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Q1: Why are only grantees that were awarded funds for this program in 2010 eligible to apply 

for this funding?  

A1: The funds available through this announcement are no-year funds that were appropriate in 2010 and 

which can only be shared among the entities that received 2010 grants.  Because the amount of grant 

funds available is relatively small, this approach ensures that the funds are used most efficiently by 

leveraging the progress made by existing grantees.  These grant funds will be used to re-establish, 

extend, or enhance activities that were funded under the 2010 grants. 

Q2: The amount of funds available for this award is smaller than what was available in 2010. 

Why are grantees required to fulfill all of the same duties? 

A2: These new grants are intended to help grantees re-establish, continue, or expand the activities 

that they started under the original 2010 Consumer Assistance Program grants. As such, this 

funding is subject to the same statutory requirements as the original grant. All the duties listed at 

Public Health Service Act section 2793(c) must be carried out by grantees .  

Q3: What is the grant period of performance for this award? 

A3: The grant period of performance is 12 months. 

Q4: Can I request funds under this announcement to perform activities I am currently 

performing under the 2010 Consumer Assistance Program award funds? 

A4: Yes. These grant funds can be used to re-establish, extend, or enhance activities being funded 

under the 2010 grants. For example, if a Consumer Assistance Program was performing an 

outreach campaign that included a 6-month public service announcement (PSA) on the radio under 

the 2010 grant award, that Consumer Assistance Program could extend the PSA beyond the original 

six months, or add a different PSA. The Consumer Assistance Program could also use these funds 

to add to the radio campaign through other media not currently included in their project plans, such 

as newspapers, local magazines, or television. Funds awarded under this grant funding opportunity 

announcement cannot supplant funding under any prior or future Consumer Assistance Program 

funding opportunities if grant periods overlap.  



Q5: How long is the budget period for this award? Can I apply for this opportunity if my 

program is currently operating under the 2010 Consumer Assistance Program grant in a No-

Cost Extension period?  

A5: The budget period is 12 months. 2010 Consumer Assistance Program grantees are encouraged 

to apply for this grant opportunity regardless of their status as a currently operating program. 

Applicants must be in good standing to qualify for an award, which includes being up to date on all 

quarterly Federal Financial Reports at the time of submission of this application through the award 

date of this grant. Project plans for this grant opportunity must expand upon work currently in 

progress through any Consumer Assistance Program No-Cost Extension period, but can also 

provide new funding for projects or activities that may have ended under previous grant periods.   

Q6: Several U.S. Territories received a 2010 Consumer Assistance Program grant. Can U.S. 

territories apply for this award?  

A6: Territories may not apply for this funding announcement even if they were 2010 Consumer 

Assistance Program grant recipients. HHS recently determined that the provisions of the PHS Act 

enacted in title I of the Affordable Care Act do not apply to the territories.  See 

http://www.cms.gov/CCIIO/Resources/Letters/Downloads/letter-to-Francis.pdf.  The Consumer 

Assistance program grants are authorized by section 2793 of the PHS Act, which was enacted 

under title I of the Affordable Care Act.  This means that, under HHS’s recent determination of the 

applicability of those provisions to the territories, the Affordable Care Act opportunity to receive 

grant funding for a consumer assistance program will not apply after July 14, 2014 to the U.S. 

territories. 
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