
the Board.  See, e.g., 71 Fed. Reg. 67960.  Certainly, CMS had ample opportunity to 
change 42 C.F.R. §419.70, or even express in the preamble to the regulations any 
indication of an intent that differs from the 42 C.F.R. §419.70 formula.  However, CMS 
has made no such changes or comments.  Indeed, every OPPS regulation CMS 
promulgates without change further reaffirms that CMS intends the TOPs eligibility 
criteria to be precisely as set forth in the regulation. 
 
In conclusion, the Board finds that the Provider is entitled to receive TOPs as set forth in 
42 C.F.R. §419.70.  The regulation is:  (1) unambiguous; (2) easily administered; and (3) 
as rational a policy decision as any other rule for determining TOPs eligibility.  
Moreover, since the inception of Medicare’s OPPS, CMS has had ample opportunities 
and numerous rule promulgations to alter 42 C.F.R. §419.70 and the TOPs qualification 
rule but has chosen not to make any changes. 
 
DECISION AND ORDER: 
 
The Provider is entitled to TOPs in accordance with 42 C.F.R. §419.70.  The 
Intermediary’s adjustment disallowing the Provider’s claim for TOPs is reversed.    
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