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ISSUE: 
 
Whether the Intermediary used proper cost to charge ratios in calculating the Provider’s 
outlier payments. 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a provider of medical 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395h, 42 C.F.R. §§413.20 and 413.24. 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those 
costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews 
the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider 
and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
Medicare reasonable cost reimbursement is governed by 42 U.S.C. §1395x(v)(1)(A).  In 
part, the statute provides that the “reasonable cost” of any service shall be the actual cost 
incurred but excluding any part of such costs found to be unnecessary in the efficient 
delivery of needed health services.  The implementing regulation at 42 C.F.R. §413.9 
provides that reasonable cost includes all “necessary and proper” costs incurred in 
furnishing healthcare services. 
 
Effective with cost reporting periods beginning on or after October 1, 1983, short-term 
acute care hospitals became subject to Medicare’s Prospective Payment System (PPS).  
Under this system Medicare’s payment for inpatient Part A operating costs is made on 
prospectively set rates per discharge. In general, Medicare discharges are classified into 
diagnostic related groups (DRG) and a specific payment weight is assigned to each DRG 
based on resource use or intensity.   
 
Payments made to hospitals under PPS are adjusted (increased) when certain conditions 
exist.  For example, DRG payments are increased when a hospital provides care to a 



Page 3                                                                          CNs: 06-1300, 06-1301, and 06-1307  

disproportionate number of low income patients, or when a hospital incurs the indirect 
costs of graduate medical education programs.  Relevant to the instant cases is the 
increase in PPS payments for “outliers,” i.e. discharges for which resource use is 
unusually high.  To qualify for outlier payments a case must have costs above a fixed-loss 
threshold established by CMS.  In general, the ratios of a hospital’s costs to its charges 
(i.e., the ratio of operating costs to charges in addition to the ratio of capital costs and 
charges) are applied to the “covered charges” of a particular costly case to determine if it 
exceeds the fixed-loss threshold.                    
 
42 C.F.R. §412.84(h) provides the rules for applying cost-to-charge ratios in outlier 
determinations.  Prior to 2003, this regulation stated:     
 

The operating cost-to-charge ratio and, effective with cost 
reporting periods beginning on or after October 1, 1991, the 
capital cost-to-charge ratio used to adjust covered charges 
are computed annually by the intermediary for each 
hospital based on the latest available settled cost report for 
that hospital and charge data for the same time period as 
that covered by the cost report.  Statewide cost-to-charge 
ratios are used in those instances in which a hospital’s 
operating or capital cost-to-charge ratios fall outside 
reasonable parameters.  HCFA sets forth these parameters 
and the statewide cost-to-charge ratios in each year’s 
annual notice of prospective payment rates published under 
§412.8(b). (Emphasis added).    

 
In 2003, 42 C.F.R. §412.84(h) was modified, in part, addressing cost to charge ratios 
applicable to outlier determinations for new hospitals.  In pertinent part, the regulation 
states:  

(h) For discharges occurring before October 1, 2003, the 
operating and capital cost-to-charge ratios used to adjust 
covered charges are computed annually by the intermediary 
for each hospital based on the latest available settled cost 
report for that hospital and charge data for the same time 
period as that covered by the cost report. For discharges 
occurring before August 8, 2003, statewide cost-to-charge 
ratios are used in those instances in which a hospital's 
operating or capital cost-to-charge ratios fall outside 
reasonable parameters. CMS sets forth the reasonable 
parameters and the statewide cost-to-charge ratios in each 
year's annual notice of prospective payment rates published 
in the FEDERAL REGISTER in accordance with 
§412.8(b). (Emphasis added). 
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(i) (1) For discharges occurring on or after August 8, 
2003, CMS may specify an alternative to the ratios 
otherwise applicable under paragraphs (h) or (i)(2) of this 
section. A hospital may also request that its fiscal 
intermediary use a different (higher or lower) cost-to-
charge ratio based on substantial evidence presented by the 
hospital. Such a request must be approved by the CMS 
Regional Office. 

