
Rural Community Hospital Demonstration Program 
 

Questions and Answers 
 
1. The notice on the CMS website for the Rural Community Hospital Demonstration 
Program states that applications are due on July 2, 2004, yet the Proposed Rule for 
Proposed Changes to the Hospital Inpatient Prospective Payment Systems and Fiscal 
Year 2005 Rates, published in the May 18, 2004 Federal Register, announces the 
demonstration program. This proposed rule states a comment period ending on July 
12, 2004. Please explain this difference. 

CMS announced the demonstration in the Hospital Proposed Rule because it pertains 
to inpatient services, and because the budget neutrality adjustment required for the 
demonstration requires changes in the overall payment rates for inpatient services. 
The comment period for the proposed rule is also the period for comments on the 
demonstration and the budget neutrality adjustment methodology. CMS is required 
to conduct the demonstration according to a Congressional mandate. The due date 
has been set at July 2, in order to allow time for sufficient evaluation and to be able 
to implement the project within the time period required by Congress. 

2. Are Indian Health Service and tribally owned hospitals eligible for the 
demonstration? 

Yes, Indian Health Service and tribally owned hospitals are eligible for the 
demonstration if they meet all other eligibility criteria. 

3. Does a joint application among hospitals convey any advantage as far as being 
selected for the demonstration? 

No. CMS will not make joint awards for the demonstration. 

4. For Question 9 of the “Objective Information”, listed in the demonstration 
application on the CMS website, how does the applicant calculate total operating 
margin? 
 
Please use the following formula: 

((Net Patient Revenues + Total Other Income) – (Total Operating Expenses +Total 
Other Expenses))/(Net Patient Revenues +Total Other Income) 

These individual quantities are line items on worksheet G-3 of the CMS Cost Report 
for Hospitals, Form CMS-2552-96: 

Net Patient Revenues – Line 3 
Total Other Income – Line 25 
Total Operating Expenses – Line 4 
Total Other Expenses – Line 30 



5. The authorizing legislation for the demonstration, Section 410A of the Medicare 
Modernization Act, states that “covered inpatient hospital services” includes 
extended care services furnished under an agreement under section 1883 of the 
Social Security Act (42 U.S.C. 1395 tt). However, there is no mention of this 
inclusion in the demonstration application found on the CMS website. 

Covered inpatient services under the demonstration will include extended care 
services furnished under an agreement under Section 1883 of the Social Security 
Act. 

6. Do psychiatric beds count against the demonstration’s eligibility requirement of 
fewer than 51 acute care inpatient beds? 

Section 410A, the authorizing legislation, states explicitly that beds in a psychiatric 
or rehabilitation unit of the hospital which is a distinct part of the hospital shall not 
be counted. However, psychiatric beds that are not separate from the hospital’s 
inpatient beds are subject to the Medicare inpatient prospective payment system, 
and are to be counted against the bed limit for eligibility for the demonstration.  

7. Is it required that a hospital be in a poor financial situation to be eligible for the 
demonstration? 

No. However, potential applicants should be aware that they will be assessed on the 
issues listed in the questions on the application. Financial need is included among 
these criteria. It is possible that a hospital that submits a strong application on other 
points will be accepted despite its financial situation. 

8. When will applicants be notified whom has been selected? 

We plan that notification will occur in September 2004? 

9. Will there be a coordinator for the program, like the States have for the Critical 
Access Hospital program? 

The CMS Project Officer will be the coordinator of the Rural Community Hospital 
Demonstration Program. He will coordinate all activities within CMS, among the fiscal 
intermediaries, and will work with the CMS evaluation staff. 

10. Will the demonstration project begin October 1, 2004 or January 1, 2005? 

We are planning to begin the project on October 1, 2004. 

11. Will hospitals use their current cost report year or would all 15 have a new year 
in order to coordinate the management of the project? 

Hospitals will keep their current cost report year. 



12. Are participating hospitals required to stay in for the full five years? How and 
when do you exit, if this is allowed? 

Hospitals may exit at the end of any cost report year. 

13. What happens at the end of the five-year period? 

The participating hospitals will return to the payment system for Medicare inpatient 
services determined by then current law. 

14. Will CMS require a specific survey process for the demonstration? 

CMS will not require any survey process beyond what would customarily be required 
for rural hospitals. Nothing will change in the method by which CMS deems hospitals 
for meeting Conditions of Participation on JCAHO review. 

15. Will RCH hospitals utilize a network hospital similar to the critical access 
program? 

Transfer relationships and cooperation on patient care with other providers are 
certainly encouraged. In the demonstration application process, points will be 
awarded to applicants on the basis of these factors. However, there is no explicit 
requirement for a network hospital such as in the Critical Access program. 

16. Are changes in State licensure necessary? 

No changes in State licensure are required by CMS. 

17. How will interim payments be made? 

There will be no change in the frequency or amount of interim payments compared 
to how they would ordinarily be made. There will be no systems changes for the 
demonstration. Payment adjustments for cost-based reimbursement will be made in 
the cost report settlement process. Participating hospitals will receive as much cash 
flow from interim payments as they would receive without the demonstration. 

