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ISSUE:  
 
Whether for fiscal years 1995-1998 the Intermediary should include dual-eligible, 
Medicare health maintenance organization (HMO) patient days in the Medicaid proxy in 
determining Medicare reimbursement for disproportionate share hospital (DSH) payments 
in accordance with the Medicare statute at 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(vi)(II). 
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due providers of medical 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  See 42 U.S.C. §§ 1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid 
Services (CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the 
operating component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged 
with administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted to organizations known as fiscal intermediaries (FI) or 
Medicare administrative contractors (MAC).  FIs and MACs1 determine payment amounts 
due the providers under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  
See 42 U.S.C. § 1395h; 42 C.F.R. §§ 413.20 and 413.24. 
 
Cost reports are required from providers on an annual basis with reporting periods based on 
the provider’s accounting year.  Those cost reports show the costs incurred during the fiscal 
year and the portion of those costs allocated to Medicare.  42 C.F.R. § 413.20.  The 
intermediary reviews the cost report, determines the total amount of Medicare 
reimbursement due the provider and issues the provider a Notice of Program 
Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. § 405.1803.  A provider dissatisfied with the 
intermediary’s final determination of total reimbursement may file an appeal with the 
Provider Reimbursement Review Board (Board) within 180 days of the issuance of the 
NPR.  See 42 U.S.C. § 1395oo(a); 42 C.F.R. §§ 405.1835 - 1837. 
 
Medicare DSH Payment 
 
Part A of the Medicare Act covers "inpatient hospital services."  Since 1983, the Medicare 
program has paid most hospitals for the operating costs of inpatient hospital services under 
the prospective payment system (PPS).  See 42 U.S.C. § 1395ww(d)(l)-(5); 42 C.F.R. Part 
412.  Under PPS, Medicare pays predetermined, standardized amounts per discharge, 
subject to certain payment adjustments.  Id.  
 
The PPS statute contains a number of provisions that adjust reimbursement based on 
hospital-specific factors.  See 42 U.S.C. §1395ww(d)(5).  This case involves the hospital-
specific DSH adjustment, which requires the Secretary to provide increased PPS 
payments to hospitals that serve a significantly disproportionate number of low-income 
patients.  See 42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(F)(i)(I); 42 C.F.R. § 412.106.   
                                                 
1 FIs and MACs are hereinafter referred to as intermediaries. 
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A hospital may qualify for a DSH adjustment based on its disproportionate patient 
percentage (DPP).  See 42 U.S.C. §§ 1395ww(d)(5)(F)(i)(I) and (d)(5)(F)(v); 42 C.F.R.  
§ 412.l06(c)(l).  The DPP determines a hospital's qualification as a DSH, and it also 
determines the amount of the DSH payment to a qualifying hospital.  See 42 U.S.C. §§ 
1395ww(d)(5)(F)(iv) and (vii)-(xiii); 42 C.F.R. § 412.106(d).  
 
The DPP is defined as the sum of two fractions expressed as percentages.  See 42 U.S.C.  
§ 1395ww(d)(5)(F)(vi).  Those two fractions are referred to as the "Medicare/SSI" fraction 
and the "Medicaid” fraction.  Both of these fractions require consideration of whether a 
patient was "entitled to benefits under part A."  
 
The statute defines the Medicare/SSI fraction as: 
 

the fraction (expressed as a percentage), the numerator of which is the 
number of such hospital's patient days for such period which were made up 
of patients who (for such days) were entitled to benefits under part A of this 
subchapter and were entitled to supplemental security income benefits 
(excluding any State supplementation) under subchapter XVI of this 
chapter, and the denominator of which is the number of such hospital's 
patient days for such fiscal year which were made up of patients who (for 
such days) were entitled to benefits under part A of this subchapter....  

 
42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(F)(vi)(I) (emphasis added).  The Medicare/SSI fraction is 
computed annually by CMS, and the Medicare fiscal intermediaries use CMS' calculation 
to compute a hospital's DSH payment adjustment.  42 C.F.R. § 412.106(b)(2)-(3).  
 
