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Frequently Asked Questions 

Revised Laboratory Date of Service Exception Policy 

 

On December 14, 2017, CMS finalized an additional exception to the current laboratory date of 

service (DOS) regulations in the CY 2018 Medicare hospital outpatient prospective payment 

system/Ambulatory Surgical Center final rule.  Under the new regulation, the DOS for Advanced 

Diagnostic Laboratory Tests (ADLTs) and molecular pathology tests excluded from the 

Medicare hospital outpatient prospective payment system (OPPS) packaging policy is the date 

the test was performed (instead of the date of specimen collection) if certain conditions are met.  

Change Request 10419; Transmittal 4000 implements the revised laboratory DOS exception and 

updated the Medicare claims processing manual at Pub. 100-04; Chapter 16; Section 40.8.  A 

compilation of frequently asked questions (FAQs) and the CMS responses are provided below. 

 

Q1. When is the new laboratory DOS exception policy effective? 

 

A1. The new exception to the laboratory DOS policy is effective with dates of service on or after 

January 1, 2018. 

 

Q2. When is the implementation date for the new laboratory DOS exception policy? 

 

A2. The exception to laboratory DOS policy for ADLTs and molecular pathology tests excluded 

from the Medicare hospital outpatient prospective payment system (OPPS) packaging policy was 

implemented beginning July 2, 2018.   

 

Q3. What is the date of service (DOS)? 

 

A3: The date of service (DOS) is a required field on all Medicare claim types. A laboratory 

service may take place over a period of time. That is, for a given laboratory test, the date the 

physician orders the test, the date the specimen is collected from the patient, the date the 

laboratory accesses the specimen, the date of the test, and the date results are produced may 

occur on different dates. 

 

Q4. What was the previous DOS policy for laboratory tests? 

 

A4. In most cases, the DOS for a laboratory test is the date the specimen was collected, unless 

certain conditions are met as set forth in CFR 414.510(b).   For instance, if the physician orders 

the test at least 14 days following a patient’s discharge from the hospital, the DOS is the date the 

test is performed (instead of the date the specimen was collected). 

 

Q5. Why was the previous DOS policy a potential problem for some laboratories? 

 

A5. Under the previous DOS policy, if the test was not ordered at least 14 days following the 

date of the patients discharge from an outpatient hospital procedure, there is no way that the 

laboratory performing a molecular pathology laboratory test or ADLT (which are separately 

payable under the Clinical Laboratory Fee Schedule) can avoid having to seek payment from the 
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hospital.  If the test is ordered less than 14 days from the date the patient was released from the 

hospital outpatient department, the laboratory cannot bill Medicare directly for the test.   

 

Q6. Did CMS solicit comments on potential revisions to laboratory DOS policy? 

 

A6.  Yes. Certain laboratory stakeholders informed CMS that the laboratory DOS policy creates 

unintentional operational consequences for hospitals and laboratories who perform molecular 

pathology tests and ADLTs.   To better understand the potential impact of the current DOS 

policy on billing for ADLT and molecular pathology tests excluded from OPPS packaging policy 

(which are separately paid at the CLFS rate) we solicited public comments on specific potential 

revisions to the current laboratory DOS policy that would allow the laboratory to bill Medicare 

directly for these laboratory tests instead of seeking payment from the hospital outpatient 

department.  

 

Q7. What revisions did CMS make to the laboratory DOS policy? 

 

A7. After considering the comments received, CMS added an additional exception to the 

laboratory DOS regulations so that the DOS for ADLTs and molecular pathology tests excluded 

from OPPS packaging policy is the date the test was performed if certain conditions are met.   

 

In the case of a molecular pathology test or an ADLT that meets the criteria of section 

1834A(d)(5)(A) of the Act, the date of service must be the date the test was performed only if the 

following conditions are met: (1) The test is performed following the date of a hospital 

outpatient’s discharge from the hospital outpatient department; (2) The specimen was collected 

from a hospital outpatient during an encounter (as both are defined 42 CFR 410.2); (3) It was 

medically appropriate to have collected the sample from the hospital outpatient during the 

hospital outpatient encounter; (4)The results of the test do not guide treatment provided during 

the hospital outpatient encounter; and (5) The test was reasonable and medically necessary for 

the treatment of an illness. 

 

Q8. Is the performing laboratory required to bill Medicare for the test if all conditions of 

the new laboratory DOS exception are met? 

 

A8. Yes.  If all of the conditions for the new laboratory DOS exception are met, the performing 

laboratory is required to bill Medicare directly for those tests, instead of seeking payment from 

the hospital outpatient department.  

 

Q9. Does the hospital still have the option to bill Medicare for the test if all of the 

conditions for the new laboratory DOS exception are met? 

 

A9. Revising the laboratory DOS policy for ADLTs and molecular pathology tests that are 

excluded from OPPS packaging policy effectively disconnects the laboratory test away from the 

hospital outpatient encounter so the “under arrangements” provisions do not apply. Given that 

the “under arrangements” rules would not apply to ADLTs and molecular pathology testing 

performed following the patient’s discharge from the hospital outpatient department, the 
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laboratory must bill for the test.  The hospital would no longer bill for these tests unless the 

hospital laboratory actually performed the test.  That is, if the hospital laboratory performed the 

ADLT or molecular pathology test, then the hospital laboratory could bill Medicare for the test.  

 

Q10. Can the hospital bill for referred laboratory services? 

 

A10. As discussed in the Medicare Claims Processing Manual, Publication 100-04, Chapter 16, § 

40.1.1, claims for referred laboratory services may be made only by suppliers having specialty 

code 69, i.e., independent clinical laboratories.  Claims for referred laboratory services made by 

other entities will be returned as unprocessable.  Hospitals may not submit claims for reference 

laboratory services.  As previously discussed, if the laboratory DOS exception applies, the 

performing laboratory must bill for the test. 

 

Q11. If a test takes many dates to complete, what date would be the performed date? 

Would it be the date the testing began or the date the testing concluded? 

 

A11. Laboratories should consult with their local Medicare Part B contractor regarding the date 

of performance for the specific laboratory test in question.  Note that if testing is started 

following a hospital outpatient’s discharge from the hospital outpatient department, then the 

requirement that the test was performed following a hospital outpatient’s discharge from the 

hospital outpatient department would be met. 

 

Q12. Does the new laboratory DOS exception apply when the specimen was collected from 

a non-patient? 

 

A12. As discussed previously, in order for the new laboratory DOS exception to apply (among 

other criteria) the specimen must be collected from a registered hospital outpatient during a 

hospital outpatient encounter. If a molecular pathology test was performed on a specimen that 

was collected from a “non-patient” (e.g. a patient that is not a registered hospital outpatient) then 

the new laboratory DOS exception does not apply.  

 

Q13. Is there a list of specific laboratory test codes subject to the new laboratory DOS 

exception? 

 

A13. Yes. CMS published a list of specific HCPCS codes that are subject to the new laboratory 

DOS exception on the CLFS website. This list is updated quarterly as appropriate. 

 

Q14. Where can I find information about the laboratory DOS exception? 

 

A14. Information on the laboratory DOS exception is available on the CLFS website: 

https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-

Payment/ClinicalLabFeeSched/Clinical-Lab-DOS-Policy.html. 
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