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DATE: December 28, 2020 

 
TO: All Medicare Advantage Organizations, Part D Sponsors, and Medicare-Medicaid Plans 
 
SUBJECT: Contract Year 2021 Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Permissive Actions FAQ 
 
These FAQs address continued application of certain enforcement discretion policies and reiterate 
certain guidance in light of the continuation of the COVID-19 Public Health Emergency (PHE) into 
2021.1 

1. Q: Will CMS continue its policy of relaxed enforcement for Medicare Advantage 
Organizations (MAOs) in connection with the prohibition on mid-year benefit 
enhancements provided in CY 2021 in connection with the COVID-19 outbreak? 
 
A: Yes. CMS will continue its policy of relaxed enforcement in connection with the prohibition 
on mid-year benefit enhancements in CY 2021.  CMS will continue to relax enforcement of 
prohibitions on expanded or additional benefits or more generous cost sharing under the 
conditions outlined in the May 22, 2020 HPMS memorandum, “Information Related to 
Coronavirus Disease 2019 - COVID-19,” when such mid-year benefit enhancements are (1) 
provided in connection with the COVID-19 outbreak, (2) beneficial to enrollees, and (3) 
provided uniformly to all similarly situated enrollees. CMS will exercise its enforcement 
discretion regarding the administration of MAOs’ benefit packages as approved by CMS until it 
is determined that the exercise of this discretion is no longer necessary in conjunction with the 
COVID-19 outbreak. CMS will notify MAOs and Part D sponsors through the Health Plan 
Management System when CMS is ending the enforcement discretion policies described herein. 
We expect MAOs to continue to share information regarding these mid-year benefit 
enhancements with their CMS account managers in order for the enforcement discretion policy 
to apply. 

 
2. Q: Will CMS continue to allow MAOs to waive or reduce enrollee cost-sharing as a mid-

year benefit enhancement for beneficiaries enrolled in their Medicare Advantage plans 
who are impacted by the outbreak? 
 

                                                     
1 Disclaimer: The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant to bind the 
public in any way, unless specifically incorporated into a contract. This document is intended only to provide 
clarity to the public regarding existing requirements under the law. 
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A: Yes. CMS will continue to allow MAOs to waive or reduce enrollee cost-sharing for 
beneficiaries enrolled in their Medicare Advantage plans who are impacted by the outbreak as 
outlined in the May 22, 2020 HPMS memo, where the waiver or reduction in cost-sharing is tied 
to the COVID-19 outbreak. MAOs may waive or reduce enrollee cost-sharing for COVID-19 
treatment, telehealth benefits or other services to address the outbreak provided that MAOs 
waive or reduce cost-sharing for all similarly situated plan enrollees on a uniform basis. CMS 
consulted with the HHS Office of Inspector General (OIG) and HHS OIG advised that should an 
Medicare Advantage Organization choose to voluntarily waive or reduce enrollee cost-sharing, 
as approved by CMS herein, such waivers or reductions would satisfy the safe harbor to the 
Federal anti-kickback statute set forth at 42 CFR 1001.952(l). 
 

3. Q: Will CMS continue to allow MAOs to expand coverage of telehealth services as a mid-
year benefit enhancement beyond those approved by CMS in their CY 2021 plan benefit 
packages for similarly situated enrollees impacted by the COVID-19 outbreak? 
 
A: Yes.  CMS will continue to exercise its enforcement discretion regarding the administration 
of MAOs’ plan benefit packages as approved by CMS until it is determined that the exercise of 
this discretion is no longer necessary in conjunction with the COVID-19 outbreak. As stated in 
the May 22, 2020, HPMS memo, CMS consulted with the HHS Office of Inspector General 
(OIG), which advised that should an MAO choose to expand coverage of telehealth benefits, as 
approved by CMS herein, such additional coverage would satisfy the safe harbor to the federal 
anti-kickback statute set forth at 42 CFR 1001.952(l). 
 

4. Q: Will CMS continue to take into account the circumstances of the COVID-19 PHE when 
evaluating MAOs on implementation strategies that do not fully comply with their 
approved SNP model of care (MOC) in order to provide care to enrollees while ensuring 
that enrollees and health care providers are also protected from the spread of COVID-19? 
 
A: Yes. CMS will continue to take these special circumstances presented by the COVID-19 
outbreak into account when conducting MOC monitoring or oversight activities. As previously 
stated in the May 22, 2020 HPMS memo, CMS understands that MAOs may need to continue to 
implement strategies that do not fully comply with their approved SNP model of care (MOC) in 
order to provide care to enrollees while ensuring that enrollees and health care providers are also 
protected from the spread of COVID-19. For example, CMS recognizes that there may be 
requirements in the MOC that require face-to-face contact with enrollees and would exercise 
enforcement discretion should a plan choose not to fulfill that MOC requirement in person. 

5. Q: Will CMS continue to allow MAOs to provide a Rewards and Incentive Program as a 
permissive action related to the outbreak of COVID-19? 
 