(2) For discharges occurring on or after October 1, 2003, 
the operating and capital cost-to-charge ratios applied at the 
time a claim is processed are based on either the most 
recent settled cost report or the most recent tentative settled 
cost report, whichever is from the latest cost reporting 
period. 

(3) For discharges occurring on or after August 8, 2003, 
the fiscal intermediary may use a statewide average cost-to-
charge ratio if it is unable to determine an accurate 
operating or capital cost-to-charge ratio for a hospital in 
one of the following circumstances: 

(i) New hospitals that have not yet submitted their first 
Medicare cost report. (For this purpose, a new hospital is 
defined as an entity that has not accepted assignment of an 
existing hospital's provider agreement in accordance with 
§489.18 of this chapter.) (Emphasis added). 

STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
Mayo Clinic Hospital (Provider) is an acute care teaching facility located in Phoenix, 
Arizona.  It began operations effective October 28, 1998, and subsequently filed 
Medicare cost reports for its fiscal years ended December 31, 2000, 2001, and 2002.1  
Blue Cross and Blue Shield of Arizona (Intermediary)2 reviewed the cost reports but did 
not issue an NPR for these three fiscal periods until September 2005.  Since the Provider 
did not have “settled” cost reports available until the NPRs were issued, the Intermediary 
determined the Provider’s outlier payments by applying statewide cost-to-charge ratios to 
the Provider’s covered charges.  The Intermediary’s decision to use the statewide cost-to-
charge ratios was based upon its interpretation of 42 C.F.R. §412.84(h) in effect prior to 
2003, i.e., the Intermediary concluded that the statewide cost-to-charge ratios were the 
only alternative to determine outlier payments absent a settled cost report.     
 

                                                 
1 The Provider also submitted a cost report for its fiscal year ended December 31, 1999, but it is not at issue 

in these cases.    
2 Noridian Administrative Services subsequently replaced Blue Cross and Blue Shield of Arizona as the 

Provider’s intermediary. 
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The Provider appealed the Intermediary’s outlier determinations to the Board pursuant to 
42 C.F.R. §§405.1835-405.1841 and met the jurisdictional requirements of those 
regulations.  The amount of Medicare funds in controversy is approximately $6,176,184 
($1,506,850 applicable to fiscal year 2000, $2,743,399 for 2001, and $1,925,935 for 
2002).3  
 
The Provider was represented by Ronald W. Grousky, Medicare Coordinator, Mayo 
Clinic. The Intermediary was represented by Bernard M. Talbert, Esquire, Associate 
Counsel, Blue Cross Blue Shield Association.                                      
 
PARTIES’ CONTENTIONS:  
 
The Provider contends that 42 C.F.R. §412.84(h), in effect prior to 2003, does not 
specifically address how to handle new hospitals that have filed a cost report but have not 
yet received settled cost reports.  However, contrary to the Intermediary’s interpretation, 
the regulation authorizes the use of statewide cost-to-charge ratios for determining outlier 
payments only when a provider’s cost-to-charge ratios fall outside reasonable parameters.  
Furthermore, based upon the changes made to 42 C.F.R. §412.84 in 2003, it is clear that 
longstanding Medicare policy dictates that the Intermediary should have used the cost-to-
charge ratios from the Provider’s filed (yet unsettled) cost reports.   
 
The Provider refers to 42 C.F.R. §412.84(i)(3) and (i)(3)(i) which states that 
intermediaries may use a statewide average cost-to-charge ratio if they are unable to 
determine an accurate operating or capital cost-to-charge ratio because a hospital has “not 
yet submitted their first Medicare cost report.”  Language used by CMS in the preamble 
to the 2003 rule (68 Fed. Reg. 34,494, 34,500 June 9, 2003) supports this position, stating 
in part: 
 

.  .  . hospitals that have not yet filed their first Medicare cost reports .   .    . 
would still receive the statewide average cost-to-charge ratios.  

