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Open Payments  
Frequently Asked Questions (FAQs) : 

Device Data Reporting 
This document is designed as a resource for the Open Payments Frequently Asked Questions 
(FAQs) in relation to the changes regarding device data reporting effective Program Year (PY) 
2021.  

A comprehensive list of frequently asked questions about the Open Payments program can be 
found on the Open Payment website.  

All FAQs presented in this document are current as of July 31, 2020.  

FAQ #2007 

Question:  
Which marketed names and device identifiers should an entity report when a single transaction is related 
to multiple products or multiple device identifiers? 

Answer: 
If the payment or transfer of value is related to multiple devices or medical supply products, the reporting 
entity may report up to five products. Each product may be reported with a combination of the marketed 
name (brand name) and one device identifier. If a reported device is associated with multiple device IDs, 
it is up to reporting entity’s discretion to identify the representative device ID for that product. Reported 
brand names and device identifiers will be validated against the information from the Global Unique 
Device Identification Database (GUDID). Reporting entities are responsible for making a determination 
about which combination(s) of brand names and device identifiers to report, but are encouraged to note 
any assumptions made or methodologies used to determine which device brand names and device 
identifiers to report in the assumptions statement. 

FAQ #8258 

Question:  
Is a medical device considered a covered product for purposes of the Open Payments reporting 
requirements if a test performed using the device is eligible for payment under Medicare, Medicaid, or 
CHIP, but not the device itself (e.g., MRI machines, CT, x-rays, ultrasounds machines)? 

Answer:  
Yes, if a medical device is used to perform a service that is reimbursable under Medicare, Medicaid, or 
CHIP , the device is considered a covered product for purposes of Open Payments, so long as it is of the 
type that by law requires premarket approval by or premarket notification to the FDA, per the definition 
in 42 C.F.R. § 403.902. 

 

https://www.cms.gov/OpenPayments/FAQs/FAQs-openpayments
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FAQ #9132 

Question:  
Is an applicable manufacturer with both covered and non-covered products required to report payments or 
other transfers of value associated with a non-covered device, for example a device that is still in its 
development phase, which does not have pre-market approval by, nor required to have premarket 
notification to, the FDA and even when the device will only be used in the preclinical laboratory setting 
and not on humans? 

Answer:  
Yes, applicable manufacturers of at least one covered drug, device, biological or medical supply are 
required to report all payments or other transfers of value, unless the applicable manufacturer meets one 
of the reporting limitations, as described in 42 C.F.R. § 403.904(b); in that case the applicable 
manufacturer is only required to report payments or other transfer of value related to covered drugs, 
devices, biological, or medical supplies. Reporting limitations include: (1) applicable manufacturers with 
total revenue from covered drugs, devices, biological, or medical supplies constituting less than 10 
percent of total revenue during the fiscal year preceding the reporting year, (2) an entity meets the 
definition of an applicable manufacturer because it is under common ownership with such applicable 
manufacturer and provides assistance and support to such applicable manufacturer, (3) the applicable 
manufacturer has separate operating divisions that do not manufacture any covered drugs, devices, 
biologicals or medical supplies, and (4) the applicable manufacturer is only manufacturing a covered 
drug, device, biological, or medical supply because it is under written agreement to manufacture the 
covered drug, device, biological, or medical supply, does not hold the FDA approval, licensure, or 
clearance for the covered drugs, device, biological, or medical supply, and is not involved in the sale 
marketing, or distribution of the covered drugs, device, biological, or medical supply. In the instance of 
pre-clinical research, applicable manufacturers only need to report the research institution, principal 
investigator(s) (including their name, National Provider Identifier, State professional license number(s), 
specialty and business address) and total payment. See 78 FR 9484.  

FAQ #8392 

Question:  
Are entities currently in the research and development phase for drugs which, are at the time not approved 
by the FDA, subject to Open Payments reporting requirements? 

Answer:  
An applicable manufacturer, as defined by 42 CFR 403.902, is an entity that is engaged in the production, 
preparation, propagation, compounding, or conversion of a covered drug, device, biological, or medical 
supply, or is under common ownership with an applicable manufacturer and provides assistance or 
support to such entity with respect to the production, preparation, propagation, compounding, conversion, 
marketing, promotion, sale or distribution of a covered product. A covered drug is any drug for which (1) 
payment is available under Medicare, Medicaid, or the Children’s Health Insurance Program (CHIP), 
either separately (such as through a fee schedule or formulary) or as part of a bundled payment, and (2) 
requires a prescription to be dispensed. The question of whether you fall within the definition of an 
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“applicable manufacturer” depends in part on whether payment is available for any of your products 
under Medicare, Medicaid, or CHIP. While most products for which payment is available under these 
programs will have already received FDA clearance or approval, there are some exceptions. See 78 FR 
9465. For that reason, we did not set FDA approval or clearance as a bright line test for determining 
whether a product is considered to be a “covered” product. If payment is not currently available under 
Medicare, Medicaid, or CHIP for your product at this time, then you would not be considered an 
applicable manufacturer for purposes of the reporting requirements; however, if payment is available (for 
example, under the Medicare Clinical Trial Policy), then you would be considered an applicable 
manufacturer. Note that the preamble addresses the situation where an entity with no covered products 
becomes an applicable manufacturer because, for example, its only product receives FDA approval. See 
78 FR 9463. In that situation, an entity has a grace period of 180 days following its product becoming 
“covered” to begin complying with the data collection and reporting requirements. 

FAQ #9124 

Question:  
When an entity with no covered products becomes an applicable manufacturer or applicable group 
purchasing organization (GPO) because payment becomes available for one of the company’s products 
under Medicare, Medicaid, or CHIP (for example, because a manufacturer’s only product received FDA 
approval), must the entity report payments or other transfers of value previously made to physicians and 
teaching hospitals? 

Answer:  
When an applicable manufacturer or applicable GPO that did not previously have any other covered 
products becomes subject to the Open Payments data collection and reporting requirements, they will be 
granted a grace period of 180 days following a product becoming ‘‘covered’’ to begin complying with the 
data collection and reporting requirements. Therefore, retroactive reporting is not required. 
 

 

 

 