A: Yes. CMS will continue to allow MAOs to implement a Rewards and Incentive Program for 
enrollees in connection with the COVID-19 outbreak, as previously stated in the set of questions 
and answers published on May 13, 2020 under the title “Updated Guidance for Medicare 
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Advantage Organizations.” Reward and incentive programs must comply with 42 CFR § 
422.134, including that rewards and/or incentives may not be offered in the form of cash or 
monetary rebates, including reduced cost-sharing or premiums. Otherwise, MAOs have 
considerable flexibility with regard to what may be offered as a reward or incentive. Gift cards 
are a permissible form of reward or incentive as long as they are not redeemable for cash and 
meet the applicable limits in the regulation. MAOs are encouraged to offer enrollees a choice of 
gift cards from which to choose in order to account for differences in enrollees’ preferences and 
accessibility of retailers. For additional information, please refer to the Medicare Managed Care 
Manual, Chapter 4, Section 100.5 – Permissible Rewards and Incentives. 

 
6. Q: Will CMS continue its policy of relaxed enforcement in connection with actions Part D 

sponsors deem reasonable and necessary to keep their enrollees and employees safe and 
curb the spread of the virus, while still ensuring beneficiary access to needed Part D drugs 
(as referenced in the section titled “Additional Flexibilities” in the May 22, 2020 HPMS 
memo, “Information Related to Coronavirus Disease 2019 - COVID-19”) for the duration 
of the COVID-19 public health emergency (PHE)? 
 
A: Yes. CMS will continue its policy of relaxed enforcement related to these flexibilities for the 
duration of the PHE. 

7. Q: Will CMS continue its policy of relaxed enforcement in connection with prospective 
waivers or reductions of Part C and Part D premiums referenced in the October 15, 2020 
HPMS memo, “Waiver of Premiums Related to COVID-19 Permissive Actions – Questions 
and Answers,” for the duration of the PHE? 
 
A: Yes. CMS will continue its policy of relaxed enforcement related to the prospective waivers 
or reductions of Part C and Part D premiums for the duration of the PHE. 
 
As noted in the October 15, 2020 HPMS memo, this is permissible only if offered to all plan 
enrollees uniformly and limited to when the waiver or reduction in the Part C or Part D premium 
is due to the COVID-19 outbreak. Additionally, we remind MAOs and Part D sponsors that Part 
C and D premiums can only be waived for future months where payment of the premium is not 
yet due. MAOs and Part D sponsors cannot retroactively waive Part C or D plan premiums or 
provide refunds of premium amounts that were properly paid by enrollees for coverage in 
months that precede the date when the premium waiver was effectuated by the plan.  MAOs 
should refer to 42 CFR § 422.270 regarding obligations related to refunding premiums. 
 
If an MAO or Part D sponsor waives or reduces Part C or D premiums in connection with the 
COVID-19 outbreak, any premium amounts that had been prepaid for future months and which 
are refunded to enrollees are also excluded from the MLR denominator, as the refunded 
premiums represent amounts that beneficiaries are not required to pay. Further, MAOs and Part 
D sponsors may exclude from the MLR denominator unpaid premiums that have been 
prospectively waived or reduced in connection with the COVID-19 outbreak.  Premiums 
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amounts that MA and Part D enrollees are not obligated to pay because the MAO and/or Part D 
sponsor has prospectively waived the premium are not considered “unpaid premium amounts 
that [the plan] could have collected” for purposes of 42 CFR §§ 422.2420(c)(1)(v) and 
423.2420(c)(1)(iv). 
 
As noted in the October 15, 2020 HPMS memo, waived Part D premiums will not be excluded 
from the target amount for purposes of risk corridor reconciliation.  

 
8. Q. Has CMS provided MLR guidance related to the CY 2021 permissive actions?  

 
A: Yes. For related MLR guidance, see our July 10, 2020 memo, “Medicare Loss Ratio and 
Expenditures Related to COVID-19 Permissive Actions – Questions and Answers” and the 
October 15, 2020 HPMS memo.  

We believe that any guidance in this memorandum relating to CMS’s enforcement discretion is a 
statement of agency policy not subject to the notice and comment requirements of the Administrative 
Procedure Act (APA). 5 U.S.C. § 553(b)(A). CMS additionally finds that, even if this guidance were 
subject to the public participation provisions of the APA, due to the urgent need to ensure that MA and 
Part D enrollees do not experience disruptions in care or disruptions in pharmacy and prescription drug 
access during the public health emergency posed by COVID-19, prior notice and comment for this 
guidance is impracticable, and there is good cause to issue this guidance without prior public comment 
and without a delayed effective date. 5 U.S.C. § 553(b)(B) & (d)(3). Similarly, even if this guidance 
were subject to the public participation provisions of 42 USC § 1395hh(b)(1), CMS finds that these 
public participation provisions also do not apply to this guidance because, for the reasons explained 
above, 5 U.S.C. § 553(b) does not apply to this guidance pursuant to 5 U.S.C. § 553(b)(B). 42 USC § 
1395hh(b)(2)(C). 

 