 
In addition, language used by CMS in 1988 illustrates this policy is longstanding. 
A discussion about PPS (53 Fed. Reg. 38,476, 38,503, Sept. 30, 1988), states in 
part: 
 

[f]or hospitals that have not yet filed their first Medicare cost 
report with their fiscal intermediary or for which the intermediary 
is unable to compute a reasonable cost-to-charge ratio, we 
computed statewide average cost-to-charge ratios.   .   .      
 

The Provider notes that the Intermediary recognized this policy, and on January 23, 2003, 
prior to the changes made to 42 C.F.R. §412.84, began using cost-to-charge ratios from 
the Provider’s as filed cost reports.  Notably, using the “best available data” to establish 
payments under PPS is consistent with CMS policy.  
 
                                                 
3 Provider’s Revised Final Position Paper at 4. 
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The Provider also disagrees with the Intermediary’s argument that there is no authority to 
retroactively adjust the subject outlier payments.  The Intermediary relies on 42 C.F.R. 
§412.116(e), which states:  “[p]ayments for outlier cases .   .    . are not made on an 
interim basis.  The outlier payments are made based on submitted bills and represent 
final payment” and 53 Fed. Reg. 38,476, Sept. 30, 1998 which states:  [w]e proposed to 
continue our policy that outlier payments would be final and not subject to recalculation 
based on later data that would affect the hospital specific cost-to-charge ratios.”  The 
Provider argues that it is not requesting a recalculation based upon later data, but is 
disputing the propriety of the data used.         
 
The Intermediary relies on the regulation in effect during the subject cost reporting 
periods that says the cost-to-charge ratio is based on the latest available settled cost report 
for a hospital.   Since there was no settled cost report available during these periods, and 
since the regulation provides no discussion to default to a filed cost report, the only other 
option discussed is the use of statewide ratios.4 
 
The Intermediary also contends that it had no authority to retroactively adjust outlier 
payments for the period in question.  CMS did not revise its policy at 42 C.F.R. 
§412.116(e), stated above, until August 8, 2003. (68 Fed. Reg. 34,494, June 9, 2003).  
The Intermediary points out that CMS previously denied the Provider’s request to have 
their outlier payments retroactively revised based upon the June 9, 2003 final rule.5        
 
In addition, the Intermediary rejects the Provider’s argument that CMS consistently relies 
upon the “best data available” to determine program payments under PPS.  In the 
example cited by the Provider, and contrary to the instant case, CMS relied upon the best 
data available to support a regulatory methodology.    
 
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
After consideration of Medicare law and guidelines, parties’ contentions, and evidence 
presented, the Board finds and concludes that the Intermediary incorrectly determined the 
Provider’s outlier payments.  The Intermediary made its determinations by applying 
statewide cost-to-charge ratios to the Provider’s covered charges.  However, the Provider 
is entitled to have its outlier payments calculated by having cost-to charge ratios 
determined from its “as filed” cost reports applied to covered charges.  
 
42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(A), the statutory authority for outlier payments under 
Medicare’s inpatient prospective payment system, does not address the circumstances at 
issue in this case.  In pertinent part, the statute provides only that a hospital may receive 
additional payments where its charges “adjusted to cost” exceed certain dollar values.  
The statute does not explain how this determination (adjustment to cost) is to be made, 
however.   
 

                                                 
4 Transcript (Tr.) at 36.  Intermediary Revised Final Position Paper at 3. 
5 Exhibit I-1.  
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To address this matter the Secretary of DHHS (the Secretary) promulgated 42 C.F.R. 
§412.84ff.  In part, these rules explain that the ratios of a hospital’s costs to its charges 
are applied to its billed charges to determine outlier status.  However, 42 C.F.R. 
§412.84(h), which explains how the ratios are determined, also does not address the 
specific circumstances of this case.  That is, the regulation explains that a provider’s 
ratios are determined annually based upon the provider’s latest available “settled” cost 
report.  If the ratios fall outside reasonable parameters, then statewide cost-to-charge 
ratios set by CMS are to be used.  However, the regulation does not make the use of 
statewide ratios a default methodology when a settled cost report is unavailable. With 
respect to the instant case, the Provider had submitted cost reports to the Intermediary, 
and although these cost reports had not yet been settled, there is no assertion that data 
produced from these cost reports produced cost-to-charge ratios outside reasonable 
parameters.                          
 