The statute defines the Medicaid fraction as:  
 

the fraction (expressed as a percentage), the numerator of which is the 
number of the hospital's patient days for such period which consist of 
patients who (for such days) were eligible for medical assistance under a 
State plan approved under subchapter XIX [the Medicaid program], but who 
were not entitled to benefits under part A of this subchapter, and the 
denominator of which is the total number of the hospital's patient days for 
such period.  

 
42 U.S.C. § 1395ww(d)(5)(F)(vi)(II) (emphasis added).  The fiscal intermediary determines 
the number of the hospital's patient days of service for which patients were eligible for 
Medicaid but not entitled to Medicare part A, and divides that number by the total number 
of patient days in the same period.  42 C.F.R. § 412.l06(b)(4).  
 
Medicare Managed Care 
 
The Medicare program permits its beneficiaries to receive services from managed care 
organizations.  The original managed care statute implementing payments to health 
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maintenance organizations (HMOs) and competitive medical plans (CMPs) is found at 42 
U.S.C. § 1395mm.  The statute at 42 U.S.C. §1395mm(a)(5) provides for: 
 

payment to the eligible organization under this section for individuals 
enrolled under this section with the organization and entitled to benefits 
under part A of this subchapter and enrolled under part B of this 
subchapter shall be made from the Federal Hospital Insurance Trust Fund 
and the Federal Supplementary Medical Insurance Trust Fund. 

 
Inpatient hospital days for Medicare beneficiaries enrolled in HMOs and CMPs prior to 
1999 were referred to as Medicare HMO patient care days and were paid under Part A of 
Medicare.  See 42 U.S.C. §§1395mm(a)(5) and 1395i(a) and (h).  The fiscal periods in 
dispute in this appeal are prior to 1999 and are governed by this statute.   
 
In 1997, Congress amended the Medicare statute by adding a new part C for Medicare 
beneficiaries enrolling in managed care organizations after 1999.  See Balanced Budget Act 
of 1997 (BBA), Pub. L. No. 105-33, §4001, 111 Stat. 251, 270 (codified at 42 U.S.C.  
§ 1395w-21).  Part C governs the Medicare+Choice (M+C) program.  This statute provides 
that a Medicare beneficiary may elect to receive Medicare benefits through one of two 
means:  
 

Subject to the provisions of this section, each Medicare+Choice eligible 
individual (as defined in paragraph (3)) is entitled to elect to receive benefits 
[] under this subchapter --  

(A) through the original [M]edicare fee-for-service program under parts 
A and B of this subchapter, or 

(B) through enrollment in a Medicare+Choice plan under this part [part 
C]… 

 
The fiscal years at issue in this case are all prior to the effective date of the M+C provisions 
of BBA. 
 
CMS Policy for Managed Care Days in DSH Calculation 
 
In 1990, CMS published a statement in the Federal Register stating that Medicare HMO 
days had been counted in the Medicare fraction.  55 Fed. Reg. 35990, 35994 (Sept. 4, 
1990).  It states in relevant part: 
 

Comment: One commenter believes that the disproportionate share 
adjustment calculation should be expanded to include days that Medicare 
patients utilize health maintenance organizations (HMOs) since these 
beneficiaries are entitled to Part A benefits. 
 
Response: Based on the language of section 1886(d)(5)(F)(vi) of the Act, 
which states that the disproportionate share adjustment computation should 
include “patients who were entitled to benefits under Part A”, we believe it 
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is appropriate to include the days associated with Medicare patients who 
receive care at a qualified HMO.  Prior to December 1, 1987, we were not 
able to isolate the days of care associated with Medicare patients in HMOs 
and, therefore, were unable to fold this number into the calculation.  
However, as of December 1, 1987, a field was included on the Medicare 
Provider Analysis and Review (MEDPAR) file that allows us to isolate 
those HMO days that are associated with Medicare patients.  Therefore, 
since that time, we have been including HMO days in SSI/Medicare 
percentage. 
 

