
PROVIDER REIMBURSEMENT REVIEW BOARD 
DECISION 
ON THE RECORD 

2008-D44 
 
 
 

 
 
 

 
                                                        

INDEX 
    Page No.

 
Issue......................................................................................................................................................   2 
 
Medicare Statutory and Regulatory Background………………………………………………….   2 
 
Statement of the Case and Procedural History.................................................................................   2 
 
Provider’s Contentions………………………………………………………………………………   3 
 
Intermediary’s Contentions………………………………………………………………………….   5 
 
Findings of Fact, Conclusions of Law and Discussion..……………………………………………   5 
   
Decision and Order............................................................................................................................    7 
    

 
Provider No.:  37-0190  
 

 

DATE OF HEARING - 
June 17, 2008 

 
 
Cost Reporting Period Ended – 
December 31, 2000 
 
 
 
 
CASE NO.:  03-1643 
                       

 
PROVIDER - 
Cancer Treatment Center of Tulsa 
Tulsa, Oklahoma  

vs. 

INTERMEDIARY - 
BlueCross BlueShield Association/  
BlueCross BlueShield of Oklahoma 



 Page 2  CN: 03-1643

ISSUE: 
 
Whether the Intermediary properly treated the Provider as an acute care prospective 
payment system (PPS) facility instead of an excluded cancer hospital. 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a provider of medical 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395h, 42 C.F.R. §§413.20, 413.24. 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those 
costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews 
the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider 
and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
Cancer Treatment Center of Tulsa (Provider) is a hospital located in Tulsa, Oklahoma.  
The Provider offers inpatient and outpatient hospital services for cancer patients.  In 
addition to traditional cancer treatment such as chemotherapy, radiation therapy, and 
surgery, the Provider offers a wide range of advanced diagnostic and therapeutic 
procedures, including fluorescence bronchoscopy, high dose rate brachytherapy, 
photodynamic therapy, and intensity modulated radiation therapy.  Additionally, clinical 
trials and research on new cancer therapies are conducted at the Provider. 
 
On its Medicare cost report for fiscal year ended December 31, 2000 (FYE 2000) 
submitted to Blue Cross Blue Shield of Oklahoma (Intermediary), the Provider reported 
type of hospital as “3” (cancer) on line 19 of Worksheet S-2.  During its audit of the 
Provider’s FYE 2000 cost report, the Intermediary made adjustments to Worksheet S-2, 
including an adjustment to change the type of hospital to “1” for general short term 
hospital.  The Intermediary’s final determination of the Provider’s reimbursement for 
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inpatient and outpatient hospital services in the audited cost report was based on this 
adjustment. 
 
The reimbursement impact of the Intermediary’s adjustment on inpatient hospital 
payment for FYE 2000 is estimated to be between $2 and 3 million.  For the portion of 
FYE 2000 subject to outpatient PPS, the difference between the Provider’s reasonable 
costs for outpatient services and the payment amounts under outpatient PPS was 
approximately $265,000.   
 
The Provider appealed the adjustment to the Board and the appeal met the jurisdictional 
requirements of 42 C.F.R. §§405.1835 – 405.1841.  The Provider was represented by 
Christopher L. Crosswhite, Esquire, of Duane Morris, LLP.  The Intermediary was 
represented by Bernard M. Talbert, Esquire, of Blue Cross Blue Shield Association. 
 
PROVIDER’S CONTENTIONS: 
 
The Provider contends that it correctly identified itself on Worksheet S-2 of its cost report 
and that it was at all relevant times a cancer specialty hospital.  It has consistently filed its 
annual cost report as a cancer hospital since 1996 and serves only cancer patients. 
 
The Provider contends that it met the relevant regulatory criteria for designation as a 
cancer hospital in accordance with 42 C.F.R. §412.23(f)(1)(iii) and (iv).  It requires the 
Provider to demonstrate: 
 

[t]hat the entire facility is organized primarily for treatment of and 
research on cancer (that is, the facility is not a subunit of an acute 
general hospital or university-based medical center). 

 
The Provider was and is organized solely for the treatment of and research on cancer, and 
was in no manner a subunit of an acute general hospital or university-based medical 
center.  Accordingly, the Provider meets this requirement for cancer hospital designation. 
 
According to 42 C.F.R. §412.23(f)(1)(iv), the Provider must show that at least 50 percent 
of its total discharges have a principal diagnosis that reflects a finding of neoplastic 
disease.  (The principal diagnosis for this purpose is defined as the condition established 
after study to be chiefly responsible for occasioning the admission of the patient to the 
hospital.  For the purposes of meeting this definition, only discharges with ICD-9-CM 
principal diagnosis codes of 140 through 239, V58.0, V58.1, V66.1, V66.2, or 990 will 
be considered to reflect neoplastic disease.)  The Provider also meets this requirement for 
cancer hospital designation.  
 