Since both the statute and regulations are silent regarding the data to be used to determine 
outlier payments when a hospital has filed cost reports with its intermediary that have not 
yet been settled, the Board looks to the intent of the statute and enabling regulation and 
secondary authorities.  From these sources it is clear that the proper identification of 
outlier cases and the accuracy of outlier payments are the fundamental objectives of the 
program.  In the preamble to the final rule published on September 30, 1988, Changes to 
the Inpatient Hospital Prospective Payment System and Fiscal Year 1989 Rates (53 FR 
38476, 38503), HCFA states:                           
 
  3. Hospital Specific Cost-to-Charge Ratios  

[w]e proposed to use hospital-specific cost-to-charge ratios 
to adjust charges for the purpose of computing cost outlier 
payments.  The use of hospital-specific cost-to-charge 
ratios should greatly enhance the accuracy with which 
outlier cases are identified and outlier payments are 
computed, since there is wide variation among hospitals in 
these cost-to-charge ratios.  The increased emphasis on cost 
in computing outlier payments heightens the need to use 
reasonably reliable factors to estimate costs from charges.  
Therefore, we believe the use of hospital-specific cost-to 
charge ratios is essential to ensure that outlier payments are 
made for cases that have extraordinarily high costs, and not 
merely high charges.    

 
* * * * * 

 
[F]or hospitals that have not yet filed their first Medicare 
cost report with their fiscal intermediary or for which the 
intermediary is unable to compute a reasonable cost-to-
charge ratio, we computed statewide average cost to charge 
ratios.   .   .    . (Emphasis added). 
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This language indicates that the Secretary contemplated a scenario in which cost-to-
charge data are available although not “settled” by an intermediary.   The common theme 
is that until a hospital files a cost report there is really no data with which to make a 
reasonable estimation of the cost-to-charge ratios, so statewide average data are used.   
However, it is implicit in that language that if a cost report is filed, though not yet settled, 
data of the character the Secretary has found reliable is available from which computation 
of  “reasonable” cost-to-charge ratios can be computed.  Moreover, use of the averages 
conflicts with the principle discussed in the preamble in that it places reliance on 
averages that the Secretary discarded as being less accurate than hospital specific data.  
These interpretive statements, coupled with silence in the regulation itself as to the 
application in the circumstances here, compel rejection of the Intermediary’s position 
that, absent a settled cost report the regulation requires it to “default” to using a statewide 
average.     
 
Finally, the Board finds that a recalculation of the Provider’s outlier payments is not a 
retroactive adjustment that would be prohibited by 42 C.F.R. §412.116(e).  The 
regulation contemplates an adjustment(s) based upon “later data,” or data that was not 
available at the time the payments were made.  With respect to the instant case, the 
required recalculation is based upon data contemporaneous to the subject cost reporting 
periods.  At the time the Intermediary made its tentative settlement, the cost-to-charge 
ratios used to calculate the outlier payments should have been updated to the best data 
available.  The data from the as-submitted cost reports comports far more effectively with 
the intent of the pertinent statute and regulations to properly identify and pay outlier 
cases, as well as the underlying intent of the program to properly pay providers for 
services rendered to Medicare beneficiaries.  
 
DECISION AND ORDER: 
 
The Intermediary did not use the proper cost-to-charge ratios to calculate the Provider’s 
outlier payments.  The Intermediary is to base the Provider’s outlier payments on data 
found in the Provider’s tentatively settled cost reports.      
 
Board Members Participating: 
 
Suzanne Cochran, Esquire   
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Michael D. Richards, C.P.A. 
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FOR THE BOARD: 

 
   
Suzanne Cochran, Esquire 
Chairperson 
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