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CMS OASIS Q&A   - August 2017 

Expansion of the One Clinician Convention 

Based on feedback from home health stakeholders, and to better align with assessment 
practices in other Post-Acute Care settings, we have modified the current home care guidance 
related to the one clinician convention. As required by the Conditions of Participation, the 
Comprehensive Assessment will continue to be the responsibility of one clinician. However, 
effective January 1, 2018, the assessing clinician will be allowed to elicit feedback from other 
agency staff, in order to complete any or all OASIS items integrated within the Comprehensive 
Assessment. 

Again, this new guidance will go into effect January 1, 2018, and at the time should be 
considered to supersede all previously published guidance related to application of the one 
clinician convention. Additional clarification is available in Chapter 1 of the 2018 OASIS 
Guidance Manual. 

If providers have questions after reviewing the guidance manual instruction, questions may be 
submitted to the home health quality help desk at homehealthqualityquestions@cms.hhs.gov. 

__________________________________________________________________________________ 

Question 1. I am aware that it is my responsibility as the assessing clinician to complete the 
comprehensive assessment document that includes appropriate OASIS data items and the 
drug regimen review.  Can I get help from my interdisciplinary team when collecting OASIS 
data and selecting responses? 

Answer 1. Yes.  Effective January 1, 2018, as the assessing clinician, you may elicit input from 
the patient, caregivers, and other health care personnel, including the physician, the 
pharmacist and/or other agency staff to assist you in your completion of any or all OASIS items 
integrated within the comprehensive assessment document. 

Some elements, for instance the Clinical Records Items (Patient Name, Birth Date, Medicare 
Number, etc.), may be completed initially by clerical staff as part of the intake/referral process; 
but should be verified by the assessing clinician when completing the assessment. For OASIS 
items requiring a patient assessment, the collaborating healthcare providers (e.g., other agency 
clinical staff: LPN/LVN, PTA, COTA, MSW, HHA) should have had direct in-person contact with 
the patient, or have had some other means of gathering information to contribute to the OASIS 
data collection (health care monitoring devices, video streaming, review of photograph, phone 
call, etc.) Of course, in their collaborative efforts, all staff, including professional assistants or 
non-clinical staff, are expected to function within the scope of their practice and state licensure. 

https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/HomeHealthQualityInits/Downloads/OASIS-C2-Guidance-Manual-Effective_1_1_18.pdf
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For OASIS items that reflect clinical/patient assessment (e.g., height, weight, functional status, 
pressure ulcer status), HHA’s should base OASIS responses on assessment by agency staff, and 
not directly on documentation from previous care settings. 

When collaboration is utilized, the assessing clinician is responsible for considering available 
input from these other sources, and selecting the appropriate OASIS item response(s), within 
the appropriate timeframe and consistent with data collection guidance. M0090 (Date 
Assessment Completed) will indicate the last day the assessing clinician gathered or received 
any input used to complete the comprehensive assessment document, which includes the 
OASIS items. The comprehensive assessment is a legal document and when signed by the 
assessing clinician, the signature serves as an attestation that to the best of his/her knowledge, 
the document, including OASIS responses, reflects the patient status as assessed, documented 
and/or supported in the patient’s clinical record. 

It is the responsibility of the agency to ensure the completeness and accuracy of the OASIS. 
Agencies should follow practices in accordance with provider policies and procedures related to 
staff communication and patient information to track and/or identify those staff members 
contributing to the patient assessment information. 

In the case of an unplanned or unexpected discharge (an end of home care where no in-home 
visit can be made), the last qualified clinician who saw the patient may complete the discharge 
comprehensive assessment document based on information from his/her last visit.  The 
assessing clinician may supplement the discharge assessment with information documented 
from patient visits by other agency staff that occurred in the last 5 days that the patient 
received visits from the agency prior to the unexpected discharge.  The “last 5 days that the 
patient received visits” are defined as the date of the last patient visit, plus the four preceding 
days. 

If desired, agencies may continue to limit the OASIS to only that data directly assessed and 
collected by the single assessing clinician. 

This guidance becomes effective January 1, 2018, and at that time should be considered to 
supersede all previously published guidance related to application of the one clinician 
convention.  


