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FAQs on the Use of 1311 Funds, Project Periods, and updating the cost allocation methodology 

These Frequently Asked Questions (FAQs) provide clarification about grant funding under Affordable Care Act 
section 1311(a) available to states that establish a State-based Marketplace (SBM) or a State Partnership 
Marketplace (SPM) and supplement the FAQs, “Use of 1311 Funds and No-Cost Extensions,” issued on March 
14, 2014.  

Q1:  If I am a 2014 State Partnership Marketplace (SPM) or State-based Marketplace (SBM) currently 
offering coverage and I apply for a new section 1311 (a) grant award during 2014, how long is my project 
period? 

A1:  Current funding opportunities for which SPMs and SBMs are eligible allow for project periods of up to one 
year.  Please refer to the Funding Opportunity Announcement (FOA) for guidance on project periods and grant 
funding for costs related to establishment activities.  Also, note that the FOA defines establishment activities 
and that a 2014 SPM or SBM may not apply for grant funding for on-going operations. For more information, 
see: http://www.cms.gov/CCIIO/Resources/Funding-Opportunities/index.html#Health Insurance Marketplaces 

Q2:  If a state has not completed the SPM or SBM Blueprint approval process, can that state apply for 
1311(a) funding for consumer assistance activities? 
 
A2: Yes. A state may apply for 1311(a) funding for consumer assistance establishment activities, including the 
establishment of consumer assistance programs like an in-person assister program, if the application includes 
a letter from the Governor indicating that the state anticipates completing the Blueprint approval process.  All 
requests for funding are reviewed for allowability, allocability, and reasonableness and other requirements set 
forth in the FAQ. 

Q3: How often does CMS require a state to update the cost allocation methodology between the 
Marketplace and the state Medicaid agency for jointly funded activities? 
 
A3: Whenever, a state seeks additional 1311 (a) funding and/or Advance Planning Document (APD) funding, 
they must provide an updated cost allocation methodology in the application.  It is important for states to 
reassess the initial cost allocation that was approved prior to open enrollment based on projections, now that 
actual enrollment and transactional volume data is available.  In addition, CMS strongly recommends that 
states continue to reassess their cost allocation on an annual basis and/or if there is a substantive change in 
program participation or the scope of the jointly-funded activities.  