CMS did not publish any further guidance regarding Medicare managed care days until it 
addressed the treatment of Part C M+C patient days in the DSH calculation in 2003 and 
2004.  Therefore, for the years at issue in this appeal, the statement from the Federal 
Register of September 4, 1990 applies. 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
This case involves seven group appeals collectively referred to as QRS DSH-Medicare 
HMO Days Groups (the Providers), consolidated for hearing by agreement of the parties.  
All the Providers in each of the groups are acute care facilities that received payment under 
Medicare for services to Medicare beneficiaries for the cost reporting periods from 1995 
through 1998.  All the Providers in each group seek to require the Intermediaries to include 
in the numerator of the Medicaid fraction, the days attributable to patients who were 
eligible for Medicaid and enrolled in Medicare managed care plans (or HMOs) during their 
inpatient hospital stays. 
 
The Providers were represented by Alan J. Sedley, Esq. of Alan J. Sedley Law Offices.   
The Intermediaries were represented by Bernard M. Talbert, Esq. of Blue Cross Blue 
Shield Association. 
 
PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Intermediaries contend that CMS policy has consistently dictated that 
Medicare managed care days are to be included in the Medicare fraction.  See 55 
Fed. Reg. 35990, 35994 (Sept. 4, 1990).  Even after the legislation was changed to 
create Part C, CMS considered including M+C days in the Medicaid fraction, but 
following re-evaluation of the question, CMS determined that such days should 
remain in the Medicare fraction.    See 69 Fed Reg. 48916, 49099 (Aug. 11, 
2004). 
 
The Intermediaries note that the Board ruled that HMO managed care days should 
be included in the Medicare fraction because a beneficiary must first be entitled to 
benefits under Medicare part A to enroll in a Medicare managed care plan.  See 
QRS 1994 DSH Managed Care and Medicaid Eligible Days Group v. Blue Cross 
Blue Shield Association/Noridian Administrative Services, PRRB Dec. No. 2009-
D3, December 17, 2008, declined rev. CMS Administrator, February 6, 2009.  
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The Providers contend that all days associated with dual-eligible, Medicare managed care 
days should be included in the numerator of the Medicaid fraction in the DSH formula. 
 
The Providers contend that during the fiscal years at issue, 1995 to 1998, Congress 
manifested its clear intent that Medicare HMO enrollees not be regarded as patients for 
whom payments may be made under part A.  42 U.S.C §1395ww(h)(3)(C).  Under that 
statute, CMS did not count Medicare HMO days in calculating Medicare payments to 
teaching hospitals for graduate medical education (GME).  The Medicare HMO days were 
treated as non-Medicare days.  The Providers point out that the DSH and GME statutes 
have similar language regarding “entitled to benefits under part A” and “with respect to 
whom payment may be made under part A”.  See 42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F)(vi)(I) and  
§1395ww(h)(3)(C).  CMS, in the preamble to the 1989 implementing rule, specifically 
construes the GME statute to exclude Medicare HMO days from the calculation of the 
Medicare patient load category because Medicare HMO days “are recorded as non-
Medicare days” for all Medicare payment purposes.  54 Fed. Reg. 40,286, 40,294-5 
(September 29, 1989) (emphasis added).2 
 
In 1997, Congress, presumably aware of CMS’ existing policy of recording Medicare 
HMO days as non-Medicare days, enacted legislation providing for a separate, additional 
medical education payment specifically for hospitals that treat Medicare managed care 
patients.  See Section 4624 of the BBA of 1997, 42 U.S.C. §1395ww(h)(3)(D)(i).  
Providers reason that if, under the pre-existing law, Congress had intended Medicare HMO 
patients to be counted as patients who were “entitled to benefits under Medicare Part A,” 
then Medicare HMO patients would have already been included in the calculation of the 
standard GME payment.  And it follows, that if that were the intent, Congress would 
simply have directed the Secretary to count Medicare HMO days in the GME payment 
calculation specified under the pre-existing law.  There would have been no need for a 
separate additional payment for Medicare managed care enrollees. 
 
