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Open Payments  
Frequently Asked Questions (FAQs): 

Covered Recipient Definition Expansion 
This document is designed as a resource for the Open Payments Frequently Asked Questions 
(FAQs) in relation to the changes regarding the covered recipient definition expansion effective 
Program Year (PY) 2021.   

A comprehensive list of frequently asked questions about the Open Payments program can be 
found on the Open Payment website.  

All FAQs presented in this document are current as of July 31, 2020 

FAQ #2008 

Question:  
Some states do not have separate licensing programs for some of the non-physician practitioner types, 
physician assistant (PA), nurse practitioner (NP), clinical nurse specialist (CNS), certified registered nurse 
anesthetist (CRNA), or certified nurse-midwife (CNM). Reference data on providers in states that do not 
have separate licensing programs for some non-physician practitioner types may not include information 
on the specific credential they practice under. How should reporting entities decide which provider type to 
report for a given provider if it is not specified in the data?  

Answer:  
Reporting entities should use their best knowledge of the provider and the credential(s) the provider 
practices under to make a selection. Reporting entities are to follow the definitions provided in the final 
rule (42 C.F.R. §403.902) to make determinations on which providers are reportable regardless of 
whether they are identified as a PA, NP, CNS, CRNA or CNM in reference data sources. Reporting 
entities are encouraged to use the assumptions statement to note the methodologies used in their reporting. 

FAQ #2009  

Question: 
Will reporting entities be required to identify the specific types of non-physician practitioners— physician 
assistant (PA), nurse practitioner (NP), clinical nurse specialist (CNS), certified registered nurse 
anesthetist (CRNA), or certified nurse-midwife (CNM)—in their reports?  

Answer: 
Yes, reporting entities will be required to specify at least one provider type for each reported non-
physician practitioner and will be allowed to make multiple selections for providers who carry multiple 
credentials.   

 

https://www.cms.gov/OpenPayments/FAQs/FAQs-openpayments
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FAQ #2010 

Question:  
Will all non-physician practitioners be required to obtain National Provider Identifier (NPI) numbers? 

Answer:  
No, Open Payments does not require non-physician practitioners to obtain NPIs.  

FAQ #2011 

Question:  
How should reporting entities report non-physician practitioners that do not have a National Provider 
Identifier (NPI)?  

Answer:  
For non-physician practitioners without an NPI, reporting entities can report up to 5 state licenses on the 
payment record. Matching will be performed based on the combination of first name, last name, and state 
license information. Please note that reported providers do not have to have a specific PA, NP, CNS, 
CRNA or CNM credential associated with their state license to be successfully validated. CMS is aware 
that not all states license providers for each of the listed credentials and will be able to validate reported 
data regardless of whether reported license(s) are for a specific non-physician practitioner type or a 
broader category of Registered Nurse. 

FAQ #2012 

Question:  
How will CMS validate information submitted about non-physician practitioners? 

Answer:  
CMS will use a combination of data contained in the NPPES and PECOS systems, a commercial data 
source of aggregated data from state boards, and other sources to validate reported data on non-physician 
practitioners (PAs, NPs, CNSs, CRNAs, CNMs).  

FAQ #2013 

Question:  
Where can reporting entities find the definition of the non-physician practitioners types, physician 
assistant (PA), nurse practitioner (NP), clinical nurse specialist (CNS), certified registered nurse 
anesthetist (CRNA), or certified nurse-midwife (CNM)? 

Answer:  
The non-physician practitioner terms are defined in the Final Rule, 42 C.F.R §403.902.  

 