The Provider argues that in order to make a correct determination of filing status, the 
relevant regulation must be viewed in its entirety in such a manner as to lead to a 
reasonable interpretation and reasonable results.  42 C.F.R. §412.23(f)(1) has four 
subparts.  In response to the Intermediary’s position that all of the subparts must be met 
and that the Provider failed to meet the requirements of subparts (i) and (ii) thereunder,  
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the Provider argues that it did not exist prior to 1989, as described in subpart (ii), nor did 
it exist prior to 1983 as referenced in subpart (i) of the code section.  However, the 
Provider met all of the requirements of subparts (iii) and (iv), respectively.  Those 
requirements, and not requirements relating to historical impossibilities, are the relevant 
criteria for the Provider’s situation. 
 
Further, the regulation does not require that the Provider, or any other hospital, meet all 
of the four subparts; but rather, meeting any of the subparts applicable to the hospital’s 
situation should suffice.  There is no language in the regulation that indicates that a 
hospital must meet (i), (ii), (iii), and (iv); each of such subparts presents an independent 
idea, and thus, an independent basis for qualifying for the “cancer hospital” filing status.  
Each subpart is presented as an independent sentence, without “and” connecting the 
subparts.  This wording and structure contrast sharply with the regulations on the 
exclusion of psychiatric hospitals, children’s hospitals, and long-term care hospitals, 
under which the requirements are connected with “and.”  See, 42 C.F.R. §§412.23(a), (d), 
and (e). 
 
Alternatively, the Provider contends that the regulation as interpreted is arbitrary and 
capricious.  The Intermediary’s position is based on the first subpart in 42 C.F.R. 
§412.23(f)(1) concerning recognition as a comprehensive cancer center or clinical cancer 
research center by the National Cancer Institute of the National Institutes of Health as of 
April 20, 1983.  Refusing any new designations of cancer hospitals based on a historical 
circumstance dating back to 1983 is plainly arbitrary and capricious.1 
 
The Provider further contends that the Medicare statute regarding inpatient PPS already 
provides sufficient authority for exceptions and adjustments to payment under PPS for 
cancer hospitals other than those on the CMS list.  The statute provides the following: 
 

The Secretary shall provide by regulation for such other exceptions and 
adjustments to such payment amounts under this subsection as the 
Secretary deems appropriate. 

 
42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(I)(i).   
 
It was pursuant to the original version of this statutory provision in 1983 that CMS first 
established regulatory criteria for cancer hospitals, before the Congressional amendments 
to the statute providing for specific cases not addressed under the regulations for cancer 
hospitals.2  Finally, the Provider argues that CMS has failed to comply with the 
requirements of the Administrative Procedure Act (APA).  The Intermediary and CMS 
apparently take the position that no cancer hospital designations other than the eleven 
identified on a list on the CMS website may be made.  A list on the CMS website does 
not have the legal authority of a regulation or statute and hardly complies with APA rule-
making requirements to provide formal notice and opportunity for comment on 
substantive agency policies 
                                                 
1  See, Intermediary Exhibit 4 at 1. 
2  See, Provider Position Paper at 11. 
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INTERMEDIARY’S CONTENTIONS: 
 
The Intermediary contends that the Provider filed its cost reports for the 1993 through 
1995 and 2003 fiscal year ends as an acute care hospital and for fiscal years 1996 through 
2002 as a cancer hospital.  However, prior to its first cost report under outpatient PPS, 
December 31, 2000, it did not matter how a hospital was classified (acute care versus 
cancer).  It was not until outpatient PPS became effective for claims with dates of service 
on or after July 1, 2000 that it does matter.  The Provider never requested and was never 
approved as an excluded cancer hospital by CMS.  The Intermediary is bound by 
Medicare regulations, including Medicare Regulation 42 C.F.R. §412.23(f), Program 
Instructions, and Program Memoranda.  
 
The Intermediary further argues that the Provider has not met the requirements of the 
above regulation and is therefore not entitled to treatment as an excluded cancer hospital.  
In its preliminary position paper the Provider admitted that it does not meet all the stated 
criteria at 42 C.F.R. §412.23(f)(1).  This Provider is not listed as an excluded cancer 
hospital on the CMS web site.3  CMS Central Office has supported the Intermediary’s 
conclusion stating that there are no more certifications of Medicare PPS excluded cancer 
hospitals; the only mechanism a provider would have to be classified as a cancer hospital 
would be getting someone in the U.S. Congress to write language for the specific 
hospital.4 
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
After considering the Medicare law and guidelines, the parties’ contentions and evidence 
submitted, the Board finds and concludes that the Intermediary properly classified the 
Provider as an acute care hospital instead of a cancer hospital.  The Board finds the 
statute is clear - all of the requirements at §1886(d)(1)(B)(v) of the Social Security Act of 
either subsection (II) or (III) must be met in order to qualify as a cancer hospital.  
Subsections (II) and (III) state as follows: 