18. Are there any restrictions on participating in the other rural improvements 
resulting from the Medicare Modernization Act, i.e., home health or ambulance add 
ons. 

No, participation in the Rural Community Hospital Demonstration Program does not 
preclude hospitals from receiving these payment enhancements. 

19. Define “target” amount with respect to costs. 



See the web page for the Rural Community Hospital Demonstration Program under 
“Demonstration Payment Methodology”. 

20. What kind of training or education will be provided to fiscal intermediaries so that 
they are equipped to handle this program? 

Instructions will be given to participating hospitals’ fiscal intermediaries in the form 
of a program memorandum. CMS staff will give directions to the fiscal intermediaries 
in conducting payment changes. 

21. Will RCH hospitals be required to utilize the same intermediary or have an 
opportunity to change fiscal intermediaries if they so wish? 

We do not plan that hospitals participating in the demonstration will use the same 
fiscal intermediary. We expect that each participating hospital will maintain its 
relation with its current intermediary. Procedures for a hospital changing its fiscal 
intermediary will be the same as under current regulations. 

22. How will CRNA pass through costs be handled? 

The regular, current payment methodology for anesthesia services furnished by 
hospital or CAH nonphysician anesthetists, as expressed in CFR 412.113(c), will 
apply to demonstration hospitals. Other pass through payments such as graduate 
medical education will not be affected 

23. If a RCH hospital is currently a sole community hospital or a disproportionate 
share hospital, will that status be retained? Will it be able to return to that status at 
the end of the project? 

A hospital participating in the Rural Community Hospital Demonstration Program 
must adopt the demonstration’s payment methodology. It will not maintain its status 
as either a sole community hospital or a rural referral center. At the end of the 
project, it will be able to return to that status if it meets the criteria under then 
current regulations. 

24. Will states be required to follow suit with respect to Medicaid and reimburse 
inpatient and swing bed services on a cost basis? 

The waiver authority granted by Section 410A of the Medicare Modernization Act 
applies only to Title XVIII. There is no mandate on the States to increase 
reimbursement for these services under Medicaid. 

25. Will cost-based reimbursement for swing-bed services in the RCH demonstration 
program be calculated similar to the methodology used for Critical Access Hospitals? 



Yes, CMS will use the same methodology for cost-based reimbursement for swing-
bed services as for Critical Access Hospitals. 

26. Will outpatient services continue to be reimbursed under the OPPS? Will the hold 
harmless position of the OPPS law apply to RCH hospitals? 

Yes. Since the legislative mandate for section 410A applies only to inpatient services, 
both OPPS and the hold harmless provision will apply to demonstration hospitals. 

27. Will RCH hospitals be required to complete the cost report worksheet S-3 II and 
III for the wage index? What if a RCH hospital had qualified for geographic 
reclassification prior to the project? How and when will it apply for the period 
subsequent to the project? 

Yes, RCH hospitals will be required to complete the cost report worksheet S-3 II and 
III for the wage index. Although wage index data will not be used for the calculations 
of cost-based reimbursement, which will be applicable during the demonstration, 
submitting this data will be necessary for calculating payment for the period after the 
demonstration. During the period following the demonstration, a hospital may apply 
for reclassification according to standard procedures then in effect. 

28. If a hospital applying for the demonstration program has recently lost its 
geographic classification for the wage index, can it communicate in the application 
what that additional financial difference would be (i.e., the most recent cost report 
that will be attached to the application will not show the financial impact of the most 
recent wage index/MSA adjustment). 

A hospital can provide documentation showing the financial impact of the most 
recent geographic classification. 

29. Ordinarily CMS incorporates wage index data from PPS hospitals into the 
calculation of hospital payment rates. Will the wage index data for RCH hospitals be 
included in this calculation? 

A decision on this issue has not been made. This decision will be made by the CMS 
once the demonstration hospitals have been chosen. 

30. What changes will be necessary to the cost report filed by RCH hospitals? 

There will be no changes necessary to the cost report on account of the 
demonstration. 

31. For mapping of the closest hospital or CAH, is a Yahoo or Mapquest document 
sufficient for verification? 

Yes, this sort of document will be sufficient. 



32. How is a hospital to verify that a facility is rural? What documentation can a 
hospital provide for this item? 

The hospital should provide the name of the State and county in which it is located, 
along with documentation that the county is not listed as part of a metropolitan 
statistical county by the US Census bureau, or any other appropriate designation to 
show the county is considered rural for Federal policy purposes. 

33. How should an applicant project its budget for the demonstration project? 

There is no requirement for a budget. A hospital participating in the demonstration 
will be paid under the methodology specified in the authorizing legislation. The 
application asks hospitals to describe projects that it proposes to benefit the hospital 
and the community, its strategy for improving its financial situation, and how it 
works with other health care providers to serve the population. Applicants will be 
evaluated on the soundness and effectiveness of these proposals given the payment 
that they can expect to receive under the demonstration.  

 