Instead, Congress’ enactment of a separate GME payment for Medicare HMO patient days 
manifests an intent that Medicare HMO enrollees not be regarded as patients “with respect 
to whom payment may be made under part A.”   42 U.S.C. §1395ww(h)(3)(C).  Like the 
GME statute, which fixes the GME payment on a hospital’s number of patient days 
attributable to patients who are entitled to payment under Medicare Part A, the DSH statute 
also defines the numerator of the Medicare fraction as consisting of a hospital’s number of 
days attributable to patients who are “entitled to benefits” under part A.  The Providers 
argue that the Secretary’s position that Medicare HMO days should be included in the 
Medicare fraction for DSH therefore conflicts with the intent of Congress.  This, coupled 
with the unexplained inconsistent treatment of HMO days for all other payment purposes, 
indicates CMS’ position is arbitrary and capricious.3   
 
The Providers also claim that CMS’ decision to include Medicare HMO days in the 
Medicare fraction is arbitrary and capricious because it never implemented a genuine 
policy to include these days. While the preamble to the 1990 rule said that CMS had been 
                                                 
2 See Tr. at 21-22 
3 See Tr. at 24-26. 
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counting Medicare HMO days in the Medicare fraction since 1987, the Providers indicate 
that evidence in Baystate Medical Center v. Leavitt, 545 F. Supp. 2d 20 (D.D.C 2008, 
March 31, 2008) revealed that few HMO days were counted in the Medicare fraction 
because hospitals and HMOs had little incentive and no contractual obligation to submit 
data to CMS for Medicare HMO patient days. 

FINDINGS OF FACT, CONCLUSION OF LAW AND DISCUSSION:  

After consideration of the Medicare law and guidelines, the parties’ contentions, and the 
evidence presented, the Board finds and concludes that dual-eligible Medicare managed 
care days should be included in the Medicare fraction used to calculate the DSH 
adjustment.   
 
This case pertains to inpatient hospital days for Medicare beneficiaries enrolled in HMOs 
and CMPs prior to 1999 and to fiscal years prior to enactment of the BBA in 1997 which 
created Part C.  The managed care statute implementing payments to HMOs and CMPs 
during this time period is at 42 U.S.C. § 1395mm which provides the following: 
 

The payment to the eligible [HMO] organization under this 
section for individuals enrolled under this section with the 
organization and entitled to benefits under part A of this 
subchapter and enrolled under part B of this subchapter shall 
be made from the Federal Hospital Insurance Trust Fund and 
the Federal Supplementary Medical Insurance Trust Fund. 

 
42 U.S.C. § 1395mm(a)(5) (emphasis added).  The Federal Hospital Insurance Trust Fund 
was established under Part A of the Medicare Act to fund the services provided under Part 
A.  42 U.S.C. §§1395i(a) and (h).  Consequently, prior to the change in the Medicare Act 
which created Part C, HMO inpatient hospital services were paid pursuant to Part A of 
Medicare.   
 
In Jewish Hospital, Inc. v. Secretary of Health and Human Services, 19 F.3d 270, 274-75 
(6th Cir. 1994), the term “entitled” as it is used in the definition of the Medicare fraction at  
42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(F), was defined as follows:  
 

[t]o be entitled to some benefit means that one possesses the right or 
title to that benefit. Thus the Medicare proxy fixes the calculation 
upon the absolute right to receive an independent and readily defined 
payment.”    
 

The explicit language of the DSH statute limits inclusion in the Medicaid fraction to those 
individuals or beneficiaries “eligible for medical assistance under state plan approved under 
XIX” and “not entitled to benefits under part A.”  42 C.F.R. §412.106(b)(4) (emphasis 
added).  In that services to Medicare beneficiaries enrolled in an HMO were paid under 
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Part A during the fiscal periods prior to the effective date of Part C, the DSH statute 
requires those days be excluded from the Medicaid percentage.4    
    
DECISION AND ORDER: 
 
The Board finds that the Intermediary properly excluded Medicare HMO days from the 
Medicaid fraction.   
 
BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 
 
Yvette C. Hayes 
Keith E. Braganza, C.P.A. 
John Gary Bowers, C.P.A. 
 
FOR THE BOARD: 
 
 
 
 
Yvette C. Hayes  
Acting Chairperson 
 
 
DATE:  March 16, 2011 
 

 

                                                 
4 The Board reached a different decision in QRS 1999-2003 DSH Part C Days Group v. Blue Cross Blue 
Shield Association, Case No. 09-0003GC et al, 2011-D19  released concurrently with this decision.  That case 
involved fiscal periods to which Part C is applicable.   