(II) a hospital that was recognized as a comprehensive cancer center 
or clinical cancer research center by the National Cancer Institute of 
the National Institutes of Health as of April 20, 1983, that is located 
in a State which as of December 19, 1989, was not operating a  
demonstration project under section 1814(b), that applied and was 
denied, on or before December 31, 1990, for classification as a 
hospital involved extensively in treatment for or research on cancer 
under this clause (as in effect on the day before the date of the 
enactment of this subclause), that as of the date of the enactment of 
this subclause, is licensed for less than 50 acute care beds, and that 
demonstrates for the 4-year period ending on December 31, 1996, 
that at least 50 percent of its total discharges have a principal finding 
of neoplastic disease, as defined in subparagraph (E), or 

                                                 
3  See Intermediary Exhibit 3. 
4  See Intermediary Exhibit 4. 
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(III) a hospital that was recognized as a clinical cancer research 
center by the National Cancer Institute of the National Institutes of 
Health as of February 18, 1998, that has never been reimbursed for 
inpatient hospital services pursuant to a reimbursement system 
under a demonstration project under section 1814(b), that is a 
freestanding facility organized primarily for treatment of and 
research on cancer and is not a unit of another hospital, that as of the 
date of the enactment of this subclause, is licensed for 162 acute 
care beds, and that demonstrates for the 4-year period ending on 
June 30, 1999, that at least 50 percent of its total discharges have a 
principal finding of neoplastic disease, as defined in subparagraph 
(E)  .  .  . 

The Medicare regulation at 42 C.F.R. §412.23(f) essentially mirrors the above statute.  It 
states: 

(f) Cancer hospitals—(1) General rule.  Except as provided in 
paragraph (f)(2) of this section, if a hospital meets the following 
criteria, it is classified as a cancer hospital and is excluded from the 
prospective payment systems beginning with its first cost reporting 
period beginning on or after October 1, 1989.  A hospital classified 
after December 19, 1989 is excluded beginning with its first cost 
reporting beginning after the date of its classification. 

(i) It was recognized as a comprehensive cancer center or clinical 
cancer research center by the National Cancer Institute of the 
National Institutes of Health as of April 20, 1983. 

(ii) It is classified on or before December 31, 1990, or, if on 
December 19, 1989, the hospital was located in a State 
operating a demonstration project under section 1814(b) of the 
Act, the classification is made on or before December 31, 1991. 

(iii) It demonstrates that the entire facility is organized primarily for 
treatment of and research on cancer (that is, the facility is not a 
subunit of an acute general hospital or university-based medical 
center). 

(iv) It shows that at least 50 percent of its total discharges have a 
principal diagnosis that reflects a finding of neoplastic disease.  
(The principal diagnosis for this purpose is defined as the 
condition established after study to be chiefly responsible for 
occasioning the admission of the patient to the hospital.  For the 
purposes of meeting this definition, only discharges with ICD-
9-CM principal diagnosis codes of 140 through 239, V58.0, 
V58.1, V66.1, V66.2, or 990 will be considered to reflect 
neoplastic disease.) 
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(2)  Alternative.  A hospital that applied for and was denied, on or 
before December 31, 1990, classification as a cancer hospital under 
the criteria set forth in paragraph (f)(1) of this section is classified 
as a cancer hospital and is excluded from the prospective payment 
systems beginning with its first cost reporting period beginning on 
or after January 1, 1991, if it meets the criterion set forth in 
paragraph (f)(1)(i) of this section and the hospital is -  

(i) Licensed for fewer than 50 acute care beds as 
of August 5, 1997; 

(ii) Is located in a State that as of December 19, 
1989, was not operating a demonstration 
project under section 1814(b) of the Act; and 

(iii) Demonstrates that, for the 4-year period ending 
on December 31, 1996, at least 50 percent of 
its total discharges have a principal diagnosis 
that reflects a finding of neoplastic disease as 
defined in paragraph (f)(1)(iv) of this section. 

While the regulation might arguably be interpreted as allowing a facility to be treated as a 
cancer hospital if any one of the criteria addressed in the regulation is met, the statute 
makes clear that all four criteria must be met in order to qualify as a cancer hospital.  
Furthermore, CMS’ official interpretation of the above regulation is stated in the Hospital 
Manual §3001.95 which clearly states that all of the criteria must be met.   

Because the statute clearly requires that all four criteria be met, the Provider’s arguments 
regarding failure to comply with APA are moot. 

DECISION AND ORDER: 

The Intermediary properly required the Provider to meet all of the requirements of 42 
C.F.R. §412.23(f) in order to qualify as a cancer hospital.  The Intermediary’s adjustment 
is affirmed. 

BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 

Suzanne Cochran, Esquire 
Elaine Crews Powell, C.P.A. 
Yvette C. Hayes 
Michael D. Richards, C.P.A. 
Keith E. Braganza, C.P.A.  inactive 

 

                                                 
5   See Intermediary Exhibit I-5, pp. 19 & 20. 
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FOR THE BOARD: 

 

 
Suzanne Cochran 
Chairperson 
 
 
DATE:  September 30, 2008 


